Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca: “İhracat 2019’da da Büyümeye Devam Edecek”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.01.2019 12:05:00

TAYSAD, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Büyükdede, Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu CEO’su Gürcan Karakaş ve Türk EximBank Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin’in de katılımıyla, sektör açısından 2018 yılının değerlendirildiği İstanbul Üye Toplantısını gerçekleştirdi.

Toplantıda Türkiye ve dünyadan sektörel veriler ile TAYSAD’ın 2019 yılı öngörülerini aktaran TAYSAD Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kanca, Otomotiv tedarik sanayiinde gelir artışının 2010 – 2017 yılları arasında zirvede olduğunu belirterek, “Gelişmiş pazarlarda bu büyüme yavaş yavaş azalıyor. Çin’de çok önemli bir büyüme vardı fakat yavaş yavaş azalma eğiliminde. AB’de üretimde artışlar oldu fakat bu sene değişik gerekçelerle durakladılar. Büyüme hızı önümüzdeki yılın ilk 6 ayında Avrupa’da düşük olacak ancak uzun dönemde büyüyecek. Avrupa, ihracatımız için çok önemli bir pazar. Türkiye’de 2017 yılı sonunda toplam 29 milyar dolar ihracat yapıldı. 2018 yılı sonunda tahminen 31 milyar doları bulacak. Bu büyüme hızının 2019 yılında da devam edeceğini düşünüyoruz. Sevindirici olan bir başka nokta ise, hem tedarik sanayiinde hem de ana sanayide artış var.
“İthal girdilerimizi yerliye çevirmeliyiz“
Kanca, “TAYSAD olarak üyelerimizle yaptığımız değerlendirme sonucunda; Dış borçlarımız artıyor ama Türkiye büyüyor. Son zamanlarda yatırımlar da artış var. İç talepte bazı düşüşler olabilir. İç pazarda ihracata yönelik adımların atılması gerekiyor. Dövizde olduğu gibi Türk Lirası ile de borçlanmanın maliyeti yüksek. Burada tedarikçilerimizi korumak zorundayız. İhracat payını artırmalıyız, ithal girdilerimizi yerliye çevirmek için de çalışmalarımızı yoğunlaştırmalıyız” dedi.
 “Yerli endüstrinin gelişimini çok önemsiyoruz“
Cumhurbaşkanlığı yönetim sistemine geçildikten sonra bakan yardımcılarının birçoğunun sanayinin ve iş dünyasının önemli isimleri arasından seçildiğini belirten Sanayi ve Teknoloji Bakan yardımcısı Hasan Büyükdede, “Projelerle bakanlık ve sanayi arasında bir arabulucu, ara yüz olmaya özen gösteriyoruz. Türkiye o kadar hızlı büyüyor ve yatırım talebi artıyor ki Kimse bulunduğu yere sığmıyor. Yeni yatırımların, mümkün olduğu kadar yerli imkanlarla ve makinelerle yapılması için çaba harcıyoruz. Özellikle Çin malı yan ürünlerin ülkemize ciddi girişleri var. Yerli yan üretim için bakanlık olarak tedarik sanayiinden destek bekliyoruz. Bakanlık olarak bu konularda Ar-Ge teşvik uygulamalarını koordine ediyoruz. Yeni yatırımların yer problemlerini, yatırım problemlerini ve finans problemlerini çözmek için çalışmalarımız devam ediyor.  Yerli endüstrinin gelişmesi konusunu çok önemsiyoruz“ şeklinde konuştu.
“Geleceğin dünyasına tam uyumlu
bir otomobil üreteceğiz”
Teknolojinin hızla geliştiğini belirten TOGG (Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu AŞ) CEO’su Gürcan Karakaş; “Mega trendler çerçevesinde araçların hızla dönüştüğü, elektrikli, ağa bağlı ve otonom otomobillerin yollara çıkmaya başladığı bir dönemdeyiz. Metropolleşme ile tüketim alışkanlıklarında da değişimler ortaya çıkıyor. Kısa bir süre sonra otomobiller ev konforu ve ofis pratikliği sunabilir hale de gelecek. Akıllı evler, binalar, şehirler, cihazlar, artık her şey birbiri ile akıllı bir şekilde bağlanabiliyor. Sizin de bildiğiniz gibi Cumhurbaşkanımızın himayesi ve desteğiyle bir araya gelen Girişim Grubumuz, Türkiye’nin otomobilini üretme ve mobilite ekosistemini kurma işine soyundu. Bu girişim grubundan TOGG AŞ şirketi doğdu. Teknik ve ticari fizibilitemizi yaptık. Yukarıda saydığım gelişmeleri gözeterek, geleceğin mobilite dünyasının beklentilerini karşılamak üzere, dünyanın en iyilerini örnekleyerek kendimize bir sistem oluşturduk. Ülkemizin tedarik zinciri yetkinliklerini ve potansiyelini azami olarak kullanacağız ve 2022 yılında araçlarımızı yola çıkarmaya başlayacağız.” dedi.
“ihracatın gelişimine paralel biz de desteğimizi arttırıyoruz“
Türkiye’deki tüm ihracat kredilerinin neredeyse yarısının Exim Bank’tan çıktığını söyleyerek sözlerine başlayan Türk Exim Bank Pazarlama Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, “Sektörde ulaşamadığımız ihracatçımız kalmasın istiyoruz. Türkiye’nin ihracatının gelişimine paralel biz de desteğimizi artırıyoruz. İhracatın içindeki destek payımızın daha hızlı bir şekilde artmasını diliyoruz.
2018 sonuyla Türkiye ihracatının 4’te 1’inden fazlasına destek vermiş olacağız. Türkiye’de ihracat yapan tüm firmalara ulaşma ve ihracatı bilmeyen sanayicilerimize de eğitimler vererek ihracatı öğretmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz