Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“İnternet Üzerinden Satışlar Daha Yaygın Hale Gelecek”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 12:26:00

Maliyet yönetimi günümüzde en önemli konu olduğundan ortak veri tabanlı internet üzerinden satışlar giderek daha yaygın hale gelmektedir. Ayrıca E-Mobility kapsamındaki gelişmeler de uzman tamirhaneler yerine elektronik tedarikleri ve elektrik bakımhanelerini zorunlu hale getirecektir.

 

Ali Yavuz Kütük

Kentpar Otomotiv ve Makina San. Tic. Ltd. Şti.
Yönetim Kurulu Başkanı

 

Otomotiv sektörünü gelecekte en çok etkileyecek olan etkenler E-Mobility ve uzay ve havacılık Sektöründe yaşanacak gelişmelerdir.
Satış sonrası hizmetlerde ana sanayinin açacağı aftermarket satış ağları ile ihale metoduyla fiyat verme ve sabit hizmet koşulları oluşturulması şeklinde bir iş birliği geliştirilebilir. Yani sigortacılık sektörünün bireysel olarak yaptığı şekilde tek bir ortak ağdan genel parça ihtiyacının yönetilmesi iş birliği, basit yazılımlar ama büyük veri tabanı kapasiteleri ile oluşturulabilir. Maliyet yönetimi günümüzde en önemli konu olduğundan ortak veri tabanlı internet üzerinden satışlar giderek daha yaygın hale gelmektedir. Ayrıca E-Mobility kapsamındaki gelişmeler de uzman tamirhaneler yerine elektronik tedarikleri ve elektrik bakımhanelerini zorunlu hale getirecektir.
Eşdeğer yedek parça kavramı zaten kendisi artık global çapta ürünlerin ve ürün yönetiminin nasıl olması gerektiğini belirlemekte olup, pazarını genişletmek ve uluslararası arenaya çıkmak isteyen tüm firmaların ne şekilde iş yapması gerektiğini tanımlamaktadır.
Sektörün finansmanında en büyük sorun bir firmanın kendisinin çapının üzerindeki pazarlara çıktığında tek probleminin pazarlama ve kalite alanlarında olmaması, kapasite ve iş yönetimi alanında da ilerlemek zorunda olmasıdır. Kredibilite kadar kredilerin yönetimi, satış kadar maliyetin yönetimi ve girdiler kadar çıktıların oluşturduğu katma değerin kontrolü de çok önemlidir. Bu sebeple de tüm bu iyileştirmelere ait yatırımlar aynı anda ve birlikte yapılmalıdır. Bu da sektörde büyük bir finansman yüküne neden oluyor.
Sektörün finansman sorunlarının temelinde çok yatırıma karşı kısa ve orta vadede geri dönüş oranı düşük verimlilik hedefleri alınabilmesi yatıyor. Bu durumda doğru planlama doğal olarak en önemli aktör haline geliyor. Aynı zamanda bir yatırım olan bu gereksinimde devletin devreye girerek her sektörün potansiyelini ve kapasitesini belirlemesi ve firmalara yol gösterici kısıtlar getirmesi lazım. Bu sayede gerçek ihtiyaç sahiplerinin belirlenmesini sağlayıp, bu ihtiyaç sahiplerinin çekingen kalmasını da aza indirgeyecektir.
Yüksek faizli yabancı veya yerli kaynaklı finansman da bu sorunları tetikliyor ve sektör paydaşlarını bir tercih yapmaya sevk ediyor. Firmaların kredisi yüksek veya tamamen öz sermaye kuruluşları olması az güvenilir bir ekonomik ortamda mecburiyet halini alıyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz