Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Borusan Mannesmann'dan 60. yılında yeni fabrika yatırımı

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 09:14:00

Borusan Mannesmann, Gemlik’te otomotiv sanayii için özel borular üretecek yeni fabrikasıyla, Türkiye otomotiv boruları pazarındaki önde gelen konumunu pekiştirirken, Avrupa pazarındaki payını artıracak ve Türkiye’nin otomotiv ihracatını destekleyecek.

Borusan Mannesmann 60’ıncı kuruluş yıldönümünü önemli bir yatırımla taçlandırıyor. Şirket Gemlik’te otomotiv sanayii için özel borular üretecek yeni bir fabrika kurarken, Halkalı’daki fabrikanın üretim kapasitesini de artıracak. Toplam 75 milyon dolar düzeyindeki yatırımın bir bölümü bu yıl devreye alınacak, 2019 yılında ise tamamlanmış olacak. Yatırım sonucunda otomotiv boruları üretiminde yüzde 55 oranında kapasite artışı olacak, 250 kişilik yeni istihdam yaratılacak. Ayrıca bu yatırımla Türkiye’de sadece Borusan Mannesmann’da olan, farklı bir teknolojiyle üretilen enerji, madencilik ve makina ekipman üretimi gibi sektörlerde kullanılan endüstriyel boruların kapasitesinde de artış sağlanacak.
Hedef otomotivde Avrupa’nın 3’üncüsü olmak!
 Yeni fabrika otomotiv ana ve yan sanayi firmalarının özel talepleri doğrultusunda, özel yüzey şartları, malzeme mukavemeti ve hassas ölçü toleranslarına sahip özel borular üretecek. Borusan Mannesmann bu yatırımla birlikte Türkiye otomotiv segmentindeki gücünü pekiştirirken, ortağı Salzgitter Mannesmann’ın aynı iş kolunda faaliyet gösteren şirketi ile eşgüdüm içinde Avrupa pazarında da büyüyecek. Şu anda Avrupa pazarında 5. büyük oyuncu olan şirket bu yatırımla 3’üncülüğü hedefliyor. Halen ürünlerinin yüzde 45’ini Avrupa otomotiv endüstrisine sunan Borusan Mannesmann bir yandan Türkiye pazarındaki lider rolünü de pekiştirerek, ihracat odağını 5 yıl içinde yüzde 50’nin üstüne çıkarmayı planlıyor. Fabrika, yapacağı doğrudan ihracatın yanı sıra, ürünlerinin otomotiv sektörünün ihracatına vereceği destekle de Türkiye ekonomisi için değer yaratacak.
Borusan Mannesmann Türkiye’nin global oyuncusu olarak Türkiye’ye yatırım yapıyor
Konuyla ilgili bir açıklama yapan Borusan Mannesmann Genel Müdürü Zafer Atabey, “Katma değerli ürünler alanında büyüme stratejimizin ilk ayağı 2011 yılında yaptığımız enerji hat boruları yatırımıydı. 110 milyon dolarlık bu yatırımla Gemlik’te dünyanın alanında en teknolojik tesisini kurmuş, enerji hat boruları pazarında özellikle ABD pazarından aldığımız işlerle büyümemize devam etmiştik.
Stratejimizin ikinci adımını ise 2013 yılında Houston-Teksas’ta kaya gazı ve petrolü sektörüne yönelik sondaj borusu üreten 150 milyon dolarlık bir tesis kurarak atmıştık. Şimdi de 3. ve çok önemli bir adımı Türkiye operasyonlarımıza 75 milyon dolar yatırım yaparak, otomotiv borularında büyümeye odaklanıyoruz” dedi.
Borusan Mannesmann’ın otomotiv boruları segmentinde son 5 yılda iç piyasada ve ihracatta her yıl yüzde 4 – 5 düzeyinde büyüdüğünü belirterek, Yeni yatırımla birlikte bu büyümenin yüzde 8 – 9 bandına çekileceğini sözlerine ekledi.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz