Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Birinci Otomotiv Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yakup Birinci: “Kur risklerini minimize edebilecek araçlar kullanıyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 18.06.2017 11:25:00

Ana sanayinin ödeme vadeleri geçmişe kıyasla artmakta. Önümüzdeki dönemde 60 günün altında ödeme yapan firma kalmayacağını düşünüyorum. Çoğunlukla kriz dönemlerinin ertesinde bu tür geçişler yapılıyor. Ayrıca kurlardaki aşırı oynaklık da bazı müşterilerimizden, kur sabitleme talebi gelmesine sebep oluyor.

Özellikle yatırım sürecinde olmamız sebebiyle, uzun vadeli kredileri tercih ediyoruz. Piyasada yaşanan çalkantılı dönemde Sat Geri Kirala pratik ve makul bir çözüm olarak ortaya çıktı.
Sat Geri Kirala hem şirketlerin aktifindeki gayrimenkulleri güncel değerine getiriyor hem de bilançoda yaşanan bu büyümeden dolayı şirkete ilave bir vergi yükü yaratmıyor. İşlemin kolaylaşması için tapu harcı da bir defaya mahsus ve iskontolu olarak ödeniyor. Şirketler mutlaka ama mutlaka KGF imkanlarından faydalanmalı; şu an için teminat sorunu yaşayan firmalara büyük bir olanak tanınıyor. Bu fırsat mutlaka değerlendirilmeli.
Kullanılan finansman aracı ne olursa olsun, işletmelerin hakim tahsilat kuru üzerinden borçlanmalarını daha doğru buluyorum. Ağırlıklı geliri TL olan bir firma için, faiz oranı düşük de olsa, yabancı para kaynak kullanımı şirketi riske sokabilecektir. Eğer böyle bir fırsat var ise dahi, forward yaparak kur riskini minimize etmek faydalı olacaktır. Son dönemlerde, Çapraz Döviz Swap’ı CCS de öne çıkan bir araç.  
Ana sanayinin ödeme vadeleri geçmişe kıyasla artmakta. Önümüzdeki dönemde 60 günün altında ödeme yapan firma kalmayacağını düşünüyorum. Çoğunlukla kriz dönemlerinin ertesinde bu tür geçişler yapılıyor. Ayrıca kurlardaki aşırı oynaklık da bazı müşterilerimizden, kur sabitleme talebi gelmesine sebep oluyor. Bu tür talepler doğal olarak tedarikçilerin işletme sermayesi ihtiyacını arttırıyor. Otomotiv sanayi, diğer sektörlere nazaran daha düzenli fakat daha uzun vadede ödeme yapan bir sektör.
Nakit Akışı-Kârlılık denkleminde ben her zaman için nakit akışı diyorum. Kârlılık çoğunlukla aldatıcı olabiliyor ve hele ki ülkemiz gibi kırılgan piyasalarda küçük çaplı krizler dahi firmaları zor duruma sokabiliyor. Gelir tablolarında stoklar satılana kadar tabloya yansımaz. Hatalı stok yönetimi veya öngörülemeyen talep değişikliği olması durumunda şirketi ayakta tutacak tek araç pozitif nakit akışıdır. Belli bir süre şirket kar etmese dahi, sağlıklı nakit akışıyla, verimliliği arttıracak zaman kazanacak ve tasarruflarla kendini toparlayabilme imkanı bulacaktır. Pozitif nakit akışı için mutlaka, alıcı ve satıcılar vadelerini dengede tutmalı, bütçe disiplini içerisinde hareket edilmeli ve yatırım yapmadan önce, yatırımın geri dönüş hızı nakit akışı tablosunda değerlendirilmelidir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz