Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Muhtemel Senaryolara Karşı Eylem Planları Hazırladık

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 24.06.2021 16:40:00

Covid-19 ve kısıtlamalar kaynaklı dünyada azalan hammadde üretimi, dalgalanan hammadde fiyatları ve aksayan lojistik operasyonları kaynaklı özellikle hammaddelerini ithal eden şirketler olarak, oldukça etkilendik ve etkileniyoruz.

 

Soner BAŞKÖY
Farplas Otomotiv A.Ş.
Operasyonlar İcra Kurulu Üyesi

 

Otomotiv endüstrisi ve tedarik zincirini derinden etkileyen faktörler; kaçınılmaz olarak Farplas olarak bizi de aynı derecede etkilemiştir.


Otomotiv endüstrisinde bilinen yöntem ve sistemlerle, geleneksel olarak tüm tedarik zinciri, kısa ve orta vadeli planlaması, nihai müşteri satış tahminleri üzerinden yapılmaktadır. Makro veya bütünleşik planlama dönemi, 4 ile 22 haftalık periyodu kapsamaktadır. Covid-19 ile talep dalgalanmaları ve anlık düşüşleri ile tüm firmalar gibi Farplas’ta da ciddi stok yükü ve maliyeti altında kalınmıştır.


Farplas olarak hızlı bir şekilde, gerçek zamanlı stok yönetimine her alanda geçilmiş, ikmal ve tedarik stratejileri -başta yurt dışı olmak üzere- yeniden çevik, esnek bir biçimde yapılandırılmıştır. Emniyet stoğu yönetimi ve stok optimizasyonları, otonom sistemler ve algoritmalar devreye alınmış ve üretim alanları dahil tüm stokların görünürlüğü sağlanmıştır.


Covid-19 ve kısıtlamalar kaynaklı dünyada azalan hammadde üretimi, dalgalanan hammadde fiyatları ve aksayan lojistik operasyonları kaynaklı özellikle hammaddelerini ithal eden şirketler olarak, oldukça etkilendik ve etkileniyoruz.


Farplas olarak, tedarik zinciri kriz yönetim merkezi oluşturup, muhtemel senaryolara karşı eylem planları hazırladık. Kriz yönetim merkezi, haftada iki gün düzenli olarak bir araya gelip, süreçlerin tam koordinasyonunu ve iş sürekliliğini sağlamıştır.


Tedarikçilerimiz için risk değerlendirmeleri güncel şartlar altında yeniden gözden geçirilmiştir. Operasyonel veya finansal riskler özelinde aksiyon planları oluşturularak, sıkı takip eşliğinde, gelişim planları devreye alınmış ve görünürlük sağlanmıştır.


Gerek otomotiv endüstrisi gerekse tüm endüstrilerde; çağımızın gerekliliğini sağlayabilmek adına başladığımız çevik, hızlı, adaptasyon kabiliyeti yüksek, tam bütünleşik, yapay zeka ve makine öğrenimi algoritmaları ile desteklenen dijital dönüşüm ve endüstri 4 .0 projelerimiz hızlandırılarak, tedarik zinciri ve süreçlerimiz, gerçek zamanlı tek bir platforma çekilmiştir.

 

ÖNCELİĞİMİZ İŞ SÜREKLİLİĞİ

Yaşanan olumsuzluklar ve oluşan maliyetlere karşı, ilk olarak yürürlükte olan sözleşmelerimizde, taahhüt ettiğimiz yükümlülükleri yerine getirip, iş sürekliliğini sağlamaya çalışmaktayız.

MALİYETLERİ OPTİMİZE EDİYORUZ

Nakit akışı ve likidite yönetimini, en optimal değerde tutabilmek için, stok ve lojistik maliyetlerini minimize edecek akıllı sistemleri devreye alarak, maliyetleri optimize etmeye çalışıyoruz.

SÜRECİ AVANTAJA ÇEVİRMEYE ÇALIŞTIK

Müşterimizin tedarik zinciri birimleri ile etkili ve doğru iletişim sıklığını artırarak kriz dönemindeki karşılıklı paylaşımda bulunduk, karşılıklı ihtiyaçlara paralel çözüm önerileri üreterek sürdürülebilir değer yarattık ve ilk kez tecrübe ettiğimiz Covid-19 sürecini, avantaja çevirmeye çalıştık.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz