Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Kalite ve Nitelikli İstihdam Temel Sorunlarımızdan Biri

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 11.10.2019 16:34:00

En önemli insan kaynağın meslek liseleri veya üniversiteler olması beklenirken bu yönde doğrudan eğitim veren bölümler olmaması nedeniyle işin teknik eğitim ve yönlendirmesi plastik enjeksiyon kalıp imalatçılarına düşüyor.

Şahan Eçin

Hisar Kalıp Genel Müdür
UKUB Yönetim Kurulu Üyesi

 

Yetenek yönetimi uygulamaları
Plastik enjeksiyon kalıp imalatı sektöründe üretim yapıyoruz. Sektörümüzün uzun yıllardan süregelen en önemli sorunu kaliteli ve nitelikli istihdam. Normal şartlarda en önemli kaynağın meslek liseleri veya üniversiteler olması beklenirken maalesef ki bu yönde doğrudan eğitim veren bölümler olmadığı için işin teknik eğitim ve yönlendirmesi bizlere düşmekte. Firma olarak bünyemize katılan arkadaşları göstermiş oldukları süreçteki başarılarına göre ve kendi önceliklerine göre değerlendirip, ilgili birimlere transferini yapıyoruz. Örneğin bünyemizde çalışan 8 tasarımcı arkadaşın 7 tanesi kendi içimizden yetiştirdiğimiz arkadaşlar.
Doğru yetenekleri çekmenin ve elde tutmanın yolları
Öncelikle sevdiği ve istediği bölümde çalışması çok önemli.  Sosyal ve metodsal başarıları, sorunlar karşısındaki çözüm yolları ve etkileşimleri çok önemli. Kendi içimizde geliştirdiğimiz ödül sistemi bulunmakta. Örneğin kalıp tasarımında olabilecek herhangi bir sistem iyileştirme önerisi gibi durumlarda maddi olarak ve izin anlamında teşviklerimiz bulunmakta. Yüksek lisans vb. durumlarında da belli bir oranda firma olarak destek imkanımız bulunmakta. Ama her şeyden önemlisi ne kadar yetenekli olursanız olun sevdiğiniz işi yapmak. Ama maalesef ki hangi oranda bu gerçekleşmekte işte asıl sorun burada. En basiti soralım kendimize lise de ki üniversite kariyer hayallerimiz ile gerçekleşenleri…
Yeni nesil çalışanlara yönelik stratejiler
Kalıp üretimi yoğun emek ve zahmetli bir iş olduğu için ilk etapta mesafeli bir davranış söz konusu. Diğer bir konu ise mesleğimizin maalesef ki hala tanınabilirlik oranının çok düşük olması.  Kalıpçılık deyince hala inşaat, moda ve benzerleri gibi sektörler ile karıştırılma durumu söz konusu.  Bu konuda yapılması gereken mesleğimizi en etkili ve geniş kitleye tanıtabilmek. Bu yönde hem firmamız hem de yönetim kurulu üyesi olduğum Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) çatısı altında okul-sanayi işbirliğinin artması yönünde lise ve üniversite seviyesinde seminerler, kalıpçılık kulübü kurulması yönünde çalışmalarımız başladı. İTÜ ve Marmara Üniversitesi ile ortak girişimler oldu. Ayrıca sosyal medya üzerinden (instagram, linkedin) de kısa tanıtıcı yayınlarda bulunuyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz