Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



“Mühendislik Teknolojileri Üzerinde Yoğunlaşıyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 12:23:00

Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla, ürün grupları da kendi içlerinde evrimleşerek farklılaşıyor. Firmamızın uzmanlık alanında olan otomotiv aydınlatma sistemlerinde, LED teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla, yeteneklerimize optik mühendisliğimizi de ekleyerek, teknolojik ürünler geliştirmekteyiz.

 

Alen Darçin

Al-kor Makina Kalıp San. ve Tic. A.Ş.
Yönetim Kurulu Başkanı

 

Al-Kor’un kuruluşundan bugüne gelişimini kısaca okurlarımıza aktarabilir misiniz?
1970 yılında İstanbul’da Metal Kalıpçılığı ile başlayan firmamız, 1980’de Metal ve Plastik kalıbı üretirken, 1989 yılında  ise Plastik parça üretimine de adımını atmıştır. 2006 yılında 16949 sertifikasını alarak otomotiv sektöründeki hedeflerimizi gerçekleştirmek için çalışmalarımızı hızlandırdık. Bu sektörde 2008 yılında müşterilerimize ilk CO design ve tasarım desteği vermeyi başardık. 2015 yılında Bursa’da Metalizasyon ve plastik fabrikamızı açarak  iş hacmimizi büyütüp hedefleri doğrultusunda güçlü ve kararlı adımlar atmaya devam etmiştir. Bu azmin ve etik kararlılığın meyvelerini 2016 yılında  Ford Q1 Belgesi ve 2017 yılın da 346. Ar-Ge Merkezi (Teknoloji Bakanlığı onaylı) olarak almıştır. Dünyanın birçok noktasına ihraç etmiş olduğu ürünlerdeki kalite ile güven sağlamış ve bu vesile ile müşteri yelpazesini genişletmiştir.
Gelişen yeni araç teknolojilerine yönelik neler yapıyorsunuz?
Biz teknolojiyi çok yakından takip ederek, teknolojinin önüne nasıl geçeriz noktasında ne yapılması gerekiyor ise hedeflerimizi buna göre belirliyoruz. Ve bu doğrultuda kararlı ve sağlam adımlar atmak için büyük bir çaba sarf ediyoruz.
Yeni teknolojilerin yaygınlaşmasıyla, ürün grupları da kendi içlerinde evrimleşerek farklılaşıyor. Firmamızın uzmanlık alanında olan otomotiv aydınlatma sistemlerinde, LED teknolojisinin gelişmesi ve yaygınlaşmasıyla, yeteneklerimize optik mühendisliğimizi de ekleyerek, teknolojik ürünler geliştirmekteyiz. Elektronik devre ve yazılım geliştirme konularında, insana yatırım yaparak ekibimizi geliştirmekte ve geleceğe hazırlanmaktayız. Aydınlatma dışında, elektrikli otomobiller için mekatronik ve araçla haberleşen sistemler geliştirme ve aracın ağırlığını azaltmaya yönelik, kompozit malzemeler ile ileri mühendislik teknolojileri üzerinde yoğunlaşmaktayız.
Bunların dışında ileri teknoloji üreten batılı şirketler ile görüşüp iş birlikleri yapmaktayız.
Gelişen teknolojiye uyum sağlamak için, yazılım ve donanım yatırımlarının paralelinde, insan kaynaklarımızı da yurtiçi ve yurtdışı üniversite ve kurslar ile eğitime tabi tutarak, yetkinlik seviyemizi artırıyoruz
Al-Kor Ar-Ge Merkezi’nin faaliyetlerinden, yeni ürün ve ürün geliştirme süreçlerinizle ilgili neler yapıyorsunuz?
Ar-Ge Merkezimizin yürüttüğü Ar-Ge projeleri, klasik yeni  ürün ve ürün  geliştirme projelerinden farklı bir süreçle, dolayısıyla farklı bir prosedürle yürütülmektedir. Ar-Ge projesi  yenilikçi fikir aşamasından itibaren aşağıdaki kriterleri tam olarak karşılamalıdır.
l     Analitik ve deneysel yönden yeterli Ar-Ge içeriği ve sistematiğine sahip olmalıdır.
l    Hedefleri ve proje çıktılarının başarı ölçütleri tanımlanmış olmalıdır.
l    Yeni bilgi birikimi elde etme ve Alkor Ar-Ge yeteneğini ve know how’ını arttırma niteliği taşımalıdır.
l    Günümüz teknoloji/ürün performansı vb. düzeyini arttıracak yenilikçiliğe sahip olmalıdır.                        
l    Alkor üretim verimliliğine, mevcut ürünlerin iyileştirilmesine katkısı olmalıdır.
l     Projenin endüstriyel uygulamaya dönüşme ve ticarileşmeyi hedeflemelidir.                                                                    
l    Multidisipliner yaklaşımla çalışma yetkinliğine ve yenilikçi üretim tekniklerine hakim Ar-Ge ekibi;
Literatür, standart ve patent araştırmaları ve  benchmark çalışmaları sonrasında tasarım FMEA yapmaktadır. Konsept tasarımı ölçülendirerek, ilgili optik, mekanik, gibi analizlerle tasarımı gözden geçirip, doğrulamaktadır. Hızlı prototipleme ve prototip kalıplama ile prototip üretim sonrası testlerle, tasarımı geçerli kılmaktadır.
Yenilenen teknoloji ile birlikte Ar-Ge ve İnovasyon kültürünün gelişmesi için neler yapıyorsunuz?
Otomotivdeki son gelişmelere bağlı olarak, günümüzde araç mekanik aksamlarının yönetim sistemleri ve kullanıcı ara yüzleri, elektroniğe ve dijitale dönüşmüştür. Gelecekte bunların daha da artacağını öngörerek, CAN-BUS, LIN-BUS altyapısını kullanan ürünlerin geliştirilmesine yönelik stratejik hedeflerimize ulaşmak üzere çalışmalarımızı sürdürmekteyiz.
Mühendislik, Ar-Ge ve inovasyon yeteneğinizin gelişimi için; meslek içi eğitim, yurtiçi ve yurtdışı seminer, kongre ve fuarlara katılım, OEM’ler ile yakın temas ve pazar taleplerine yoğunlaşarak farkındalık oluşturuyoruz. Ayrıca, geniş kadrolu Ar-Ge merkezimizde, farklı meslek gruplarından teknik personelin katılımıyla fikir havuzları, tartışma ve değerlendirme yöntemleri uyguluyoruz.
Yeni yatırımlarınızdan söz edebilir misiniz?
Gelişen ve değişen piyasada, rekabet gücümüzü koruyarak ve arttırarak, sürdürülebilir büyümeyi sağlayabilme amacı ile 2023 stratejimize uygun olarak, taşınma projemizi gerçekleştirdik.  Tek bir lokasyonda üretim faaliyetlerimizi birleştirmek üzere Arnavutköy’deki 17.000 m2 ‘lik yeni fabrikamıza taşındık. Taşınmamızdan çok kısa bir süre geçmiş olmasına rağmen üretim verimliliği ve kalite bakımından olumlu sonuçlar almaya başladığımızı görüyorum.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz