Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Oyak Renault Mühendislik Direktörlüğü Elektrik Sistemleri ve Elektroteknik Parçalar Tasarım & Geliştirme Bölüm Şefi Bertan Birtürk: “Teknolojileri doğru, etkili, kaliteli ve ulaşılabilir yapmak fark yaratacak”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 2.11.2017 11:46:00

Türk otomotiv sektörü hem araç üreticileri hem de tedarikçiler olarak büyük bir potansiyele sahip. Araç üreticileri, üretim teknolojileri bakımından oldukça iyi seviyede. Tedarikçiler de özellikle malzeme bilimi ve teknolojisi bakımından dünyadaki trendleri takip ediyorlar.

Çevreci teknolojilere yatırım yaparak gündemi kaçırmamalıyız
Mobilite,  bağlanabilirlik, elektrikli ve otonom araçlar gibi konu başlıklarının çok yakın gelecekte  “unique selling point/proposition” olmaktan çıkıp standart olarak sunulan birer ihtiyaç haline dönüşeceğini düşünüyorum. Özellikle bağlanabilirlik ve otonom araçlarla birlikte haberleşme teknolojileri, veri toplama, depolama, işleme ve bunları kullanıcı için anlamlı çıktılara dönüştürme çok değerlenecek. Benzer şekilde elektrikli ve hibrit araçları da çok yakın zamanda etrafımızda sıkça göreceğiz. Bu doğrultuda otomotiv tedarik sanayi sektörünün de otonom araç teknolojileri, bağlanabilirlik, gömülü yazılım, elektrik motorları ve batarya teknolojileri alanlarında yatırım yaparak gündemi kaçırmaması en kiritik nokta olarak gözüküyor.
Küresel otomotiv sektöründe farklı teknolojilerin hayatımıza girmesinde öncü olan pek çok ülke ve firma var. Buradaki asıl farkı yaratan o teknolojileri doğru, etkili, kaliteli ve ulaşılabilir yapabilmek. Çok değil, 5-6 sene önce arka park sensörü büyük bir lüks iken şu anda küçük segment araçlarda bile ön-arka park sensörleri geri görüş kamerası ile birlikte müşteriye sunuluyor. Üst orta segmentte yer alan ön kamera, radar gibi ekipmanlar da küçük segmentteki araçlara yerleşmeye başladı. Gelecekte de otonom sürüş ve bağlanabilirlik özelliklerini kaliteli ve ulaşılabilir yapabilen firmalar hep bir adım önde olacak ve sektöre yön verecek gözüküyor.
Türk otomotiv sektörü hem araç üreticileri hem de tedarikçiler olarak büyük bir potansiyele sahip. Araç üreticileri, üretim teknolojileri bakımından oldukça iyi seviyede. Tedarikçiler de özellikle malzeme bilimi ve teknolojisi bakımından dünyadaki trendleri takip ediyorlar. Gelişmesi gereken yön olarak araç elektroniği ve gömülü yazılım alanlarını söyleyebilirim. Dünyada son yıllarda epeyce hızlı gelişen bu iki konuda yerli tedarikçilerimizin biraz daha hareketlenmesi gerektiğini düşünüyorum. IAEC konferansında sunulanlar ve konuşulanlar da sektörü bu yönde motive edecektir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz