Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Otomotiv sektörünün geleceğini dijital dönüşüme yön verenler şekillendirecek”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 1.11.2017 17:02:00

TAYSAD ev sahipliğinde düzenlenen “Yetenek Yönetimi Konferansı”nda dijital dönüşümün otomotiv sektörünün insan kaynakları yönetimine ve sektörün geleceğine yönelik etkileri mercek altına alındı. TAYSAD Başkanı Alper Kanca, “Otomotiv sektörünün geleceğine, dijital dönüşüme adapte olmuş gençler yön verecek” dedi.

TAYSAD üyesi firmaların üst düzey temsilcileri ile İK yöneticilerinin yüksek düzeyde katılım sağladığı ve bu yıl ilki gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca yaptı. The Green Park Pendik Hotel & Convention Center’da düzenlenen konferansta konuşan Kanca, gelişen dijital dünya şartlarında insan kaynakları yöneticilerinin birbirini tanımasının ve işbirliğinin zorunlu hale geldiğini belirterek, “İşletmelerimiz için en önemli konulardan biri yetenek yönetimidir. Bunun için TAYSAD olarak, üye şirketlerimizi geleceğe taşıyacak çalışanlarımızın yeteneklerini keşfetmeye çalışıyoruz. Bu konferansı da yetenekli çalışanları bulmak, geliştirmek ve elde tutmak, İK yöneticilerini bir araya getirmek ve bilgi alışverişi kadar işbirliğini de artırmak için gerçekleştirdik” dedi.  
“Meslek okullarından başlıyoruz”
İnsan kaynağı politikaları içinde meslek okullarındaki yetenekli mezunlara ihtiyaçları olduğuna vurgu yapan Alper Kanca, “Türkiye’de ne yazık ki meslek okulları istediğimiz seviyede değil. TAYSAD olarak meslek okullarının ihtiyaçlarını belirleyerek onları ileri seviyelere taşımak, oradaki yetenekli öğrencilerin önünü açmak için çalışmalar yürütüyoruz. Meslek liselerinin ‘Motor’ bölümlerinde motorları, aletleri olmayan okullarımız var inanabiliyor musunuz? Bu okulları bulup gerekli parçaları toplayıp iletmeye çalışıyoruz. 2013’te başlattığımız Al Değerlendir Meslek Okullarını Güçlendir (ADMOG) projemiz ile şimdiye kadar 3 milyon 650 bin TL’lik alet topladık ve bunları 81 ildeki meslek okullarına gönderdik” açıklamasında bulundu.
Gereksinim duyulan insan kaynakları eksiğinin giderilmesi için gençlere odaklanılması gerektiğini belirten Alper Kanca, “Otomotiv tedarik sanayinin en önemli insan kıymetlerini bulmada temel başvuru kaynaklarından biri de üniversiteler. Çok yetenekli gençlerimiz var. Bu gençlerimizi bilgilendirmeli, sektörümüze davet etmeliyiz. Biz TAYSAD olarak üniversiteleri ziyaret ediyor, otomotivden bahsediyoruz. Onları fabrikalarımıza çağırıp, otomotiv sektörünü sevdiriyoruz. Böylelikle onları otomotiv sektörüne çekiyoruz. Otomotiv sektöründe çalışmanın neden önemli olduğunu, onlara neler kazandırabileceğini anlatmaya çalışıyoruz. Yeni nesil şirket yöneticilerine de odaklanıyoruz. Onları bir araya getiriyoruz, eğitimler veriyoruz. İyi bir sinerji yakalayarak gençlerimiz üzerinde fayda yaratmaya çalışıyoruz” diye belirtti.
Endüstri 4.0 ile daha nitelikli çalışan iş gücüne ihtiyaç duyulacak
Konferans’ta Endüstri 4.0 ile birlikte “İnsan Kaynakları Yönetimi” anlayışının değişime uğradığına dikkat çeken TAYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Perihan İnci de, “Günümüzde dijitalleşme ile pek çok alanda değişim yaşanıyor. İş yaşamında var olan Y kuşağı ve iş hayatına yeni girecek olan Z kuşağı ile İK yaşamı yeniden şekillenecek” dedi.
“Gelecekte en önemli değişikliklerden biri de çalışma saatlerinde olacak” diyen İnci, “Klasik çalışma saatleri yerine, daha esnek çalışma saatleri ortaya çıkacak. Endüstri 4.0 ile dijitalizasyonun en etkin kullanılacağı sektör de otomotiv sektörü olacak. Bizim de amacımız İK gücünü daha etkin şekilde kullanmak. Endüstri 4.0 ile daha az çalışan sayısına ihtiyaç duyulacak olmasına karşın, daha nitelikli çalışan iş gücüne ihtiyaç duyulacak” diye konuştu.
Yeni dönem İK Yönetimini profesyoneller anlattı
Konferans kapsamında söz alan Türkiye’nin ilk kadın fütüristi Ufuk Tarhan, Vanderwalt GmbH Kurucusu Flooris van der Walt, Microsoft Türkiye İK Müdürü Kemal Özel, Randstand Büyük Müşteriler Kıdemli Müdürü Şafak Boy, Willis Towers Watson Çalışan Bağlılığı Araştırmaları Kıdemli Danışmanı Alim Erginoğlu ve Çukur & Yılmaz Hukuk Bürosu Yönetici Ortağı Özlem Kurt, İK süreçlerinde değişen ihtiyaçlar konularını mercek altına aldılar.
Konferansın son bölümünde ise İK Uzmanı İpek Aral’ın moderatörlüğünü yaptığı “Şirketlerin Yetenek Yönetimi Yaklaşımı” konulu panel gerçekleşti. Panelde, Assan Hanil İK Direktörü Bora Alptekin, BASF Türkiye & Azerbaycan İK Direktörü Taner Şimşek, Maxion Wheels TRO İK & Global Organizasyonel Gelişim Direktörü Gülçin Tekin, Ford Otosan İK Müdürü Aşkın Çavaş, yetenek yönetimi süreçlerindeki deneyimlerini paylaştılar.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz