Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Her Çalışanın Bir Potansiyel Olduğuna İnanan Kurum Kültürü Oluşturmak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 14.10.2019 12:24:00

Yetenek yönetimi; şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu yetenekli insanları şirkete çekme, bunun için cazip işveren olma, kendinize çektiğiniz insanların potansiyellerini performansa çevirme ve elde tutma çalışmalarını içeren bir bakış açısıdır.

Elçin Aksoy Akyel

Tezmaksan
İnsan Değerleri Müdürü

 

Önümüzdeki 10 ile 15 yıl boyunca, otomasyon ve yapay zekâ teknolojilerinin benimsenmesiyle birlikte çalışma alanları gün geçtikçe daha fazla akıllı makinelerle güçlenip desteklenecek ve çalışanlar makinelerle giderek daha fazla etkileşim içinde olacak. Bu teknolojiler ve insan-makine etkileşimi; yüksek üretkenlik, gelişmiş kurumsal performans ve yeni refah biçimi üzerine sayısız faydalar getirirken; çalışanların büyük bir bölümünün Z-X kuşağı olarak adlandırılan grup olacağını düşünürsek aynı zamanda şu an için gerekli çalışan becerileri ve yetkinliklerinin de yeni düzen ile değişeceği kaçınılmaz. Bu şartlar altında geleceğin işlerini ve bu işler için gerekli olan yetkinlikleri anlayamayan ve bu olması gereken anlayış üzerine organizasyonel yapı taşlarını inşaa edemeyen hiçbir kuruma gelecekte yer olmayacağı kanaatindeyim.
Doğru yetenekler kurumun kendini doğru ifade edebilmesiyle başlar. İyi bir işe alım ve Oryantasyon planı ve bu planın uygulaması ile yeni işe girenlerin sizinle çalışmakla doğru kararı verdiklerine dair inançlarını sürekli desteklemek gereklidir. Her çalışanın bir potansiyeli olduğuna inanılan bir kurum kültürü oluşturun. Çalışanların daha fazlasına teşvik edildiği ve onlara insiyatif kullanma şansı tanıyan kapsamlı bir yetenek geliştirme süreci, şirket içi öğrenme ve gelişim programları ile destekleyin. Yetenekli ve nitelikli çalışan; ancak gelişmeye açık bir kariyer yönetimi ile elde tutabilmektedir. Bundan dolayıdır ki tüm profesyonel organizasyonlar bu iş için ciddi zaman ayırıp, kafa yormakta ve çalışanları için kariyer planları ve uygulamaları düzenlemektedirler. Çalışanların yetenekleri, ilgi alanlarını ve kazançlarını analiz etmelerine yardımcı olunmalı ve kariyer geliştirme faaliyetlerinin planlanmalıdır. Çalışanın yöneticisi tarafından takdir edilmesi ve fark yarattığının hissettirilmesi maddi olarak yapılabilecek birçok şeyin üzerinde bir çalışan bağlılığı oluşturmaktadır.
Yetenek yönetimi; şirketlerin stratejik hedeflerine ulaşmak için ihtiyaç duyduğu yetenekli insanları şirkete çekme, bunun için cazip işveren olma, kendinize çektiğiniz insanların potansiyellerini performansa çevirme ve elde tutma çalışmalarını içeren bir bakış açısıdır.
Yetenek yönetimi sırasında; bu işin sadece insan kaynaklarına ait bir süreç olmadığının üst yönetim tarafından kabul edilerek; yeteneği nasıl yöneteceğini bilen, koçluk yapan, motive eden lider yöneticiler ile çalışmaları, çalışanlara şirketin neyi temsil ettiğini ve neye inandığını çok iyi anlatmaları ve çalışanların farklı görev türlerine nerede, nasıl ve ne zaman geçebileceklerini gösteren anlaşılması kolay kariyer yollarının belirlenmesi gereklidir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz