Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Pazarın İhtiyaçlarını Doğru Okumak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 12.03.2021 10:42:00

Önümüzdeki dönemde pazarın ihtiyaçlarını doğru okuyarak doğru inovasyonları yapan firmaların, büyük üreticiler için giderek vazgeçilmez hale geldiği bir dönemi göreceğiz.

 

Murat PEKSAVAŞ
TÜSİAD Girişimcilik Ekosistemi Çalışma Grubu Başkanı

 

Girişimcilik açısından elverişli bir iklime sahibiz
Ekonomik dinamikler son yıllarda daha önce görülmemiş bir hız ve ölçekte değişmektedir. Bu dönüşümde itici rolü ise, müşteri ihtiyaç ve beklentilerine hızla cevap veren, değer önerileri ile ezberlerimizi bozan startuplar üstlenmektedir. Türkiye gelişmekte olan, dinamik, yeniliklere açık ve adaptasyon yeteneği yüksek genç nüfusa sahip bir ülke olarak girişimcilik açısından son derece elverişli bir iklime sahiptir.


Halihazırda girişimcilik ile yaratılan değerin yüzde 74’ü, dünya genelinde 10 şehirde toplanmaktadır. Yaklaşık 3 trilyon dolar değerlemeye sahip ─ bir başka deyişle dünyanın en büyük yedi ekonomisinin gayri safi yurt içi hasılasına eşdeğer boyuttaki ─ küresel startup ekonomisindeki payımızın yükselmesi, Türkiye ekonomisinin gelişimi ve dönüşümü açısından kritik öneme sahiptir. Girişimcilik ekosistemini negatif yönde etkileyen COVİD-19 süreci ise Türkiye gibi gelişmekte olan ekosistemler için bir fırsat kapısı aralamıştır. Dünya genelinde global risk yatırımlarının yaklaşık yüzde 20 oranında düştüğü ve Start-up'ların yaklaşık yüzde 72’sinin ortalama yüzde 32 gelir düşüşü yaşadığı pandemi döneminin ardından ─ aynı 2008 finansal krizi sonrasında olduğu gibi ─ yeni ekosistemlerin yükselişi beklenmektedir. Türkiye ilk unicornunu çıkarmış olmanın verdiği rüzgârı arkasına alarak, girişimcilik ekosisteminin gelişmesine yönelik stratejileri kararlı bir şekilde uygularsa, pandemi sonrası dönemde yükselişe geçen ekosistemler arasında yer alma potansiyeline sahiptir.


TÜSİAD Girişimcilik Ekosistemi Çalışma Grubu
Çalışma grubu olarak işe dünyada girişimcilik ekosistemi açısından en gelişmiş şehirleri inceleyerek bu şehirlerde hayata geçirilen iyi uygulamaları tespit ederek başladık. Çalışmalarımızda girişimci, yatırımcı, melek yatırım ağı, ortak çalışma alanı, üniversiteler, danışmanlık ve hizmet şirketleri, büyük şirketler ve girişimcilikle ilgili STK’lar gibi yapılardan 40’ı aşkın uzman görev aldı. Bugüne kadar hazırladığımız 22 projenin 19’u devletin resmi belgelerinde kendilerine yer buldu, 10’u ise hayata geçti. Son olarak da Şubat ayı başında İzmir Büyükşehir Belediyesi ile beraber İzmir’de şehrin sorunlarına odaklanacak İzmir Girişimcilik Merkezi'nin açılışını yaptık.  Benzer bir projeyi Elazığ’da da hayata geçirmek için çalışmalara başladık.

 

PANDEMİNİN ETKİSİYLE ÖNE ÇIKAN SEKTÖRLER

Ev-ofis teknolojilerinin kullanımın yaygınlaşması, robot teknolojileri, siber güvenlik ve büyük verinin kullanım alanlarının genişlemesi bekleniyor.

 

ANA ÜRETİCİLERİN AR-GE MALİYETLERİ ARTIYOR

Otomotivde çok sayıda Ar-Ge personeliniz olsa da bir aracın gerektirdiği tüm teknolojileri kendiniz geliştiremiyorsunuz. Dolayısıyla ana firmaların tedarik sanayilerinden ve özellikle de Start-up'lardan beklentileri giderek artıyor. Rekabet etmeye devam edebilmek için Ar-Ge faaliyetlerinin bir kısmını out-source etmek zorunda kalıyorlar.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz