Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yeni Teknolojiler Müşteri Memnuniyetinin Olmazsa Olmazı Haline Geliyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 15.04.2024 07:48:00

Yeni teknolojik değişim üretim hatlarının optimize edilmesi, kalite kontrol süreçlerinin yapay zekaya devri, maliyetlerin öngörülebilir hale getirilmesi ve planlama süreçlerinin insan emek odağından yapay zeka odağına evrilmesi otomotiv sektöründe kaçınılmaz, bir sonraki adımdır.

 

Kadir ÇAKIR

Egemet Forge
Bilgi İşlem Müdürü
 
Geleceğe bugünden hazır olmak
Otomotiv sektörü dünyaya sürücüsüz araçların hayatımızı ne derece kolaylaştırdığını anlatırken, işin mutfağında sayısız derinlikte yapay zeka teknolojileri geliştiriliyor. Gündelik hayatta karşımıza çıkan vitrin teknolojileri ayrı tutarsak, otomotiv sektörünün beyni olan operasyonel ve üretim temelli süreçlerin 2024 ve sonrasında karşı koyulamaz bir değişime girmesini bekliyoruz. Bu değişim üretim hatlarının optimize edilmesi, kalite kontrol süreçlerinin yapay zekaya devri, maliyetlerin öngörülebilir hale getirilmesi ve planlama süreçlerinin insan emek odağından yapay zeka odağına evrilmesi otomotiv sektöründe kaçınılmaz, bir sonraki adımdır.
 
Biz, bu sektörde ekip çalışması kavramının evrim geçireceğine ve bugüne dek sadece insan faktörü ile oluşan ekiplere yapay zeka teknolojilerinin de dahil olacağını düşünüyoruz. Otomotivin en önemli ayağı olan müşteri öncelikleri ve tercihleri yapay zeka teknolojileriyle analiz edilerek kişiselleştirilmiş teklifler sunacak ve bu teknolojiler müşteri memnuniyetinin olmazsa olmazı haline gelecek. Otomotiv şirketlerinin müşterileriyle daha yakın ilişkiler kurması ve daha sadık bir müşteri tabanı oluşturması konusunda yapay zeka kullanımı bugün bir rekabet avantajı unsuru olarak en önde gelmeyebilir, fakat biz bugünden hazır olmak zorundayız.
 
Kalifiye personel ihtiyacını daha da artacak
Olayın insan kaynakları boyutuna bakarken sadece işe alım süreçlerinin optimizasyonu ve adayların daha verimli bir şekilde değerlendirilmesi meselesine bakmamalıyız. İnsan kaynaklarında etkilenecek en önemli alan mevcut çalışanlar olacak. Yönetici seviyesi de dahil olmak üzere tüm çalışanlar bir dönüşüme tanık olacak. 
 
Geleneksel iş yapma şekilleri kolay taklit edilebilir hale gelecek. Bu durumu bir tehdit olarak algılamak yerine fırsat olarak da görebiliriz. Çünkü, yapay zeka araçları insan emeğini tamamen ortadan kaldırmayacak. İşletmelerdeki insan kaynağı, yönetilmeye ve kontrole muhtaç olduğu gibi, yapay zeka kaynakları da aynı şekilde yönetilmeye, kontrol edilmeye ve sürekli geliştirilmeye mecbur olacak. İK departmanları gelecekte yapay zeka araçlarının ihtiyaçları ve performans stratejilerine de odaklanacak.
 
Bu teknolojilerinin geleneksel mesleklere adaptasyonu, kalifiye personel ihtiyacını daha da artıracak. Bir mühendis ne kadar kalifiye ise, halihazırda teoriye tam hakim bir yapay zeka aracını o derece verimli kullanabilecek. Dolayısıyla, iyi kötü arasındaki makas biraz daha açılacak. Genel kanı olan “artık bu işi öğrenmeye gerek yok” algısı aslında aksine herkesin işini daha iyi öğrenmesi gereken bir noktaya evrilecek.
 
EGEMET'DE YAPAY ZEKA KULLANIMI
Teknolojik dönüşümün başlangıcı olarak biz Egemet olarak 10 yıldır üretim sahasından kritik verilerimizi kağıt kullanmadan gerçek zamanlı topluyoruz. Yakın bir gelecekte rekabetçi işletmelerin adeta gen haritası gibi kendine has modelleri oluşmaya başlayacak. Genel geçer araçlar, işletmeler özelinde işe yaramayacak. Bu açıdan yapay zeka modellerimizin gerçek işletme verilerimizle beslenmesi bizim için kritik. Karar verme ve görüntü algılama gibi teknolojilerin beslenmesi için gerekli yüzlerce parametre ve on binlerce fotoğrafın makine öğrenimi modellerine dönüştürülmesi üzerinde ciddi mesai harcamamız gerekiyor. Dijitalleşme yolculuğumuzda yapay zeka eşiğini aşmak için tüm kaynaklarımızı harcamaya hazırız.

 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz