Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



İşletmeler En Kötüye Göre Kaslarını Güçlendirmelidir

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 22.07.2020 10:13:00

Önümüzdeki dönemde, verimliliğe önem veren, öz kaynaklarını veya kredi limitlerini araç satın almak yerine ana faaliyet alanında değerlendirmek isteyen her ölçekten işletmenin, araç ihtiyaçlarını operasyonel kiralama yöntemini tercih ederek karşılayacağını düşünüyorum.

 

Tolga ÖZGÜL
TOKKDER
Genel Koordinatörü

 

 

Covid – 19 salgının ne zaman sona ererek hayatımızdan çıkacağını bilmemekle beraber salgın sonrası çalışma, seyahat ve ulaşım tercihlerimizin eskisi gibi olmayacağını söyleyebiliriz. Salgın tüketicilerin sağlığını ve ekonomik refahlarını ciddi olarak etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Bu nedenle salgın sonrasında tüketici tercihleri de bu etkilenmeye paralel olarak değişecek, ulaşımın her tipinde ve aşamasında sağlık dolayısıyla hijyen tedbirleri önemli bir unsur haline gelecektir.


Bu gelişmeler ışığında araç kiralama dünyasının da bu değişime uyum sağlayacağını, teknoloji kullanımı ve dijitalleşmeye daha da hız vereceğini söyleyebiliriz. Salgın öncesi yaşanmaya başlanan sahiplik yerine kullanım ana akımı sürecek, bireyler ve kurumlar sahiplikten uzaklaşmaya devam ederek ihtiyaçları kadar kullanma imkanı tanıyan modellere, dolayısıyla kiralamaya yöneleceklerdir. Salgının bir sonucu olarak toplu taşımayı tercih etmeyen bireyler ulaşım ihtiyaçlarını karşılamak için ya özel araçlarını kullanacak ya da araç kiralamaya daha fazla yöneleceklerdir. Araç kiralama şirketlerinin hijyen kurallarına gösterdiği uyum ve hassasiyetin de etkisiyle araç kiralama sektörü büyüme çizgisini önümüzdeki dönemde de sürdürecektir.


Değişim süreci başladı
Küresel çapta bir salgınla mücadele ederken bir tek bireyin bile etki alanının ne kadar geniş olduğu anlaşıldı ve devletler salgının önüne geçmek için birçok önlem aldı. Salgın sonrası normale dönüş sürecinde çeşitli kısıtlamaların devre dışı kalmasıyla, dünya ve ülkemiz için bir değişim süreci başladı. Bu süreç şimdiden iş yapış biçimimizi, çalışma modellerimizi ve ürün tasarımlarımızı yeniden düşünmemize, sorgulamamıza neden oluyor. Artık uzaktan çalışma modeliyle de işlerin gayet iyi yürüdüğünü biliyoruz.


Toplantıların dijital ortamda daha verimli şekilde yapılabildiğini, bunun zaman tasarrufu sağladığını da görüyoruz. Yeni tüketici davranışları ile iş modelleri de hayatımıza girmeye başladı. Artık bir ürünü satın alma kararını vermek için tüketiciler ürüne dokunma ihtiyacı duymuyor. Salgına kadar hayatında bir e-ticaret sitesinden hiç alışveriş yapmamış olan birçok kişi salgın döneminde bu hizmet ile tanıştı, sağladığı kolaylığı keşfetti. Temassız ve dijital hizmetler yaşamımızın her alanına hızla girdi. Yeni tüketici davranışlarının iyi analiz edilmesi ve buna uygun olarak iş süreçlerinin gözden geçirilerek yeniden tasarlanması işletmeler için bu dönemde başarının anahtarı olacaktır.


Araç sahipliği, kiralama ve paylaşıma olan talebin artacağını düşünüyoruz
Salgın sonrası, bireylerin izole, hijyen standartları yüksek ve kontrollü ulaşım ihtiyacıyla birlikte, şehir içi ulaşımda toplu taşımaya, şehirler arası yolculuklarda ise uçak, tren ve otobüs taşımacılığına olan talebin belirli bir oranının bireysel ulaşım alternatiflerine kayacağını, buna paralel olarak araç sahipliği, araç kiralama ve araç paylaşımına olan talebin artacağını düşünüyorum. Bu durum, otomotiv ve araç kiralama sektörüne pozitif etki edecektir.
Araç kiralama sektöründe teknoloji kullanımı ve dijital uygulamalar salgın öncesinde zaten hayata geçmeye başlamıştı. Önümüzdeki dönemde teknoloji kullanımı ve dijitalleşme daha da artacaktır.


Covid-19 sonrası fırsatlar ve tehditler
Salgın öncesi, sınırlı kaynakların verimli kullanımı işletmeler ve bireyler için büyük önem taşımaktaydı. Salgın sonrası verimlilik çok daha önemli hale geldi. Önümüzdeki dönemde, verimliliğe önem veren, öz kaynaklarını veya kredi limitlerini araç satın almak yerine ana faaliyet alanında değerlendirmek isteyen her ölçekten işletmenin, araç ihtiyaçlarını operasyonel kiralama yöntemini tercih ederek karşılayacağını düşünüyorum.
Bu dönem, herkesin birbirine karşı toleranslı olması, kol kola girmesi gereken bir dönemdir. Bu dönemde işletmeler en kötüye göre kaslarını güçlendirmelidir. Sürdürülebilirlik için bu dönemde şirketlerimizi dayanıklı halde tutmak önem taşıyor.


Bizi yakın bir gelecekte nasıl bir dünya bekliyor?
Covid – 19 salgını ezberlerimizi bozdu. Bireylerin yaşam tarzı, alışkanlıkları, hayata bakışı, hayattan beklentileri değişti. Bireylerin beklenti ve davranışlarındaki değişime bağlı olarak işletmelerin de kendi faaliyet alanlarında nelerin değişeceğini öngörmesi ve bu değişimi iyi yönetmek için gerekli adımları atması gerekecektir.
Salgın sırasında evden alışverişin ne kadar kolay olduğunu ve evden de çalışılabildiğini gördük. Salgın sonrasında da bu az temaslı hayatımız devam edecektir. Önümüzdeki dönemde e-ticaretin katlanarak artacağını, uzaktan çalışmanın daha da popüler hale geleceğini, şirket ofislerinin küçüleceğini, fiziksel mağazaların küçüleceğini hatta ortadan kalkacağını, üretim ve tedarik yapılarının değişeceğini, yerel üretimin ve tedarikin destekleneceğini, dijital toplantıların ve uzaktan eğitimlerin hayatımızın bir parçası olacağını düşünüyorum.

 

TEMASSIZ VE DİJİTAL HİZMETLER HAYATIMIZA GİRDİ
Artık bir ürünü satın alma kararını vermek için tüketiciler ürüne dokunma ihtiyacı duymuyor. Salgına kadar hayatında bir e-ticaret sitesinden hiç alışveriş yapmamış olan birçok kişi salgın döneminde bu hizmet ile tanıştı, sağladığı kolaylığı keşfetti. Temassız ve dijital hizmetler yaşamımızın her alanına hızla girdi. Yeni tüketici davranışlarının iyi analiz edilmesi ve buna uygun olarak iş süreçlerinin gözden geçirilerek yeniden tasarlanması işletmeler için bu dönemde başarının anahtarı olacaktır.

 

ARAÇ SAHİPLİĞİ YERİNE KULLANIM
Araç kiralama dünyası yaşanan değişime uyum sağlayarak, teknoloji kullanımı ve dijitalleşmeye daha da hız vereceğini söyleyebiliriz. Salgın öncesi yaşanmaya başlanan sahiplik yerine kullanım ana akımı sürecek, bireyler ve kurumlar sahiplikten uzaklaşmaya devam ederek ihtiyaçları kadar kullanma imkanı tanıyan modellere, dolayısıyla kiralamaya yöneleceklerdir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz