Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Birinci Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci: Kağıtsız Fabrika Haline Dönüşmek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 8.03.2019 06:28:00

Hayatımızın her alanında değişim ve dönüşüm, o kadar seri ve mekanik bir şekilde yaşanıyor ki, siz bu veriyi en hızlı şekilde tecrübeye dönüştürmezseniz çok kısa süre içerisinde çöp haline bile gelebiliyor.

Firmamızın ERP yazılımlarıyla tanışması, 25 yıllık maziye dayanmaktadır. Başlangıçtaki amaç, defterde kayıtlı olan üretim verilerini bilgisayar ortamına taşıyarak veri oluşturmak ve takibi kolaylaştırmak yönündeydi. Biz ilk günden beri, kendi süreçlerimize özel çözümleri olan bir programın, firmamıza güç katacağına inandığımız için, yazılımımızı kendimiz geliştirmeye başladık. Piyasada bunca ERP yazılımı mevcutken neden biz kendimiz yazılım geliştirmekle uğraşıyoruz sorusunun cevabı, bir sonraki cümlede gizli.  Bu durum, bize hem değişen ihtiyaçlara cevap verme anlamında büyük bir hız ve esneklik kazandırmakta, hem de Finanstan, satın almaya, Ar-Ge’den PDKS’ye, üretim planlamadan, İnsan kaynaklarına, “tüm süreçlere ait modüllerin” bir arada çalışmasına imkan vermektedir. Çok büyük markalarda dahi yaşanan sorunları duyunca, attığımız adımın ne kadar doğru olduğunu bir kez daha görüyorum.
Endüstri 4.0’ın yaşandığı bu günlerde, artık veri toplamak değil, veriyi hızla bilgi ve tecrübeye dönüştürmek önem kazanmıştır. Hayatımızın her alanında değişim ve dönüşüm, o kadar seri ve mekanik bir şekilde yaşanıyor ki, siz bu veriyi en hızlı şekilde tecrübeye dönüştürmezseniz çok kısa süre içerisinde çöp haline bile gelebiliyor. Diğer bir taraftan, dijital dönüşüm sanayinin her alanında ön plana çıkmakta ve bu sürece adapte olamayanları yarışın dışında bırakmaktadır. Nasıl ki, otomotiv sanayine son dönemde giren oyuncuların çoğu, bilişim sektörü kökenli ise, çok kısa zaman içerisinde bu dönüşüm, tedarik sanayinde de kendini gösterecektir. Biz de şu an için GOSB Teknopark’ta 4 kişilik bir ekip ile İzRP adındaki programımızı geliştirmeye devam etmekteyiz. Bu yıl için, makinelerden veri toplama, toplandığımız veriyi, Kestirimci Bakım, OEE, SPC, gibi süreçlerde işlemeyi hedeflemekteyiz. Yakın zamandaki hayalim ise, “tamamen kağıtsız” bir fabrika haline dönüşmek.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz