Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Okan Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Orhan Alankuş: “Endüstri 4.0 ‘ı takip eden değil, Endüstri 5.0'ı keşfeden olmalıyız”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 09:11:00

5G ve haberleşme teknolojileri, nesnelerin interneti artık müşteriye katma değer sağlayabilecek şekilde tedarik sanayi sektörünün her ürününü etkileyebilir. Artık yıkıcı inovasyonların devri, bir anda ürettiğimiz ürün devreden çıkabilir. Değişimi kabul etmeliyiz ve inovasyon yöntemlerini en etkin bir şekilde uygulayarak yeni otomotiv dünyasında yerimizi almalıyız.

Yıkıcı inovasyon devri yaşanıyor. Bir anda ürettiğimiz ürün devreden çıkabilir
Senelerden beri konuştuğumuz mobilite, bağlanabilirlik, elektrikli ve otonom araçlar artık geldi. Teknoloji geliştirildi ve hazır.  Bu aşamada geniş kapsamlı testler ve demo projeleri yapılıyor artık.  Diğer yandan hala çözülmesi gereken sorunlar mevcut; otonom araçlarda sorumluluk tamamen araçta, fakat bir çarpışma olasılığında şoföre bilgi vermek ve kontrolü devretmek gerek. Çarpışma öncesi otonom sistemlerin optimizasyonu çalışma alanlarından birisi; diğer yandan detay haritalandırma ve GPS’siz hassas pozisyon tespiti diğer önemli bir alan.5G teknolojisi araçlar arası haberleşmede apayrı bir çığır açacak. 5G teknolojisinin otonom araçlara uygulama projeleri sürüyor.
Akıllı sistemler ve araçlarda ve trafikteki dijital dönüşüm yeni buluşlara ve gelişmelere yol açma potansiyeline sahip. Okan Üniversitesi olarak ortağı  olduğumuz bir Horizon 2020 projesinde (optiTruck)  bulut teknolojileri, akıllı sistemler, ileri modelleme teknikleri ve kestirimci optimizasyon sistemleri  ile yakıt sarfiyatında önemli iyileştirme sağlanabilecek.
Elektrikli araçlar ise aküdeki limitasyonlara rağmen pazardaki önemini gittikçe artırmakta.  Akü teknolojisi bir yandan yeni hücre kimyaları ve malzemeleri ile gelişirken diğer yandan hızlı şarj sistemleri, akü paketleme metodolojileri ve teknolojileri, akıllı sistemler, yeni araç mimarileri  ve hafif araç teknolojileri ile menzil dezavantajını her geçen güz azaltmakta.
5G ve haberleşme teknolojileri, nesnelerin interneti artık müşteriye katma değer sağlayabilecek şekilde tedarik sanayi sektörünün her ürününü etkileyebilir. Artık yıkıcı inovasyonların devri, bir anda ürettiğimiz ürün devreden çıkabilir. Değişimi kabul etmeliyiz ve İnovasyon yöntemlerini en etkin bir şekilde uygulayarak yeni otomotiv dünyasında yerimizi almalıyız.
Otomotiv sektöründe yenilikçi teknolojileri en fazla yönlendiren ülkeler incelendiğinde Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya ön plana çıkmakta.  Diğer yandan Avrupa Komisyonu HORIZON 2020 gibi araştırma çerçeve programları ile  Avrupa çapında yenilikçi teknolojilerin gelişimini desteklemekte ve yaygınlaştırılmasında önemli rol oynamakta. Amerika Birleşik Devletleri’nde ilgili kamu kuruluşları detaylı teknolojik strateji raporları hazırlamakta 10 yıllık teknoloji hedeflerini tespit etmekte, tüm şirketleri, üniversiteleri, araştırma merkezlerini bu hedefler çerçevesinde organize etmekte, fonlamakta öne  çıkan şirketleri desteklemekte. Elbette Çin, Japonya ve Güney Kore de yarıştan kopmamak için ulusal stratejilerini geliştirmekte ve araştırmalarını sürdürmekte.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz