Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Hattat Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı İbrahim Hattat: “Havacılık ve savunma sanayisinde ileriye dönük ciddi yatırımlar yapıyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 7.03.2017 17:56:00
Bu yıl Ocak ayı ihracat sonuçları firmanızda yapılan etkinlik ile açıklandı.

Bu yıl Ocak ayı ihracat sonuçları firmanızda yapılan etkinlik ile açıklandı. Etkinlikte yaptığınız konuşmada, “180 milyon dolarlık ihracat yaptığımız halde, ihracatımız tek bir kalemde gösterilemediği için, kalemler bazında yapılan ihracat rakamlarında pek bir varlık gösteremiyoruz” dediniz. Bu durumu pozitife çevirmek için neler önerirsiniz?

Bu söylem ile maksadım, bizim gibi geniş ürün yelpazesinde çalışan otomotiv tedarik sanayi firmalarının ortak derdini dile getirerek, ürün tanımlarının GTİP’ler ile kısıtlanmasına dikkat çekmekti. Bugün traktör üzerine montajı yapılan bir hidrolik komponent, makine aksamı;  aynı traktörün başka bir sisteminde montajı yapılan hidrolik komponent, otomotiv parçası; bir diğeri ise iklimlendirme parçası tanımına girmek zorunda bırakılıyor. Bu hem operasyonel olarak zaman ve maliyet demek hem de TİM, TAYSAD gibi parçası olduğumuz organizasyonların yayınladığı sınıflandırmalı rakamlar ve verilerin doğruluğunda soru işareti oluşmasına sebep olmak demektir.

Hema Endüstri, 2027’de kendini nasıl konumlandırıyor? 2027’ye nasıl hazırlanıyorsunuz? Strateji ve hedeflerinizden kısaca söz edebilir misiniz?
Öncelikle grubumuz, mevcut olan 600 milyon dolarlık cirosunu 2023’de bir milyar dolara çıkararak; Cumhuriyetimizin 100. yılı ve kuruluşumuzun 50. yılına yakışan bir noktaya ulaşmayı hedeflemektedir. 
 
Stratejimiz başta otomotiv, tarım ve iş makineleri sektöründe ürün ve müşteri çeşitliliğini artırmak, ulaşamadığımız sektör oyuncularına çözüm tedarikçisi olabilmektir. Geliştirmekte olduğumuz havacılık, savunma sanayi ve demiryollarında ciddi büyüme beklentilerimiz bulunmakta olup içinde bulunduğumuz yıl boyunca atılımlarımızı sürdürmeyi planlıyoruz.
 
Küresel gelişmeler ışığında, otomotiv sektörünün geleceğini nasıl görüyorsunuz? Otomotiv sektörü ve tedarik sanayi nasıl bir değişim gösterecek?
 
Beklentimiz başta ABD odaklı sektörel gelişmeler ışığında küresel varlığımızı artırmak ve geçtiğimiz sene hayata geçen Hindistan yatırımımıza ek olarak doğacak fırsatlarda birkaç bölgede daha yatırımız fırsatlarını değerlendirmek yönündedir.
 
Şirketinizin gelecekte var olabilmek için Tasarım, Tedarik ve Teknoloji konusunda yaptığı çalışmalardan kısaca söz edebilir misiniz?
 
2009’dan bu yana tescil edilmiş olan ArGe Merkezimiz sayesinde bugün imal ve ihraç ettiğimiz ürünlerin çoğunluğu co-design kabiliyetimiz sayesinde hayata geçti. Bu kabiliyetimizi geliştirmek maksadıyla hem yurtiçinde üniversiteler ile hem TÜBİTAK ile yoğun işbirliği yapmaktayız. Yurtdışından çok farklı mühendislik şirketleri ile ortak çalışmalar sürdürmek sureti ile vizyonumuzu genişletiyoruz ve sektörümüzün diğer oyuncularının gelişmelerini yakın takip etme fırsatı buluyoruz.n
 
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz