Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Norm Cıvata San. ve Tic. A.Ş. Ar-Ge Yöneticisi Dr. Cenk Kılıçaslan: “Yazılımlar, Sektörü Daha da İleriye Taşıyacak”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 1.11.2018 10:58:00

Sektörün geleceğini tayin edecek olan “kişiselleştirme” opsiyonlarının sağlanması için yazılımların sağladığı bu imkân otomotiv sektörünün büyümesinde lokomotif olacaktır.

Akıllı yazılımlar ile kullanıcı alışkanlıkları öğreniliyor
Akıllı ürünler ile tasarımın vazgeçilmez bileşenlerinden biri haline gelen yazılımlar Endüstri 4.0 ile üretim hatlarında kullanılmaya başlanmış ve kendi kendine öğrenme yeteneğine sahip olarak hatasız üretimin ve kendini sürekli yenileyen ürünlerin doğmasına yol açmışlardır. Beklenildiği üzere ulaşılan bu gelişmeler kendisine otomotivde geniş yer bulmuştur. Günümüzde otomotiv endüstrisinde kullanılan yazılımlar mekanik sistemlere yardımcı olmak ya da kontrol etmek amacından tüm sistemi yönetmek, bunu yaparken de öğrenmek üzerine yoğunlaşmaya başlamıştır. Özellikle otonom sürüş adı altında geliştirilen yazılımlar sektörü kısa zamanda ileri götürecek çalışmalardır. Bunun yanında araç yapısında kullanılan akıllı yazılımlar ile kullanıcı alışkanlıkları öğrenilmekte ve kişiye özel sürüş stratejileri çıkarılarak sürücüye tavsiyeler verilmektedir. Sektörün geleceğini tayin edecek olan “kişiselleştirme” opsiyonlarının sağlanması için yazılımların sağladığı bu imkân otomotiv sektörünün büyümesinde lokomotif olacaktır.
Sektörün en önemli çalışma konusu ağırlık azaltma
Kullanımı hızla artan yeni teknolojilerden olan hibrit ve elektrikli araçlarda sürüş menzilinin arttırılması ve fosil yakıt ile çalışan araçlarda egzoz emisyon değerlerinin azaltılması amacıyla ağırlık azaltma çalışmalarına hız verilmiştir. Bu durum üretimini yaptığımız bağlantı elemanlarını direkt olarak etkilemiştir. Otomobil üreticilerinden gelen talepler üzerine standart ürünlerdeki ölçüler minimuma çekilmeye başlanmış, cıvata kafa ve şaft bölgelerinde yapılan inovatif tasarımlar ile tek bir cıvatada yaklaşık %10 civarında ağırlık kazanımı sağlanmıştır. Tasarlanan bu özel bağlantı elemanlarının üretimi soğuk dövme limitlerini oldukça zorlamaktadır ve bu durum proses üzerinde de yenilikçi çalışmaların yapılmasını gerektirmeye başlamıştır. Bu nedenle özgün Ar-Ge çalışmaları ile elde edilen know-how’ın değeri kritik önem arz etmektedir. Ancak bu bilgi birikimine sahip olan firmalar ağırlığı azaltılmış özel ürünleri üretebilmektedir. Bu durum yüksek rekabet olan sektörü tamamen nitelikli bilgi ve ürün ortaya çıkarabilen firmaların koşturmasına olanak sağlar hale getirmiştir. Ayrıca batarya bağlantılarında kullanılacak olan bağlantı elemanlarında farklı kaplama tipleri ve farklı alaşımlar talep edilmeye başlanmıştır. Bu durum üretim hatlarımızın oldukça çeşitli proseslere sahip olmasını ve esnek üretim yapma zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır.     
Mühendislik yeteneği giderek önem kazanıyor
Ar-Ge stratejimizin en önemli maddelerinden biri müşterilerimize ortak tasarımcı olarak hizmet vermektir. Bu amaçla müşteri istekleri ve ihtiyaçları sistematik olarak takip edilmektedir. Ancak bu sayede mevcut ürünler üzerinde inovatif değişimler yapılarak ihtiyaca yönelik özel ürünler tasarlanabilmektedir. Tasarlanan bu özel ürünlerin üretim prosesleri ise standart üretimden oldukça farklı olduğundan mühendislik yeteneği bu noktada önem kazanmaktadır. Mühendislik ve Ar-Ge yeteneklerimizi en çok geliştiren durum bu süreçten elde edilen tecrübedir. Bunun yanında disiplinler arası insan kaynağına sahip olmak inovasyon yeteneğinin artmasında önemli faktörlerden biridir. Bu nedenle farklı disiplinlerde ve konularında uzman personelin yetiştirilmesi amacıyla yüksek öğretim teşvik edilmektedir. Akademik kariyerine devam eden personelimiz sayesinde üniversite ve araştırma laboratuvarları ile dirsek teması kesilmemekte, ortak yapılan projeler ile Ar-Ge yeteneği artırılmaktadır. Özgün çalışmalarımızdan hazırlanan bilimsel makalelerimiz ile ulusal ve uluslararası kongre ve sempozyumlara katılım sağlanarak sektörün nabzı tutulmakta, farklı araştırmacıların yapmış oldukları bilimsel ve endüstri çalışmaları bu sayede yakından izlenilmektedir. Bunlara ek olarak yıl içerisinde yapılacak olan ve sektörümüzle ilgili olan fuarların listesi yapılarak katılım sağlanmaktadır. Bu şekilde yeni çıkan teknolojiler takip edilmektedir.
Teknolojinin gelişmesi ile birçok farklı bilim dalı iç içe geçmeye başlamıştır. Farklı disiplinlerin bir araya gelmesi ile oldukça nitelikli gelişmeler günden güne artmaktadır. Ürünler ve proseslerde güvenlik ve verimlilik üst seviyelere ulaşmaya başlamıştır. Bu durumun hem insan hayat kalitesi hem de çevre açısından olumlu etkisi büyüktür. Bu nedenlerden dolayı yeni teknolojiler bizlere güven vermektedir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz