Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“Yıkıcı Değişimin Getirdiği Fırsat ve Tehditler”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 16:00:00

Mevcut birikim ve yeteneklerini geleceğin ürünlerini üretmeye yönelik kullanabilen tedarikçiler “first mover advantage” olarak tabir edilen faydalardan yararlanarak kendilerini sektörde bambaşka şekilde konumlandırma şansına sahip olacaklardır.

 

Emre Canat

Doğu Pres
Satış Direktörü

 

Otomotiv sektöründe gelecekte etkisini hızla artıracak büyük değişimler yaşanıyor. Sıkılaşan emisyon standartlarının bir uzantısı olarak dizel motorların yerini yeni nesil benzinli motorların almaya başladığını, bunu takiben hibrit ve elektrikli araçların üretim adetlerinin gün geçtikçe yükseldiğini görüyoruz. Özellikle elektrikli araçlarla birlikte içten yanmalı motorlar ve aktarım organları başta olmak üzere günümüzde üretilen çok sayıda parça grubu tarihe karışacak.
Bu değişimler bazı parça gruplarını üreten tedarikçiler için büyük tehditler oluştururken fırsatları da beraberinde getiriyor. Zira adeta “kartların yeniden dağıtılması” durumu ile karşı karşıyayız. Mevcut birikim ve yeteneklerini geleceğin ürünlerini üretmeye yönelik kullanabilen tedarikçiler “first mover advantage” olarak tabir edilen faydalardan yararlanarak kendilerini sektörde bambaşka şekilde konumlandırma şansına sahip olacaklardır.
Diğer yandan araç teknolojilerindeki dijital dönüşüm bazı tedarikçileri parça üreticisi veya software geliştiricisi olmak arasında bir yol ayrımına getirecektir. Çok sayıda araç üreticisi artık araçlar için yakıtın “data” olduğunu belirtiyor.
Mevcut senaryoların çoğunluğu bu hızlı evrime işaret ederken sektöre giriş yapmış Tesla ve giriş yapmak üzere olan Google gibi firmalar ise bir devrimin gerçekleşeceği savıyla hareket ediyor. Bu devrimi tanımlarken kullandıkları “bağlantılı”, “otonom” ve “paylaşılan” gibi kelimeler araç sahipliği anlamında büyük değişiklikleri ve günümüz geleneksel otomobil üreticilerinin iş modellerinin devamlılığına dair soru işaretlerini de beraberinde getiriyor.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz