Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Karel Kalıp Müşteri Hizmetleri Müdürü Murat Bayvaş: “Gelişen İran pazarındaki iş hacmimizi büyütüyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 11:43:00

Yatırım yapılmak istenen ülkedeki farklı koşullara adaptasyon en önemli zorluklardan birisidir. İran gibi yabancı yatırımcıları çekme gereksiniminde olan bir ülkenin yatırım teşvikleri ise bu ülkede yatırım yapmayı cazip hale getirmekte.

Gelişen pazarları değerlendirme stratejimiz çerçevesinde Karel Kalıp  olarak İran otomotiv endüstrisinde, bu ülkeye uygulanmakta olan ambargoların askıya alınmasının ardından, Fransa ağırlıklı OEM’lerin ve Tier1 şirketlerin yatırım kararları ile birlikte bizlerde bu gelişen pazarda küçük ölçekteki iş hacmimizi büyütme kararı aldık.
Bu karar ile birlikte yaptığımız çalışmalar sonucunda İran otomotiv endüstrisine hem kalıp üretimi hem de parça tedarikçisi olarak hizmet vermekte olan sektörün en önemli oyuncularından olan bir firma ile ön anlaşmalarımızı tamamlamış bulunmaktayız. Bu firma ile başlayan iş ilişkimizin ilk ortak projesi olarak ise 2019 başından itibaren İran’da üretimine başlanacak olan Peugeot 301 projesinin tampon ve ızgara grubu parçalarının kalıpları an itibari ile kısmen Türkiye’de, kısmen İran’da Karel Kalıp süpervizyonu ile üretilmektedir.
Kısa vadede ise bu iş ortaklığının, İran’da yerleşik bir orta – büyük boy plastik enjeksiyon kalıp imalatını kendi başına üstlenebilecek kapasitede bir üretim tesisinin tezgah ve insan kaynağı ile birlikte hayata geçirilmesi ile geliştirilmesi ve bu pazardaki kalıp üretim ve bakım hizmet payımızın her yıl artırılması hedeflenmektedir. Kalıp sektöründe farklı ülkelerde iş yapmak, iç pazar otomotiv projelerinin zamanlamaları nedeniyle oluşan kapasite dalgalanmalarını azaltmaktadır.Her farklı ülkenin kendine has iş yapma kültürü, kendi prosedürleri, kanun ve uygulamaları bulunmakta. Yatırım yapılmak istenen ülkedeki farklı koşullara adaptasyon en önemli zorluklardan birisidir. İran gibi yabancı yatırımcıları çekme gereksiniminde olan bir ülkenin yatırım teşvikleri ise bu ülkede yatırım yapmayı cazip hale getirmekte.
Bununla birlikte, yurt dışında yatırım yapmak isteyen firmalara pazarın, oyuncuların, fırsat ve tehditlerin, ülkeye has uygulamaların olabildiğince iyi değerlendirildikten sonra fizibilite çalışmalarının tamamlanarak yatırım kararı almalarını öneririz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz