Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Sismak Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı Özge Özen Kural: “Yakın takip, düzenli nakit akışı için olmazsa olmaz kural”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 16.06.2017 15:18:00

Ödeme vadeleri uzadı, nakitte sıkıntılar sürüyor. Önümüzdeki yılları şimdiden kestirebilmek güç.

Sismak olarak biz, daha çok nakit akış dengemizi tutarak finans açığımızı en aza indirmeye çalışıyoruz. Nakit akışını dengede tutmak şu günlerde ustalık haline geldi. Alım satım vadelerinde oluşan arayı kapatmak ve nakdi dengelemek çok kolay olmuyor. Tahsilat ve ödeme için kullanılan birçok argüman var; çek sıkça başvurulan yöntemlerden biri. Nakitte kalmak ve vadesinde ödeme yapmak tercihimiz olsa da, mevcut durumda çoğunluktaki işletmeler gibi oluşan açığı uygun maliyetli kredi kullanmak suretiyle kapatıyoruz. Finansman araçlarını kullanırken, kendi firmam açısından çok fazla sorun yaşamamakla birlikte,  genel sorunun kredilerde teminatlandırma şekilleri olduğunu düşünüyorum. Yüksek maliyetleri de göz ardı etmemek gerekiyor.
Yakın takip, düzenli nakit akışı için olmazsa olmaz kural. Bunun için işletme içi oyuncuların sürece destek vermesi çok önemli. Zamanında alınmayan bilgi değerini yitiriyor, özellikle finansal konularda. Zamanında karar almak, önlem almak ve çözüm geliştirmek için firma içi süreçlerin iyi çalışması gerekiyor. Kârlılık işletmelerin var oluş amacı ama nakit akıştaki düzeni sağlayamamak çok büyük tehlike. Hepimiz yüksek kârlılıktaki işletmelerin nakit akışlarındaki düzensizlik nedeniyle battıklarını biliyoruz.
Firmaların finansman ihtiyacını ne şekilde karşılayacağı, firmanın çalışma şekli ile doğrudan bağlantılı, ihracatçı bir firma iseniz riski gözlemleyerek döviz de kullanmanız mümkün. Fakat ihracat yapma kapasiteniz yurt içi işlemlerinize oranla çok düşük ise TL karşılamak mantıklı olur.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz