Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İnsan ve Yapay Zeka

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 15.04.2024 08:04:00

Düşünebildiğimiz her şeyin yapay zekada karşılığı var. “Zekâmız kadar yapay zekayı kullanabiliriz.” Hayal ettiğimiz kadar varız.

 

Ali FİLİZ

Makersan
Yönetim Bilişim Sistemleri Müdürü
 
 
Son 20 yıldır iş dünyasında kullanılan bir metafor var: “Çincede kriz aynı zamanda fırsat anlamına gelir”. Bu mecazı, doğadaki örneklerine benzetilerek insan eliyle yapılmış zekâ için yani Yapay Zekâ için de kullanabiliriz. 
 
Yapay Zekâ, son yıllardaki baş döndürücü gelişimiyle hem yıkıcı bir dönüşümü vadediyor hem de yıkıntıların içinden doğacak yeni dünyayı müjdeliyor.
 
Gelin bir metafor da biz yapalım: 
Yapay Zekâ (YZ) 1.0 da veriyi toplamaya başladık. YZ 2.0 da bilgi haline getirdik. YZ 3.0 da KPI’larla ve grafiklerle anlamlandırdık bu bilgiyi. Şimdi de YZ 4.0‘a, ilk bakışta görünmeyeni göreceğimiz döneme, yani bilgelik dönemine gelmiş bulunuyoruz.
Korkmaya gerek yok, buraya kadar biz getirdik, bundan sonrasına da biz götürebiliriz.
 
Çevrelerini algılayan sürücüsüz araçlardan, üretim hattındaki operatörlerin o günkü ruh halini ve performansını anlayan sensörlere, tedarikçilerin sevkiyat alışkanlıklarına bakıp yaklaşan bir hat duruşu uyarısından, müşterilerin ödemeleri kaç gün geciktireceğine söyleyen sistemlere kadar Otomotiv Sektörünün birçok uzvunda yer alan Yapay Zekâ, belki de en yoğun kullanıldığı bu sektöre şimdiden ivme katmaya başladı. Karanlık (insansız) fabrikalara doğru gidiyoruz. 5 yıl sonrası bugünden çok farklı olacak.
 
Düşünebildiğimiz her şeyin yapay zekada karşılığı var. “Zekâmız kadar yapay zekayı kullanabiliriz.” Hayal ettiğimiz kadar varız.
Düşünme işini Yapay Zekaya bırakmaya gerek yok, buraya kadar biz düşündük, bundan sonrasını da biz düşüneceğiz, biz hayal edeceğiz.
YZ 5.0 yani yaratıcılık hala bizim elimizde.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz