Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Freudenberg Sealing Technologies CEO’su Claus Möhlenkamp: “Elektrikli ulaşım her gün yeni fırsatlar sunuyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 09:09:00

Bizim için başarıyı etkileyen ana faktör, belli bir uygulamaya kendi bakış açımızla yaklaşmak ve yapısal bileşen olarak contanın ötesini görebilmektir. Üretim operasyonlarımızda, “odaklanmış fabrikalar” olarak adlandırılan bir sistemimiz var.

Yeni iş alanlarında zaman geçirmeden pozisyon almamız gerekiyor.
Şirketimizde, elektrikli ulaşım üst yönetimin meselesi. Sunulan fırsatları değerlendirmek zorundayız.  Son yıllarda, Freudenberg Sealing Technologies şirketi içten yanmalı motorların çok daha verimli bir şekilde çalışmasının gerektiği olgusundan çok istifade etti. Artık, yeni iş alanlarında zaman geçirmeden pozisyon almamız gerekiyor. İşte bu yüzden yakın zamanda uygulama geliştirme konusunda yalnızca elektrikli ulaşım konusuyla ilgili özel bir departman kurduk.
Elektrikli araçlardaki tüm bileşenler için ürünler sunmak istiyoruz
Ürün düzeyinden baktığımızda, örnek vermek gerekirse termal yönetim ve sensörler ile diğer elektronik bileşenler için iki bileşenli yuvalara önem veriyoruz.
Gelecek vaat eden diğer bir alan da, elektrik motorlarında elektrik ve ısı yalıtımına (veya alternatif olarak iletken) plastiklere sahip elektrikle çalışan araçların hafif malzemelerle üretimidir. Yüksek güç yoğunluğuna sahip aküler ve bunların soğutma ihtiyacı için düz contalar veya tapa veya sızdırmazlık maddeleri gerekir. Mekanik contalar elektrikli motorlar için gereklidir ve Simmerringler de elektrikle çalışan araçların transmisyonu için mecburidir.
Son olarak, karmaşık elektronik kontrol bileşenleri için yuvalarda da sızdırmazlık uygulanması gerekir. Hedefimiz: Bir elektrikli araçtaki neredeyse tüm bileşenler için ısmarlama ürünler sunmak istiyoruz.
Yanmalı motorlardan elektrik tahrikli motorlara geçişin hızı
Otomotiv sektörü, içten yanmalı motorlardan emisyonsuz ulaşıma doğru köklü bir teknolojik değişimle karşı karşıya. Üretim miktarı ile ilgili net tahminlerde bulunmak zor. Fakat 2025’ten sonra elektrikli araç satışının ciddi hacme ulaşacağını tahmin ediyoruz. Aynı zamanda, global otomotiv pazarı büyüdükçe yanmalı motor sayısı daha da artacak. 2025 ila 2035 yılları arasında, tahminlerimize göre, klasik yanmalı motor üretimi pik yapacak ve ardından aşamalı olarak düşecek.
Elektrikli güç aktarım sistemlerinin uzun vadede öne geçmesine sebep olan bazı faktörler vardır. Örneğin, şehir merkezlerinde emisyonsuz araçla sürüşe doğru toplumsal bir dönüşüm yaşanıyor. Otomotiv üreticileri gerekli adımları atıp elektrikli araçlar ve güç aktarım sistemlerinin geliştirilmesine ciddi kaynaklar yatırdı. Sonuçta, akü teknolojisi hızlıca gelişmeye devam ediyor. Aküyle çalışan elektrikli araçların yüz yüze kaldığı enerji yoğunluğu, menzil ve şarj hızı ve hâlen çok yüksek olan maliyetler gibi bilindik sorunlar sistematik araştırma ve geliştirme yapılarak üstesinden gelinebilir.
Müşterilerimizin emisyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz
Bir taraftan, klasik işleri geliştirmeye devam ederek yanmalı motorları daha verimli hale getirmeliyiz. Diğer taraftan da, yeni güç aktarma organları için bileşenler geliştirmek için yeterli kaynak ayırabilmeliyiz. Geleneksel güç aktarım sistemlerini tamamen görmezden gelemeyiz. Küresel ölçekte, belli bir süre daha bu konu üzerinde çalışıyor olacağız. Bu konuda da yeni fikirlere ihtiyaç var. Düşük Emisyonlu Sızdırmazlık Çözümleri portföyümüz bu alanda önemli bir rol üstlenmeye devam edecek. Emisyonların azaltılmasına yönelik siyasi baskı da bir vakıa olarak karşımızda duruyor. Müşterilerimizin emisyon hedeflerine ulaşmalarına yardımcı oluyoruz. Geleneksel güç aktarım teknolojisinde yenilikçi ürünler sunarak pazar payımızı korumak ve ayrıca eğer mümkünse pazar payımızı artırmak istiyoruz.
Önümüzdeki on yılda hem elektrikli güç aktarım sistemlerine ve hem de yanmalı motora sahip pek çok hibrit araç göreceğiz. Bu da, araçtaki conta sayısını ve bunların toplam değerini artıracak. Ve şu anda bile aküler için çerçeve contaları gibi elektrik açısından gelişmiş çözümlerimiz var. Fakat tamamen elektrikli, akü gücüyle çalışan aktarım sistemlerine geçişte, elektrikli ulaşımın sunduğu yeni fırsatları yakalayamazsak tedarikçi hissemiz düşecektir.
Polimer malzeme deneyimimiz
Elektrikli güç aktarım sistemlerine yönelik trend neredeyse her gün bize yeni fırsatlar sunuyor. Örneğin, termal yönetim üzerinde çok yoğun çalışıyoruz. Çıkış yoğunluğu ve şarj hızı artıkça, akünün ideal bir sıcaklık aralığında tutulması gittikçe daha önemli bir hale geliyor. Fakat, biz çok daha ileriyi düşünüyoruz. Polimer konusundaki malzeme deneyimimiz, yeni ortaya çıkan pek çok sorunda çözümlerin tanımlanması için mükemmel bir başlangıç noktasıdır. Termal olarak iletken plastik malzemeleri bir düşünün. Bugün bazı uygulamalarda metalin yerine geçebildiğinden, hafif araç üretimini mümkün hale getiriyorlar.
Conta gelecekte daha az önemli hale gelecek gibi görünüyor
Conta konusundaki bilgi birikimimiz şirketimizin ana faaliyet alanıdır ve böyle kalmaya devam edecek. Fakat, portföyümüzü uzun süredir genişletiyoruz. Örneğin Schneegans Group’u bünyemize katarak, entegre contayla birlikte hafif plastik bileşenleri piyasaya sunma olanağına kavuştuk. Ve şu anda bileşen imalatçısı konumundan modül ve hatta sistem imalatçısı konumuna doğru geçebiliriz. Bu süreçte, yüksek katma değer seviyemizi korumamız bizim için önemli. Şu an yüzde 70 düzeylerinde, fakat yüzde 50’nin altına düşmeyecek gibi görünüyor.
Geleceğin taşımacılığında yakıt hücrelerinin rolü
Olaya uzun vadeli baktığınızda (kabaca 2050 yıllarına bakıldığında), muhtemelen içten yanmalı motorların taşımacılıkta normal seyrinde gideceğini fark edeceksinizdir.  Bu tip kullanımlarda, enerji zincirinin verimliliği çok düşüktür. Diğer taraftan, aküyle çalışan elektrikli araçlarda çok iyi enerji dönüşüm verimliliği vardır ve bunlar yenilenebilir enerjiyle iklime zarar vermeden çalıştırılabilir. CO2 açısından nötr uzun mesafe yolculuklarında, yakıt hücresinin tek seçenek olduğunu görebiliriz. Bunun ötesinde, yakıt hücresi için hidrojen tankı aşırı sıcaklıklarda bile doldurulabilir. Diğer taraftan akü şarjı Sibirya soğuklarında imkansızdır. Fikrimi sorarsanız, yakıt hücresinin geleceğin güç aktarım sistemlerinde artı yönleri var
Yakıt hücresinin sumnduğu fırsatlar
Sızdırmazlık sistemleri, güvenlikle ilgili hidrojen yakıt hücrelerinde çok önemli fonksiyonlar sunuyor. Yakıt hücresi geliştirme çalışmalarına 15 yıl önce başladık. ABD’de, geçen yıldan beri malzeme taşıma ekipmanlarında kullanılan contaların seri üretimine geçtik.  Çok büyük hacimlerde üretim yapıyoruz. Fakat, kara araçları için yüksek hacimli üretimi görebilmemiz için biraz zaman geçmesi gerekebilir.
Odaklanmış fabrikalar
Bizim için başarıyı etkileyen ana faktör, belli bir uygulamaya kendi bakış açımızla yaklaşmak ve yapısal bileşen olarak contanın ötesini görebilmektir. Üretim operasyonlarımızda, “odaklanmış fabrikalar” olarak adlandırılan bir sistemimiz var. Burada büyük hacimlerde otomotiv bileşenlerine ya da yüksek uzmanlık gerektiren endüstriyel işlere odaklanıyoruz. Bununla birlikte, çok düşük ve çok yüksek sıcaklıklara maruz kalan malzemeler söz konusu olduğunda bu segmentler birbirinden faydalanıyor. Aynı durum kimyasal olarak aşındırıcı maddelere direnç için geçerlidir. Burada, proses sektöründe elde ettiğimiz deneyimi otomotiv alanında kullanıyoruz. Elektrikli taşımacılıkta şu anda küçük hacimlerin üstesinden gelebiliriz. Bu avantajı ise bunlara özellikle endüstriyel işlerde aşina olmamıza borçluyuz.
Elektrikli ulaşım trendi bir tehdit mi?
Son 167 yılda, Freudenberg Group değişen pazar koşullarına sürekli olarak uyum göstermiştir. Her zaman yeni çözümler bulduk ve uzun vadede yapılan geliştirme çalışmalarını finanse edecek güce sahip olduk. Bu nedenle değişimden pek korkmuyoruz. Zaten bu değişim bir gecede gerçekleşecek değil. Buradaki kilit husus bu yeni elektrikli araçlar konusuna hevesle yaklaşmak. Biz de böyle yapıyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz