Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Pandemi Dönemi Tedarik Zinciri Yönetimi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 21.09.2020 06:32:00

Risk yönetimi kapsamında vardiya planlarken her hafta plana eklediğimiz “devamsızlık payı”’na bir başka katsayı “Covid-19 payı”’nı da eklemeliyiz. İçinde bulunduğumuz günlerde hemen her firmada artan vaka sayısı bunu açıkça gerektirmektedir.

 

Barış GÜNGÖR
Pimsa Otomotiv A.Ş.
Lojistik & Planlama Müdürü



Mart ayının 3. haftası art arda kapanan müşterilerimiz, iptal edilen ve ötelenen siparişler Pimsa olarak hızlı kararlar almamızı gerektirdi. Müşterilerimizle olabildiğince günlük iletişimde kalarak krizin derinliğini ölçümlemeye gayret ettik.


Çektiğimiz fotoğraf ilk haftalarda hiç de iç açıcı değildi. Nisan ayında elimizdeki sipariş seviyesi yüzde 18-20’leri ancak bulabiliyordu. Mecburen kısa çalışma başvurusu yaptık, mamül, yarı mamül ve alt malzeme stoklarımızı minimuma indirdik. Haftanın belirli günleri ürettiğimiz ürünleri konsolide ederek parsiyel sevkiyatlardan kaçınma yoluna gittik.


Nisan ayının 3. haftasında ana sanayi müşterilerimizin Mayıs ayı içerisinde üretime başlayacakları tarihleri ve tempoları netleştirdik. Müşterilerimizin açıldıklarını ve belli bir tempoda üretim yaptıklarını gördüğümüzde bu kez stok minimizasyonu yerine stok optimizasyonu yapmayı hedefledik. Özellikle alt malzemelerimizde, hammaddelerimizde emniyet stokları oluşturduk. Pandeminin olası ikinci dalgası sebebiyle bu tedbiri almamız zaruri hale gelmişti.
Haziran ayında sipariş seviyemiz yüzde 65’e, Temmuz ayında yüzde 80’e ve Ağustos ayının üretimin başladığı ikinci yarısında ise yüzde 90’a ulaştı. Eylül ve Ekim aylarında pandemi öncesi seviyemizi aşan bir talebi öngörü halinde de olsa bugünden görebiliyoruz. Yavaş yavaş yarı mamül ve mamül emniyet stoklarımızı da oluşturmaya başlıyoruz.


TAYSAD üyesi firmalarımıza stok politikalarını hassasiyetle ve dinamik olarak analiz etmelerini öneriyoruz. Fiyatların oldukça volatile seyrettiği nakliye, depolama ve antrepo hizmetlerinde fiyat seviyeleri iyi takip edilmeli, servis sağlayıcı firma opsiyonları da mümkün olduğu kadar sayıca artırılmalıdır görüşündeyiz. Yine malzeme temin ettiğimiz tedarikçilerimizden bizim için emniyet stoğu tutmalarını talep etmek, pandemi dönemi için mantıklı olacaktır. Ayrıca risk yönetimi kapsamında vardiya planlarken her hafta plana eklediğimiz “devamsızlık payı”’na bir başka katsayı “Covid-19 payı”’nı da eklemeliyiz. İçinde bulunduğumuz günlerde hemen her firmada artan vaka sayısı bunu açıkça gerektirmektedir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz