Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Fark Holding Yönetim Kurulu Başkanı, FPlus Ventures Kurucusu, Seri Girişimci & Yatırımcı Ahu Büyükkuşoğlu Serter: “Araçların Fiziksel Yönü Elektronik Sistemlere ve Arayüzlere Dönüşüyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 1.11.2018 09:37:00

Otomotiv sektörü, Türk ekonomisi için her zaman lokomotiv görevi görmüştür. Aynı durum teknolojik gelişmeler söz konusu olduğunda geçerli değil. Gelişmeleri yakalayabilmek için doğru adımlar atmamız ve tedarik zincirinin yüksek kârlı alanında bir rol üstlenmemiz gerekiyor.

Şaşırtıcı bir dönemde yaşıyoruz. Her sektörde olduğu gibi, otomotiv sektörü de değişim geçiriyor. İnsanların at arabalarını bırakıp otomobil kullanmaya başlamalarında olduğu gibi insanların hareket etme biçimleri de değişiyor. Bunun sebebi, temelde fiziğin yerini dijitalin alması ve ürünlerin hizmete dönmesidir. Otomobilin çoğu fiziksel özelliği elektronik sistemlere ve arayüzlere dönüşüyor ve insanlar araç sahibi olmak yerine mobilite çözümleri satın almayı tercih ediyor. Araç sahibi olan insanlar bile kendi araçları için farklı beklentilere sahip. Elektronik ve yazılım geliştirme, bu değişimin merkezinde bir araç vazifesi görüyor; fakat uygulamaların daha insan merkezli olması gerekiyor.
Otomotiv yatırımları çoğunlukla geleneksel üretim becerilerine odaklanmış durumda. Fakat son yıllarda sektör liderlerinin mobilite çözümlerine doğru geçişin farkında olduklarını görüyoruz. Mobilite de inovasyon, multidisipliner ortaklık ve yeni iş modelleri anlamına geliyor. Teknolojik kapasite, mevcut haliyle bu alt yapıyı desteklememize yardımcı oluyor, fakat temel eğitim seviyesinden başlayarak bir ilerlemenin gerekli olduğu aşikar. Üniversite-sanayi işbirliğinin bu çözüme kapı açacağını düşünüyorum. IAEC, bu zengin ekosistemi görebilme fırsatını bize sunacak ve farklı sektörlerin tanışıp fikir alış verişinde bulunmasına ve belki de birlikte hareket etmesine yardımcı olacak.
Otomotiv sektörü, Türk ekonomisi için her zaman lokomotiv görevi görmüştür. Aynı durum teknolojik gelişmeler söz konusu olduğunda geçerli değil. Gelişmeleri yakalayabilmek için doğru adımlar atmamız ve tedarik zincirinin yüksek kârlı alanında bir rol üstlenmemiz gerekiyor.  Malzeme bilimi, robotik/mekatronik, endüstriyel uygulamalar gibi alanlardaki mevcut güçlü özelliklerimizi, sahip olduğumuz tecrübe ve know-how’ımızı kullanırsak Türkiye’nin teknolojik geliştirme planının daha başarılı olacağına inanıyoruz.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz