Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yetenekli Çalışan Evet, Peki Ya Tutundurma?

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 14.10.2019 12:09:00

Çalışanına güven ve değer veren kurumlar her zaman artı değer yaratmaktadır. Bir çalışan, güveni ve değeri ne oranda hissediyorsa o oranda performansı, motivasyonu ve bağlılığı da o şekilde artış gösterecektir.

Nuray Çiçek

Canel Otomotiv
İnsan Kaynakları Yöneticisi

 

Yeni dünya düzeninde iş hayatındaki rekabet savaşları sadece ticari boyutta değil çalışan nezdinde de devam ediyor. Bundan 20 yıl öncesinin kavramlarıyla bugünü yönetebilmek maalesef ki mümkün görünmüyor. Öngörülemez bir gelecek için stratejik hamlelerini çalışanlarının üzerine kurarak yetenek yönetimini hayata geçiren şirketler ise esnek yapılarıyla varlıklarını güçlendiriyorlar. O yüzden de iş hayatında bugünün olmazsa olmazı yetenek yönetimi. Yetenek yönetimi uygulamalarında ise iyi bir yönetim ekibi bu konunun sürdürülebilirliği ve hem çalışanlar nezdinde hem de potansiyel yetenekleri kuruma çekme noktasında büyük bir öneme sahip. Günümüzde bu kurgu henüz  sonuçlara etki etmiyor gibi görünse de yetenekli çalışanları olmayan bir şirketin o hep hayalini kurduğu sürdürülebilir kârlılık hedefine ulaşmasının mümkün olmadığı aşikar. Diğer yandan yetenekli insanları şirkete çekmenin önemi kadar  yeteneği tutundurmak da bir o kadar önemli bir konu haline gelmiştir. Aslında yetenek yönetiminin başarılı bir şekilde sürdürülmesi , tamamen şirketin tutundurma stratejilerine bağlıdır. Bu noktada etkin bir yetenek yönetimi ve çalışan bağlılığı kültürü oluşumunda  önceliklidir.
Tutundurma kapsamında şirketlerde çalışılması gereken ana konuları başlık halinde özetlemek gerekirse;
•    Çalışanların potansiyellerini rahatlıkla ortaya çıkarabilecekleri ve geliştirebilecekleri çalışma ortamlarını, süreçlerini tasarlamak gerekir.
•    Kurum içi iletişim kültürünün proaktif bir şekilde varlık göstermesi şarttır.
•    Her yöneticinin teşekkür ve takdir unsurunu çalışanından esirgememesi önemlidir.
•    Çalışanına güven ve değer veren kurumlar her zaman artı değer yaratmaktadır. Bir çalışan, güveni ve değeri ne oranda hissediyorsa o oranda performansı, motivasyonu ve bağlılığı da o şekilde artış gösterecektir.
•    Çalışanların öneri ve fikirlerini dikkate almak, iş süreçlerine ve projelerine yansıtmak gerekir.
•    Gerekli durumlarda çalışanı delege etmekten ve rotasyona tabi tutmaktan kaçınmamak doğru bir yaklaşım olur.
•    Anlık geri bildirimler her zaman çalışanın gelişimi açısından değerlidir.
•    Yıl içerisinde gerçekleştirilen çalışan memnuniyet anketi dışında, çıkış mülakatlarını da değerlendirmeye almak sürece katkı sağlayacaktır.
Biliyoruz ki yetenek çekme ve tutundurma stratejilerinin yer aldığı şirketlerde mutlu çalışan, verimli iş ve sürdürülebilir kârlılık hep olacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz