Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Beyçelik Gestamp Genel Müdürü Engin Meydan: “Verilen hizmet, farklı noktalarda aynı teknoloji ve kalite koşulları ile sürdürülebilir olmalı”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:45:00

Yatırım yapacağınız ülkeyi iyi analiz etmeniz, tanımanız fayda sağlayacaktır. Bu amaçla devletimizin kurumları, Ticaret ve Sanayi Odalarımız tarafından yapılan bilgilendirmeler çok değerlidir.

Beyçelik Gestamp Otomotiv olarak ana sanayi için kalıp tasarım, imalatı ile sıcak/soğuk şekillendirilmiş sac parça ve kaynaklı komponent üretimi yapıyoruz. ilk yurt dışı yatırımımızı Romanya’ya gerçekleştirdik.  2017 yılında Romanya’da otomotiv endüstrisinin merkezindeki Piteşti’de, presli ve kaynaklı sac parça ve komponent üretimi yapan bir tesisin çoğunluk hissesini satın alarak Romanya pazarına girdik. Ana müşterisi Renault – Nissan grubuna bağlı Dacia olan şirketi bünyemize katarak, büyümemizi sürdürüyoruz. Ford Romanya’nın yeni projelerine de katkı sağlamaya başladık.
Satın aldığımız mevcut fabrikamızın kapalı alanı 6 bin 300 metrekare, bir yıl içinde bunu önce 2 katına daha sonra 4 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Mevcut alandaki yeni makine yatırımlarımızı yapmaya başladık. Büyüme alanlarıyla ilgili inşaat ve makine yatırımlarının aksiyonları da başlatıldı. 2017 yılında 425 kişi olan çalışan sayısının 2020 yılına kadar yapılacak yatırımlara paralel olarak 800 kişi seviyesine ulaşmasını planlıyoruz.
Otomotiv sektörü küreselleşmeye devam ediyor. OEM’ler marka birleşmeleri veya ortak platformlarda geliştirmesi yapılan projeleri daha büyük miktarlarla çok farklı noktalarda üretmeyi tercih ediyorlar. Böylece birim oto başına oluşan geliştirme maliyetlerini minimize etmiş oluyorlar. Aynı zamanda çalıştıkları tedarikçi sayılarını azaltıp, seçilmiş tedarikçilerin üretimini yaptıkları modellere her üretim noktasına yakın merkezlerden destek vermesini bekliyorlar. Bu beklenti de tedarikçilerin dünya çapında hizmet veren oyuncular olması ihtiyacını doğuruyor. Bu ihtiyacı karşılayabilen firmalar öne çıkıyor. Yani yaptığınız işte sadece Türkiye’de en iyi olmak yeterli olmuyor, aynı zamanda müşterinize verdiğiniz hizmeti farklı noktalarda aynı teknoloji ve kalite koşulları ile sürdürülebilir kılmanız gerekiyor. OEM’lerin yatırım yaptığı bölgeleri takip ederek biz de yatırım kararlarımızı şekillendiriyoruz.
Romanya, araç imalatında dünyada 27. sırada ve yılda toplam 387 bin araç Ford ve Dacia’nın yine Romanya’daki fabrikalarında üretiliyor. Özellikle yeni projelerde Romanya’yı kapsayan payımız her geçen gün artıyor. Bu sebeple stratejik olarak Romanya’ya yatırım yapma kararı aldık. Bu satın alma, global müşterilerimiz Renault-Nissan Grup ve Ford ile olan stratejik ilişkimizi güçlendirecek. Biz de şirketimizi, ülkemizi en iyi şekilde temsil etmek ve farklı lokasyonlarda yaratabileceğimiz faydaları ülkemize kazandırmak istiyoruz.
Yurt dışında yatırım yaparken gidilecek ülkenin koşullarını çok iyi öğrenmek gerekiyor. Romanya örneğini kullanırsak Avrupa Birliği’nin bir parçası olmasına rağmen kendisine çok özel koşulları da var. Yatırımcıya verilen teşvikleri bilmediğiniz taktirde başkalarının kullandığı avantajlardan mahrum kalınabilir. İyi bilerek hareket edildiğinde de hiç ummadığınız fırsatları değerlendirebilirsiniz.
Örneğin, arazi alımında ülkemize kıyasla avantajlı koşulları tecrübe ederken inşaat maliyeti konusunda hiç beklemediğimiz değerlerle karşılaştık. Ülke para biriminin hareketleri, maliye mevzuatı, kredi kullanma, bankacılık hizmetlerinin koşulları hareket kabiliyetinizi yavaşlatabilir. Çalışma saatleri ve diğer koşulları ve çalışan kültürü de farklı olabilir, bu da çalışan yönetiminde sıkıntılar veya nadiren de olsa avantajlar doğurabilir.
Yatırım yapacağınız ülkeyi iyi analiz etmeniz, tanımanız fayda sağlayacaktır. Bu amaçla devletimizin kurumları, Ticaret ve Sanayi Odalarımız tarafından yapılan bilgilendirmeler çok değerlidir. Ek olarak profesyonel destek veren şirketlerin desteğini almak da bize katkı sağladı. Tabii ki her zaman olduğu gibi yatırım yapmayı düşündüğünüz bölgede daha önce yatırım yapmış birinin fikirleri de faydalı olacaktır.  Yapacağınız yatırımla ilgili iyi araştırma yapmanın yanı sıra bölgedeki mevzuatı ve insanları iyi tanıyan profesyonellerle de hareket etmek hareket kabiliyetinizi yukarıya taşıyacaktır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz