Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Dönmez Debriyaj Genel Müdürü Ahmet Coşkun: “Kur risklerine karşı ihracat alacaklarımızı sigortalamaktayız”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 17.06.2017 11:28:00
Kârlılık her ticari işletmenin asıl varoluş sebebidir. Bununla birlikte, doğru bir nakit akışı ile yönetilmez ve takip edilmezse, yüksek kârlılıkla çalışan şirketler dahi ge
Yüzde 50’nin altında bir kaldıraç oranına sahip olan şirketimiz, öz kaynaklarının dışında orta ve uzun vadeli banka kredisi kullanmaktadır. Ayrıca, Türk Eximbank’tan sevk öncesi ihracat kredisi de diğer dış kaynak aracımızdır. 
Finansman ihtiyacımızı karşıladığımız bankaların faizlerinin otomotivdeki düşük kârlılık oranları karşısında oldukça yüksek kaldığı görülmektedir. Yerli sanayicinin küresel rekabette desteklenmesi için kredi maliyetlerinin düşürülmesi mutlaka gereklidir. Uluslararası sermayeli rakiplerimizin sahip oldukları finans imkanları rekabette kendilerine önemli avantaj sağlamaktadır. 
Üretiminin yüzde 40’a yakınını ihraç eden bir üretici firma olarak bize her ne kadar döviz kaynaklı kredi kullanmamız önerilse de; döviz kurlarındaki son dönemdeki aşırı oynaklık ve sıklıkla yaşanan siyasi ve ekonomik bölgesel riskler sonucunda ihracat tahsilatlarının da gecikmesi ve aksaması nedeniyle, döviz kredisi riskini almaktan çekinmekte ve tercih etmemekteyiz.
Kur risklerine karşın ihracat alacaklarımızı Türk Eximbank ihracat kredi sigortası ile sigortalamaktayız. Ancak, ihracatlarımızın güvenlik ve güvenirlilik açısından çok riskli ülkelere de olması nedeniyle, alacağımızı sigortalatamadığımız ve bu nedenle peşin çalışmak durumunda kaldığımız; bunun sonucunda da iş kaybettiğimiz müşterilerimiz bulunmaktadır.
Karlılık her ticari işletmenin asıl varoluş sebebidir. Bununla birlikte, doğru bir nakit akışı ile yönetilmez ve takip edilmezse, yüksek kârlılıkla çalışan şirketler dahi geri çevrilemeyecek finansal risklerle karşılaşabileceklerdir. Bu nedenle, şirketimiz nakit akışını çok dikkatli ve özenli bir şekilde takip etmektedir. Gerekli finansal oranların da düzenli kontrolü ile nakit akışı kontrolü desteklenmektedir. Son yıllarda, özellikle yurtiçi yedek parça pazarında vadelerin önemli ölçüde uzaması eğilimi görülmektedir. Bu gerçekle şirket olarak tek başımıza mücadele etmemizin oldukça zor olduğu görülmektedir. Genelde ana sanayi firmalarının ödemeleri daha düzenli olabilmektedir. 
Ancak bazı ana sanayi firmalarının, anlaşılan vade şartlarını tek taraflı olarak uzatma kararı almaları tedarikçilerini zor duruma düşürebilmektedir. Yurtdışı pazarlarda da ülkelerin yaşadıkları devalüasyonların, vadelerin dönemsel ve plansız olarak yükselmesine neden olması söz konusu olmaktadır.
Çelik ağırlıklı bir hammadde girdisi olan otomotiv sektöründeki vade uzaması, hammadde üreticilerinin vade konusundaki katı ve belirleyici yaklaşımları nedeniyle üretici firmalar olarak bizlere ilave finansal yük ve risk getirmektedir.
Üretiminin yüzde 40’ına yakınını ihraç eden bir üretici firma olarak bize her ne kadar döviz kaynaklı kredi kullanmamız önerilse de; döviz kurlarındaki son dönemdeki aşırı oynaklık ve sıklıkla yaşanan siyasi ve ekonomik bölgesel riskler sonucunda ihracat tahsilatlarının da gecikmesi ve aksaması nedeniyle, döviz kredisi riskini almaktan çekinmekte ve tercih etmemekteyiz.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz