Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“Konvansiyonel Özellikler Yerini Yazılım Teknolojilerine Bırakıyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 10:45:00

“Konvansiyonel Özellikler Yerini
Yazılım Teknolojilerine Bırakıyor”

 

Kamil Başaran

Norm Holding
CEO

 

Sektörde kurallar yeniden yazılıyor
Otomotiv sektörü en hızlı gelişen ve yeni teknolojiyi en hızlı sistemine adapte eden sektörlerin başında geliyor. Bu anlamda gelecek yapay zeka, nesnelerin interneti dediğimiz makinelerin birbirleri iletişimi ile gelecekte farklı sürüş deneyimleri yaşayacağız. Otomotiv sektörü Endüstri 4.0 çalışmalarının hızlıca adapte edildiği ve  bu çalışmalara göre hizalanan dinamik bir sektör.
Kurallar yeniden yazılıyor ve konvansiyonel özellikler yerini yazılım teknolojilerine bırakıyor. Araçlar akıllandıkça insan kusuruna dayalı kazaları önlemek adına bazı hamleleri araçlar yapacaktır. Çarpışmayı sezen, buna karşı emniyet kemerini gererek çarpışmaya hazırlanan, sesli ve ışıklı uyarı sistemleri bugün test edilen sistemler. Bu sistemlerde bağlanabilirlik ön plana çıkıyor.  
Dünyanın önde gelen otomotiv firmaları bugün tam olarak kontrolü devralan “otonom sürüş” sistemlerini 2020’ye kadar piyasaya sunacaklarını açıkladı. Bu sistemler, aracın yolda seyri, sollama yapmasını ve trafik kurallarına uyarak ve öndeki aracı takip ederek hamleler yapabiliyor. Elektrikli ve hibrid araçlar gündemde yoğun bir şekilde yer alacak.
Ülkemizin en önemli ihracat gücü otomotiv
Otomotivde rekabet hiç olmadığı kadar zorlayıcı. Yazılım teknolojileri oldukça maliyetli bu da farklı oyuncuların bir araya gelerek teknolojiyi birlikte geliştirmelerine yol açıyor. İşbirlikleri ile maliyet tasarrufu yaratılmaya çalışılınıyor. Ülkemizin en önemli ihracat gücü otomotiv sektörü. Bu anlamda Türkiye ekonomisinin lokomotif sektörlerinin başında otomotiv sektörü geliyor. Dünya ekonomisinde yaşanan dalgalanma, ABD’nin dünya para piyasasında dolaşımda olan doları kendi ülkesine geri çağırma hamleleri kredi ve yatırım anlamında her sektörü zorladığı gibi otomotiv sektörünü de zorluyor. Araçların artık daha komplike hale gelmesi, yüksek teknolojinin sadece üretimde değil son kullanıcıda da devreye girmesi üretim maliyetlerini doğal olarak yükseltiyor. İhracat temelli çalışan sektörümüzü daha da güçlendirecek, bu da başta cari açık olmak üzere dış ticarette hanemize artı olacaktır. Bu anlamda devletin otomotiv sektörüne yönelik çeşitli teşvikler, KDV ÖTV indirimi gibi indirimler son derece değerli ve gerekli.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz