Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Salgının Ortaya Çıkardığı Değişimlere Adapte Olduk

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 28.06.2020 12:16:00

Grubumuzun odak faaliyet konusu olan otomotiv sanayiinde ürün çeşitleme çalışmalarına hız vermeye, dağıtım kanallarını çeşitlendirmek amacıyla yapılandırdığımız dijital pazarlama – online satış aktivitelerini geliştirmeye ve uluslararası iş birlikleri ile tamamlayıcı ürün niteliğindeki ürünlere dair iş geliştirmeye odaklandık.

 

İskender ULUSAY
Aktaş Holding İcra Kurulu Başkanı

 

Bilindiği üzere Covid-19 salgını, sosyal hayatı olduğu kadar küresel ekonomiyi de çok ciddi şekilde etkiledi. Özellikle Türkiye’nin en büyük otomotiv ihracat pazarı olan AB ülkelerinin de krizden etkilenmesinden dolayı süreç, tedarik sektörüne de olumsuz yansıdı.

Bu süreçte, 6 kıtada faaliyetlerini sürdüren bir holding olarak, Şubat ayından bu yana ANKESHU isimli şirketimizin Covid vakalarının ilk olarak görülmeye başlandığı, ÇİN’de kurulu olması sebebiyle, grubumuzun geri kalanında da karantina şartlarında iş yönetimini kısmen tecrübe etme fırsatımız oldu. Mart ayının sonu itibariyle Çin’de normal çalışma düzenine döndük.

Salgın sürecinde, günlük hayatımızda ve çalışma sistematiğimizde yapılması gereken değişikliklere hızlıca uyarak, salgının ortaya çıkardığı değişimlere adapte olduk. Tüm dünyadaki fabrikalarımızda erken dönemde aldığımız önlemler neticesinde, süreçten bugüne kadar başarıyla çıktığımızı söyleyebiliriz. Ne mutlu ki global yapılanmamızda bugüne kadar herhangi bir pozitif vakaya rastlanmadı.

Yine, birçok kısıtlamanın zorunlu olarak hayatımıza girdiği bugünlerde grubumuzun odak faaliyet konusu olan otomotiv sanayiinde ürün çeşitleme çalışmalarına hız vermeye, dağıtım kanallarını çeşitlendirmek amacıyla yapılandırdığımız dijital pazarlama – online satış aktivitelerini geliştirmeye ve uluslararası iş birlikleri ile tamamlayıcı ürün niteliğindeki ürünlere dair iş geliştirmeye odaklandık.

Gerek Türkiye gerekse de diğer lokasyonlarımızda; Yemek ve Mola Saati Düzenlemeleri, Dezenfeksiyon Önlemleri, Tüm Çalışma Alanları – Yemekhane - Servis Araçlarında Sosyal Mesafe önemleri, Çalışma Sistematiği Düzenlemeleri, Çalışanlara Düzenli ve Sürekli Bilgi Akışı ve Online Eğitim ve Toplantı Süreci gibi temel başlıklarda, süreçle ilgili kapsamlı bir çalışma yürüttük.

Salgının etkilerinin hissedilmeye başlandığı ilk andan itibaren pandemi süreci, şirketimizde acil durum kapsamında ele alındı ve detaylı risk analizi yapılarak, aksiyonlar takip edilmeye başlandı. Bu noktada, şirketimizde bir pandemi akış diyagramı oluşturduk. Tüm paydaşlarımızı kapsayacak şekilde Covid-19 Özel İletişim Planı hazırladık ve bu plana uygun aksiyonlar aldık.

Bana göre bu sürecin başarılı olabilmesinin en önemli anahtarlarından bir tanesi çalışanlarımızla; e-posta, SMS, duyuru panoları, sosyal medya, sosyal alanlardaki ekranlar gibi tüm kanalları kullanarak; sürekli iletişimde olmak ve kendilerinin hem işyerinde hem de işyeri dışındaki sosyal hayatlarında- ailelerini de kapsayacak şekilde pandemiden korunmayı öğrenmeleri ile bu konudaki farkındalık ve bilinç düzeyini sürekli artırmak, canlı tutmak oldu.

Çalışanlarımızın motivasyonunu yüksek tutmanın, panik yapmadan kendilerini ve ailelerini korumaya dair önlem alabilmelerini sağlamanın önemini çok net gördük bu dönemde.

Buna ilave olarak en çok geliştirdiğimiz yetkinliklerimizden biri de esnek çalışma koşullarına uyum sağlamak oldu. Şirketimiz,  ülkemiz ekonomisinin üretim ve ihracata duyduğu ihtiyacın bilinciyle üretime hiç ara vermeden çalışmaya devam etti.  Çalışma alanı ve görev tanımı uygun olan arkadaşlarımız esnek ve uzaktan çalışma modelleriyle yeni koşullara hemen adapte olarak kendileri ve çalışma arkadaşları için aldığımız önlemlere destek oldular.

Görünen o ki evden/uzaktan çalışma konusunda çizdiğimiz çerçeve bu olağanüstü dönem bittikten sonra da geçerli olacak. Teknoloji kullanımının zorunlu olarak oldukça yaygınlaştığı bugünlerde sistem altyapımızı bir anlamda test etmiş ve bahsettiğim çalışma modellerini uygulamaya elverişli olduğunu da tecrübe etmiş olduk.

Sonuç olarak pandemi dönemini çalışma arkadaşlarımızla birlikte yaşarken, bir kez daha hatırladığımız konu, çalışan sağlığının; sağlıklı çalışanlara sahip olmanın sürdürülebilirlik açısından önemi oldu. Teknolojik gelişmelerin baş döndürücü hızına rağmen her şeyin odağında insan olduğunu bir kez daha yaşayarak hatırlamış olduk. 

Salgının henüz düşüşe geçmediği şu günlerde İşyeri Hekimimiz ve İSG Uzmanlarımız tarafından eğitimler küçük gruplar halinde verilmeye devam ediyor.

Bu süreçte çalışma arkadaşlarımızın eğitim sürecine kesintisiz devam etmeleri, vakitlerini verimli geçirmeleri ve evden çalışma sürecinin etkili hale getirilmesi amacı ile online eğitimler takip ediliyor.

Yanı sıra, dünyanın dört bir yanındaki şirketlerimizde görev alan ve salgınla mücadele eden çalışma arkadaşlarımızın motivasyonları ile psikolojik ve fizyolojik sağlıklarını arttırmaya yönelik çalışmalarımız sürüyor.

Pandemi henüz bitmiş değil ancak Aktaş Holding olarak biz, sürece ilişkin ‘Alınan Dersler’ çalışmamızı konuşmaya başladık ve çalışmamızı sürekli olarak güncelliyoruz.

Tüm paydaşlarla, özellikle çalışanlarla pozitif ve motivasyon artırıcı iletişim bu tür olayların yönetilmesinde kilit öneme sahip. Rekabetin yoğun olduğu sektörlerde faaliyet gösteren şirketler için de böylesi dönemleri bir güçlenme fırsatı olarak görmek, özellikle ürün çeşitlendirme çalışmalarına odaklanarak bu kaslarımızı geliştirmek yine bu süreçlerden güçlenerek çıkmak için son derece önemli.

Bu dönemin sonunda organizasyon olarak biz çalışan sağlığını ön planda tutmaya devam ederken, geliştirmiş olduğumuz esneklik yetkinliğini kullanıp yeni çalışma modellerini uygulamaya devam edeceğimizi öngörüyoruz.

Ayrıca üzerinde çalıştığımız ürün çeşitliliği ve dijital pazarlama projelerimiz ile de önümüzdeki günlerde bu zorlu sürecin etkilerini hızlıca atlatarak sağlıklı günlerimize geri döneceğimizi umuyor, saygılarımızı sunuyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz