Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Ünver Group Mali İşler Müdürü Filiz Kılıç: “Finans kuruluşları risk paylaşmalı çözümler sunmalıdır”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 19.06.2017 11:08:00

Nakit yönetimi konusunda iyi deneyime sahip olmayan işletmeler çoğunlukla ihtiyaç duydukları yatırımları yapmakta zorlanır.

Biz genellikle finansman ihtiyacımızı karşılamak için kredi kullanıyoruz. Bu alanda en çok karşılaştığımız sorunlar, yüksek faiz oranları ve istikrarsız piyasa koşulları oluyor. Finans kuruluşları, risk paylaşımlı bir tutum ve uzun vadelerle çözümsel yaklaşımlar sergilemeli.  İşletmeler, satışlarını hangi döviz cinsinden yapıyorsa borçlanmayı da aynı para birimi üzerinden yapmalıdır. Biz, kur riskini minimize etmek için, bu yöntem ile finansman ihtiyacımızı karşılıyoruz.
Nakit yönetimi konusunda iyi deneyime sahip olmayan işletmeler çoğunlukla ihtiyaç duydukları yatırımları yapmakta zorlanır. Böyle bir durumda daha fazla borçlanmaları ve bu nedenle ek risk de yüklenerek faiz ödemeleri gerekir. Yani işletme yaşamında kârlılık ancak nakit ile anlam kazanır.
Alacakların vadesi ise, şirketin işletme sermayesini etkileyen faktörlerden bir tanesidir. Uzayan vadeler, işletmelerin finansman ihtiyaçlarını faiz yükü ile birlikte katlamalarına ve maliyetlerini yükseltmelerine sebep olur. Sektör de yükselen fiyatlar, büyüme rakamlarını da olumsuz etkiler. Yenileme pazarındaki firmalar daha uzun vadeli ödeme yapmaktalar. KOBİ’lerdeki teminat ve nakit akış yönetimi sıkıntısı domino etkisi yaratmakta ve piyasanın kurallarını oluşturmaktadır. Otomotiv sektöründe kârlılık diğer sektörlere kıyasla daha düşük; buna bağlı olarak vadeler ise daha kısadır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz