Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İnci Holding Yönetim Kurulu Başkanı Neşe Gök: Kadınların İş Hayatında Olması Endüstride En Büyük Devrim

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 12.04.2019 10:43:00

Tüm iş kollarında insan gücünden ziyade bilişimle olan yakın ilişki, felsefi derinlik, iletişim gücü aranır oldu. Böylece detaycılığı, empati yeteneği ile uygun yetkinliklere sahip olan kadınlar iş dünyasında söz sahibi pozisyonlara yükseldi.

İş yaşamında kadının yeri
Endüstri 4.0 kavramının yaygınlaştığı, iş dünyasında dijital devrimin olduğu günümüzde, bence hala en büyük devrim kadınların yoğun bir biçimde iş yaşamına girmesi oldu diyebilirim. Geçmiş dönemlerde toplumunun çalışan profilini erkekler oluştururken günümüzün bilgi toplumunda kadınlar daha çok söz sahibi konuma geldiler. Bu noktada iş hayatında ağırlığın endüstriyel üretimden bilgi ve hizmet sektörlerine kaymasının ve endüstriyel üretimde dahi dijitalleşmenin artmasının önemli bir yeri bulunuyor. Günümüzde yaşanan değişim birçok işin tanımını, tarzını, organizasyonların yapısını ve işleyişini değiştirdi. Artık tüm iş kollarında insan gücünden ziyade bilişimle olan yakın ilişki, felsefi derinlik, iletişim gücü aranır oldu. Dolayısıyla detaycılığı, empati yeteneği ile uygun yetkinliklere sahip olan kadınlar iş dünyasında söz sahibi pozisyonlara yükseldi. Elbette gelinen noktayı yeterli bulmuyorum. İş dünyasında ideal kadın – erkek eşitliği sağlanana dek çalışmaya devam etmeliyiz.
İnci Holding olarak Kadının Güçlendirilmesi (WEPs) prensiplerini imzaladık
Türkiye’nin 2023’de dünyanın en büyük 10 ekonomisi içinde yer alma hedefini gerçekleştirebilmesi için kadınların işgücüne katılım oranının,  en az yüzde 50 seviyesinde olması gerekiyor. 2008’den bu yana artış gösteren işgücüne katılım oranına karşın Türkiye, 2012 sonunda ulaştığı yüzde 29.5’luk (TÜİK’e göre) ile hala OECD ülkeleri içinde son sırada yer alıyor. Türkiye’ye en yakın ülke yüzde 47.8 ile Meksika olurken, OECD ülkelerinin ortalaması yüzde 62.3 bandında seyrediyor.
Bugün yapılan tüm araştırmalar erkeklerin iş gücüne yüzde yüz katılsa bile kadınların iş gücüne yüzde 50 seviyesinde katılmadığı takdirde Türkiye’nin 2023 hedeflerine ulaşamayacağını gösteriyor. Dolayısıyla kadının iş gücüne katılımını çok kritik görüyorum. Bir an önce bu konuda gelişme kaydedererek OECD ülkeleri seviyesine yükselmeliyiz.
Bunun için hem devlete, hemde özel sektöre birtakım görevler düşüyor. Mart 2016’da İnci Holding olarak UN Women önderliğinde oluşturulan Kadının Güçlendirilmesi (WEPs) prensiplerini imzalayarak, bu konuda üzerimize düşen görevi yerine getirmeyi taahhüt ettik. Taahhütlerimiz arasında, cinsiyet eşitliğinde kurumsal lider olmak, kadın- erkek tüm çalışanların insan haklarına saygılı olmak, kadının güçlenmesine yönelik girişim, tedarik zinciri ve pazarlama faaliyetleri uygulamak gibi prensipler yer alıyor.
İş hayatındaki kadınlara öneriler
Kadın çalışanların yaşadığı en büyük zorluklarının başında hamilelik, doğum ve sonrasında çocuğun bakımı ile ilgili sorunlar geliyor. Tabii cam tavan uygulamaları, maaş adaletsizlikleri de bir başka kalem olarak karşımıza çıkıyor. İş hayatında aktif olarak yer alan kadınlara en büyük tavsiyem asla varlık göstermekten vazgeçmemeleri, zorluklar karşısında güçlü olmaları ve kariyer hedeflerine emin adımlarla ilerlemeleri olacaktır.
Çevremde her zaman güçlü kadınlar oldu
Doğduğum günden itibaren kadının saygı gördüğü, ötekileştirilmediği aksine el üstünde tutulduğu bir ailede yaşadığım için iş yaşamımda ilham aldığım kişilerde uzakta değildi. Bu bağlamda ailemin hayata bakışımı, kişiliğimi oluşturmamdaki temel taşlardan olduğunu söyleyebilirim. Çevremde her zaman güçlü kadınlar yer aldığı için bana yol açan ve önümde bir rehber gibi yürüyenler de hep onlar oldu. Çevremdeki bu kadın motifleri sayesinde kadınların başarabileceklerinin ve gücünün farkında olarak büyüdüm. Dolayısıyla iş hayatımın hemen her anında annem ve teyzelerimin oluşturduğu örneği kendime temel aldım.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz