Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Tedarikçiler Gelecek İçin İşbirliğine Hazır

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 28.05.2019 18:03:00

TAYSAD, Ege Bölgesi Üye Toplantısı’nı İzmir’de gerçekleştirdi. Etkinlikte konuşan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, otomotiv sektörünün tüm dünyada küçüldüğünü ancak bir yandan da teknolojik olarak önemli bir evrimin eşiğinde olduğunu vurguladı.

TAYSAD, Ege Bölgesi Üye Toplantısını gerçekleştirdi. İzmir’de gerçekleştirilen ve otomotiv tedarik sanayinin günümüzde geldiği noktanın değerlendirildiği toplantıda, otomotiv tedarik sanayinin sorunlarının çözümü için izlenilmesi gereken yol haritası üzerinde duruldu. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TAYSAD Başkanı Alper Kanca, Türkiye’nin otomotiv tedarik sanayisinde önemli avantajlara sahip olduğunu vurguladı. Olası Skoda yatırımına ilişkin gelişmelere değinen Kanca, yatırım için adı geçen ülkeler arasında yer alan Bulgaristan ve Sırbistan ile karşılaştırıldığında Türkiye’nin daha fazla avantajı olduğunu ancak imaj ve algı noktasında birtakım sorunlar bulunduğunu belirtti.
Tüm bunlara karşın otomotiv tedarik sanayinin sürekli gelişim gösterdiğine dikkat çeken Kanca, ana sanayinin gündeminde elektrikli araçlar, otonom araçlar, batarya teknolojileri, otomotiv elektroniği, malzeme testleri gibi gelişmelerin olduğunu anımsatarak, ilerleyen dönemde ise tedarikçilerin bu konularda hangi noktada olduğunu sorgulayarak ilerlemesi gerektiğini vurguladı. Araştırmalara göre 2030 yılında üretilen araçların yüzde 18’inin tam elektrikli, yüzde 41’inin ise hibrit olacağına dikkat çeken Kanca, “Böyle bir gelecekte bizim şirketlerimiz nerede olur, cirosu ne kadar olur, bu kadar çalışanı olur mu? diye düşünmemiz gerekiyor. Önümüzdeki dönem de üretim süreçleri çok daha kompleks olacak. Adetler artacak. Git gide daha kısa vadeli tahminler olacak. Piyasa çok hızlı değişecek” dedi.
“Startuplar için merkez kuruyoruz”
Otomotiv şirketlerinin sıfır stok ile çalışılmaya başlayacağına dikkat çeken Kanca, şimdiden bu tür gelişmeler için hazırlıklı olunması gerektiğini belirtti. Kanca, “Esnek olacağız, karmaşık sipariş yapısına uyum sağlayacağız ve sıfır stok ile çalışacağız. Bunu başarmak için inovasyon, Ar-Ge, mühendislik ve yeni teknolojilere yatırım yapılması kaçınılmaz.  Mutlaka ana sanayiler, diğer tedarikçiler ve startuplar ile işbirliği yapmamız lazım. Bu nedenle TAYSAD’ın bulunduğu organize sanayi bölgesinde startuplar için bir merkez de kurduk” açıklamasını yaptı.
“Çin tüm dünyayı etkiliyor”
Otomotiv sanayinde son dönemde yaşanan gelişmelere de değinen TAYSAD Başkanı Kanca, geçen yıl dünya otomotiv sektörünün hem üretim hem de satış anlamında küçüldüğünü, bunun en büyük sebeplerinden birinin de Çin otomotiv pazarındaki daralma olduğunu aktardı. Kanca, “Sadece Volkswagen’in cirosunun yüzde 50’si Çin’den geliyor. Çin’deki düşüşler tüm dünyayı etkiliyor” diye konuştu. TAYSAD Başkanı Kanca, Avrupa otomotiv sanayinde tahmin edilenden daha fazla düşüş olacağı öngörüsünde bulundu. Kanca,  otomotiv tedarikçilerine bu dönemi önümüzdeki yıllara hazırlık yaparak geçirmeleri tavsiyesinde bulundu.
Lojistik projesi kapsamında 41 firma ile görüşülüyor
TAYSAD’ın dikkat çeken projelerinden biri olan “lojistik projesi” ile ilgili de bilgi veren Kanca, “Şu anda sadece komple tır taşımaları üzerinde çalışılıyor. Ama lojistik çalışma grubumuz parsiyel ile ilgili de çalışmaya başladı. Şu anda 3 ülke için anlaşma yapıldı. TAYSAD üyelerinin toplu gücünü kullanarak 8 ayrı lokasyona, daha ekonomik sevkiyat ve yurt dışı depolama yapmayı hedefledik. Kabaca yapılan hesaplara göre bu projemizle lojistik maliyetinde yüzde 16.6’lık bir tasarruf sağlandığını gördük. Müşteri maliyetinin de yüzde 3.5 düşürülmesi de mümkün” diye konuştu.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz