Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi




Tüketimin Olduğu Pazarlarda Alternatif Arayış Sürecek

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 3.02.2025 08:11:00

Pazar doygunluğu kavramının öznel bir değerlendirme olduğuna inanıyorum. Tüketimin bulunduğu her pazarda, alternatif arayışları kaçınılmaz bir şekilde devam eder. Markalar her yıl yenileme, iyileştirme, model güncelleme süreçlerine girerek tüketici alışkanlıklarına uygun şekilde kendilerini geliştirmek zorundadır. 

 

Emre Dalgıç

Dalgıç Group CEO

 

Türk otomotiv tedarik sanayisi, son yarım asırdır kendini kanıtlamaya yönelik çabalarıyla önemli bedeller ödedi. Bu süreçte, özellikle son 50 yılın güçlü oyuncularından biri olan Alman otomotiv endüstrisine odaklanarak ciddi yatırımlar gerçekleştirdi. Bu stratejik adımlar sayesinde Türkiye, hem Avrupa’nın önde gelen tedarik üslerinden biri haline geldi hem de milli gelirde kayda değer bir rol üstlendi. Ancak günümüzde, Avrupa’ya bağlı ihracat odaklı yapımızın olumsuz etkileri daha net bir şekilde hissediliyor. Avrupa menşeli araçların Çin karşısında azalan satış adetleri, uzun yıllardır büyüme trendinde olan yan sanayi üzerinde negatif bir baskı oluşturuyor. Çin’e karşı maliyet, hız ve satış adedi açısından geri kalmamız ise rekabet gücümüzü zayıflatarak sektör içinde dezavantaj yaratıyor.
 
Tedarikçilerin stratejik pozisyon alması giderek zorlaşıyor
Üretici ve tüketici perspektifinden bakıldığında, bu süreci iki farklı açıdan ele almak gerekiyor. Üretici cephesinde, son beş yılda bu dönüşüm kendini kademeli olarak hissettirmeye başlamıştı. Bu kapsamda, araç içi aksam ve far grubu üreticileri için bu değişim çok radikal bir dönüşüm gibi görünmese de, motor ve şaft üreticileri elektrikli araçlara yönelik yatırımlarını hızlandırarak batarya ve elektrifikasyon alanında pazar payı elde etmeye çalıştı. Ancak devletlerin regülasyon ve altyapı iyileştirme süreçlerinde Çin kadar hızlı hareket edememesi, birçok OEM’in tamamen elektrikli araçlara geçiş yolculuklarında dalgalanmalar yaşamasına neden oldu. Bu durum, tedarikçilerin stratejik pozisyon almasını oldukça zorlaştırdı.
 
Tüketici boyutunda ise çevre dostu araç kullanım bilincinin önce Amerika ve Çin’de, ardından Avrupa ve Türkiye’de hızla yaygınlaştığını görüyoruz. 2030 yılında satılacak araçların yüzde 70’inin elektrikli olacağının öngörülmesi de bu tespiti destekliyor.
 
Elektrikli araçlar artık hayatımızın bir parçası ve varlıklarını sürdürmeye devam edecekler
Önümüzdeki 5 yıl içinde şarj sürelerinin kısalması, batarya değişim maliyetlerinin düşmesi ve menzillerin uzaması gibi önemli gelişmelere tanık olacağımızı düşünüyorum. Bunun yanı sıra, hibrit ve hidrojen motoru gibi alternatif teknolojiler de paralel olarak ilerlemeye devam edecektir. Bu nedenle, eskiye dönüşün mümkün olmadığını ve özellikle elektrikli araç satışlarının her geçen yıl daha da artacağını öngörüyorum. Uzun vadede ise otomotiv sektörü kavramının yerini mobilite kavramının alacağına inanıyorum, çünkü tüketicilerin araç kullanım alışkanlıklarının köklü bir şekilde değişeceğini düşünüyorum.
 
Dalgıç Grup olarak biz de bu noktaya özellikle odaklanıyor, teknolojimizi sürekli geliştirerek müşterilerimize daha verimli üretim süreçleri sunmaya çalışıyoruz..
Teknolojiyle birlikte insan odaklı dönüşüm
25.08.2026
Alternate Text
Otomotiv sanayinde bütüncül dijital dönüşüm
24.08.2026
Alternate Text
Veriyi karara, kararı değere dönüştürmek
24.08.2026
Alternate Text
RTC'nin dijital dönüşüm yolculuğu: Yapay zekâ çağında dijital dönüşüm: Teknolojiden stratejik değer yaratmaya
24.08.2026
Alternate Text
Veriyi toplamak yetmiyor: Üretimde yeni eşik sürekli iyileştirme
24.08.2026
Alternate Text
Özler Plastik'te beş işletme tek dijital omurgada buluştu
24.08.2026
Alternate Text
Tahminden ölçüme, ölçümden büyük veriye: Endüstrinin dijital sınavı
24.08.2026
Alternate Text
Bitmeyen bir yolculuk: Dijital mükemmellik
24.08.2026
Alternate Text
Hazır paketlerin ötesinde: Kendi dijital ekosistemini geliştiren bir fabrika
24.08.2026
Alternate Text
2030 hedefi: tüm fabrikalar akıllı dijital fabrikaya dönüşecek
24.08.2026
Alternate Text
Kros Otomotiv'de hedef: Sapmayı oluştuğu anda görünür kılmak
24.08.2026
Alternate Text
Kormas'ta dijitalleşme: Sekiz farklı imalat süreci tek dijital yapıda
24.08.2026
Alternate Text
Metal kaplama proseslerinde dijital gelişim
23.08.2026
Alternate Text
Veri artık raporlama değil, üretimin bir parçası
23.08.2026
Alternate Text
Geleceğin fabrikası, bugünün kararlarıyla kurulur
23.08.2026
Alternate Text
Hazır sistem yetmeyince kendi yazılımını yaratan fabrika
23.08.2026
Alternate Text
Dijitalleşmede asıl soru: Veri kararı buluyor mu?
23.08.2026
Alternate Text
Veriden yetkinliğe: Birinci Otomotiv’in dijital dönüşüm yolculuğu
22.08.2026
Alternate Text
Dijital dönüşümde rekabetin yeni anahtarı: Güven, veri ve sürdürülebilirlik
22.08.2026
Alternate Text
Alpplas'ta dijitalleşme ve sürdürülebilirlik aynı yol haritasında ilerliyor
22.08.2026
Alternate Text
Üretim artık sadece çalışmakla kalmıyor, kendisini sürekli geliştiriyor
22.08.2026
Alternate Text
Yapay zekâyı satın almak yetmez, kurum kültürünü dönüştürmek gerekir
22.08.2026
Alternate Text
Yapay zekâ çağında kazananlar: Teknolojiyi satın alanlar değil, soruyu doğru soranlar
22.08.2026
Alternate Text
Dijitalleşme bir teknoloji meselesi değil, bir inanç meselesi
22.08.2026
Alternate Text
Distribütörden mobilite sağlayıcısına: Sektör yeniden konumlanıyor
21.08.2026
Alternate Text
Üretimde lideriz, şimdi sıra yazılımda
21.08.2026
Alternate Text
Hukuk, teknoloji ve yönetişimin kesişiminde yeni bir kurumsal mimari
12.08.2026
Alternate Text
Dijitalleşmeden yapay zekâya: İş dünyasının kırk yıllık dönüşümüne tanıklık
10.08.2026
Alternate Text
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz