Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Sektör Geleceğe Yönelik Pozitif Beklenti İçinde

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 11.05.2021 06:48:00

Covid-19 süreci otomotiv endüstrisinde fosil yakıtların zamanla tükenmesine paralel planlanan ve belki birkaç on yıl sürecek dönüşümü hızlandırarak önümüzdeki 10 yılda çok köklü bir dönüşüme sebep olacak .

 

Taha Ersel TAŞ

Canel Otomotiv 

İş Geliştirme Müdürü

 

Covid-19 ile birlikte bireysel mobilite maalesef sınırlanmak zorunda kaldı. Bu ister istemez alışkanlıklarımızı da değiştirmemize sebep oldu. Bununla birlikte bireylerde ve toplumda çevresel duyarlılığın artmasına da vesile oldu diye düşünüyorum. Zira insanlar eylemlerinin sonuçları olduğu gerçeğini metazori olarak da olsa doğal bir virüs ile idrak etti ve ellerindekinin kıymetini ellerinden alınınca fark etti. 

Otomotiv endüstrisi tarafında ise toplu taşımadan bireysel ulaşıma doğru oluşan talep, araç sayılarında pozitif yönlü etki oluşturdu. Ancak zorunlu haller dışındaki mobiliteyi kısıtlayıcı uygulamalar insanların araç satın alımlarını ertelemelerine sebep olduğu için otomotivdeki talebi negatif etkiledi diyebiliriz. Sonuç olarak bugün için bir denge hasıl olduysa da sektör geleceğe yönelik pozitif bir beklenti içerisinde olabilir.  

Çevreçi araçlar giderek önem kazanıyor

Çevresel duyarlılıkların artışı araç mimarisindeki değişimi daha çevreci araçlara doğru hem talep hem arz ekseninde zorladığını söyleyebiliriz. Aslında tam da eskilerin tabiri ile bir musibet bin nasihate bedel durumu. Daha çevreci araçlar, daha az fosil yakıt, daha çok elektrikli araçlar… Elektrikli araçlar ise daha hafif araç mimarisi, daha uzun batarya menzili denklemleri ile birbirini tamamlamaktadır. Çevresel perspektif, elektrikli araçlarla birlikte, belirlenmiş sınırlar içinde yönetilebilir, verimli, bağlantılı ve otonom araçları da kaçınılmaz kılmaktadır.

Aslında Covid-19 süreci otomotiv endüstrisinde fosil yakıtların zamanla tükenmesine paralel planlanan ve belki birkaç on yıl sürecek dönüşümü hızlandırarak önümüzdeki 10 yılda çok köklü bir dönüşüme sebep olacak ve mobilitenin sınırlanması ile absorbe ettiği enerjiyi diğer tarafta dönüşüm sinerjisi olarak sürece impuls olarak yansıtacak diye düşünüyorum.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz