Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Mercedes-Benz Türk Ar-Ge Merkezi Sözcüsü & Kamyon Geliştirme Ürün Yönetimi ve Deneme Müdürü Mustafa Üstertuna: “Yazılım ve donanım konularında yeni tedarikçiler portföye eklenecek”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 1.11.2017 16:01:00

Araçtaki mekatronik kapsamın artışı, otomotiv sektöründe yazılım ve donanım konularında yeni tedarikçilerin portföye ekleneceğini bizlere gösteriyor. Data sağlayıcılar, siber-güvenlik şirketleri otomotiv tedarik sanayi sektörü içerisinde yerlerini alacaklar.

Üretilen parçalar nasıl bir evrim geçirecek?   
Artan dijitalleşmenin etkilerini otomotiv sektöründe de göreceğiz. Araçlar gelecekte hem birbirlerine, hem de eş zamanlı olarak ulaşım altyapısına (infrastructure) bağlanabilir olacaklar. Otonom sürüş ve elektrikli araçların kullanımı mümkün olacak. Bu bağlamda daha çok araca sahip olmak yerine, araçların paylaşılarak kullanıldığını göreceğiz. Tabi bu sürece aşamalı bir geçiş olmasını öngörüyoruz.
Araç içerisinde mekatronik kapsamlar giderek artacak. Örnek verecek olursak; araç içerisinde daha fazla elektronik kontrol ünitesi, sensör, radar, kamera sistemleri ve aktuatör göreceğiz. İnsan-makine arayüzünde daha fazla dokunmatik ekranlar ve dokunmatik yüzeyler karşımıza çıkacak.
Araçtaki mekatronik kapsamın bu denli artışı, otomotiv sektöründe yazılım ve donanım konularında yeni tedarikçilerin portföye ekleneceğini bizlere gösteriyor. Data sağlayıcılar, siber-güvenlik şirketleri otomotiv yan sanayi sektörü içerisinde yerlerini alacaklar.
Elektrikli araçlar konusunda öncelikli gelişecek teknolojiler arasında aküleri, bataryaları ve yüksek verimli elektrik motorlarını gösterebiliriz. Araç içerisindeki enerji transferi konusunun oldukça önemli hale gelmesi, kablolama teknolojisini de büyük oranda etkileyecek.
Tüm bunların yanında kişiselleştirme artacak. Örneğin; müşterinin isteğine göre dinamik olarak değişebilen iç döşeme ya da araç rengi gibi müşteri deneyimini özel kılabilecek çözümler tercih sebebi olacak.
Teknolojinin hızla geliştiği global sektörde, bu teknolojileri geliştiren tedarikçiler ile etkileşimin çok daha fazla artması da beklediğimiz sonuçlardan. Dijitalleşme, etkisini üretim teknolojilerinde de göstermeye başlayacak ve dijital ekosistem ile yalın üretimin tanımı yeniden yapılacak.
Sektör oyuncuları teknoloji firmaları ile yarışıyor
Küresel otomotiv sektöründe tüm paydaşların dijital ekosistemde toplanacağı bir teknolojik devrime doğru yol alınıyor. Konvansiyonel sektör oyuncuları artık teknoloji firmaları ile yarışacak.
Örneğin çok yakın tarihlerde silikon vadisini otomotiv sektörünün kaynaklarından biri ve bu ekosistemin parçası olarak göreceğiz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz