Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



SKT Yedek Parça ve Makina Ar-Ge Merkezi Sorumlusu İsmail Saraç: “Tasarım yarışında doğru hamleleri zamanında yapabilmeliyiz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 18.06.2017 11:08:00

SKT Yedek Parça, Ocak 2015 yılından itibaren Sanayi Bakanlığı onaylı bir Ar-Ge Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ar-Ge merkezi olunması ile birlikte firmamızda Ar-Ge faaliyetleri sürdürülebilir bir yapıya kavuşmuş ve firmamızın rekabet gücünün arttırılması konusunda önemli rol oynamıştır.

Tasarım; pazarın ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir ürün ortaya koymak olarak adlandırılmaktadır. Dolayısı ile rekabet ortamında avantaj elde edebilmek için öncelikle müşteri ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir tasarımın geliştirilebilmesi gerekmektedir. Firmamız, teknik bir ürün geliştirdiğinden dolayı; ürün geometrisi, malzeme karışımı, yardımcı malzemelerin seçimi, çalışma şartları ve test koşulları gibi pek çok unsuru içinde barındıran özgün bir tasarım faaliyeti gerçekleştirmektedir. Bu bağlamda, özellikle sızdırmazlık elemanları konusunda, tasarım aşamasında, yukarıda bahsedilen unsurların göz önünde bulundurulmaması durumunda pazarda rekabet gücünüz de kalmamaktadır.
Günümüzde rekabet şartlarının küresel ortama göre şekillenmesi ile birlikte yarışta öne geçmek ile yarışta kalmak kavramları aslında iç içe geçmiş bulunmaktadır. Diğer bir ifade ile, yarışta öne geçebilecek hamleleri yapamadığınızda otomatik olarak yarışın dışında da kalma tehlikesi ile karşı karşıya bulunmaktasınız. Aslında tasarım; kendi içerisinde çok fazla alt başlığı bulunan bir konu.
Tasarım yarışında öne geçebilmek adına öncelikle bu konuda günümüzün şartlarını karşılayabilecek sonlu eleman analiz yazılımlarına, proses simülasyon yazılımlarına, prototip geliştirebilmek için gerekli ekipmanlara, ürüne özgü malzeme geliştirme kabiliyetine ve tüm bu unsurları kullanabilecek nitelikli personellerden oluşan kadrolara sahip olmanız gerekmektedir. Ayrıca, gelişen kadrolar ile birlikte elde edilen bilginin kalıcılığının ve sürdürülebilirliğinin sağlanabilmesi için kurumsal hafızanın da çalıştırılması gerekmektedir. Aksi takdirde her yeni kadro ile birlikte yeniden baştan başlama riski ile karşı karşıya kalır, araştırma ve geliştirme faaliyetleri gerçekleştirmenize rağmen olduğunuz noktadan çok da fazla ilerleyemezsiniz.
SKT Yedek Parça, Ocak 2015 yılından itibaren Sanayi Bakanlığı onaylı bir Ar-Ge Merkezi olarak faaliyetlerini sürdürmektedir. Ar-Ge merkezi olunması ile birlikte firmamızda Ar-Ge faaliyetleri sürdürülebilir bir yapıya kavuşmuş ve firmamızın rekabet gücünün arttırılması konusunda önemli rol oynamıştır.
SKT Ar-Ge merkezi, toplam 1.060 m² kapalı alan üzerine kurulu ve 5 farklı lokasyondan oluşan bir yapılanmaya sahiptir. Bunun yanında firmamız TÜBİTAK destekli Ar-Ge projeleri ile sektörümüzde ve ülkemizde birçok yeniliğe imza atmaktadır.
Yine SKT Yedek Parça olarak TÜBİTAK’ın SANTEZ projeleri kapsamında da, lisansüstü eğitim gören personellerimiz ile birlikte araştırma ve geliştirme faaliyetleri yürütülmektedir.  SKT bünyesinde Ar-Ge faaliyetleri ile ilgili doğrudan çalışma yapan 43, dolaylı olarak çalışma yapan 4 kişi olmak üzere toplamda 47 personel görev almaktadır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz