Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



NSK Group İcra Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Zeki Cidik: “Tedarikçiler, yatırımlarıyla ülkemizin ihracat ve istihdamına katkı sağlıyor”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 11:27:00

Kurduğumuz depo ve satış pazarlama ofisi ile kısa sürede Brezilya’nın tamamını kapsayan bir bayilik sistemi oluşturduk. Yerel çalışanlarımız ile Brezilya’nın her an nabzını tutabiliyor ve marka bilinirliğini en üst seviyede sağlayabiliyoruz

NSK Group olarak, Rota markası ile ticari araçlar, zirai traktörler, iş makinaları ve özel araçlar için rot, rotbaşı, rotil, komple rot, rot mili, V kol, bugi kolu ve tamir takımı gibi direksiyon ve süspansiyon parçaları üretiyoruz. NSK Group Bursa Karacabey’de bulunan 2 fabrikasında ürettiği Rota markalı ürünleri, İstanbul ve São Paulo’da bulunan 2 satış pazarlama ofisi ile 100’den fazla ülkeye ihraç ediyor.
Brezilya’da marka bilinirliğini artırmak için 2014 yılında 750 m2 depo ve satış pazarlama ofisinden oluşan 2 milyon dolarlık bir yatırım ile bir şirket kurduk. São Paulo eyaletinin São Caetano do Sul şehrinde kurduğumuz şirkette, 5 kişiyi istihdam ediyoruz. Brezilya’da satılan ürünler Bursa Karacabey’de bulunan fabrikalarımızda üretildiği için ülkemizin ihracat ve istihdam rakamlarına da katkı sağlamış oluyoruz.
Kurduğumuz depo ve satış pazarlama ofisi ile kısa sürede Brezilya’nın tamamını kapsayan bir bayilik sistemi oluşturduk. Yerel çalışanlarımız ile Brezilya’nın her an nabzını tutabiliyor ve marka bilinirliğini en üst seviyede sağlayabiliyoruz. Müşterilerimiz ise kaliteli ürünleri Avrupalı rakiplerimize göre daha iyi fiyatlar ile tedarik edebiliyor. Pazardaki kalite algımız ve stoktan hızlı teslimat yapabiliyor oluşumuz Brezilya’da bizi tercih edilen bir marka yaptı.
Hiç bilmediğimiz rekabetin yoğun olduğu bir ülkede, sıfırdan bayilik yapılandırması kurmak şüphesiz zordu. Yabancıların Brezilya’da şirket kurması, ithalat sürecinde yaşanan gümrük sıkıntıları ise karşılaştığımız diğer zorluklar oldu. Ayrıca yatırım yapılan ülkenin piyasaları inişli çıkışlı dönmelerden geçebiliyor, bu gibi durumlarda ise sabırlı olmak gerekiyor. Bu yatırımı yaparken devletin sunduğu 3 yıl yüzde 70 kira teşviki başlangıçta şüphesiz bize çok katkı sağladı.
Yurtdışında bu tip yatırımlar yaparken iyi bir saha çalışması ve detaylı fizibilite raporu ile yola çıkmak gerekiyor. Oluşturulan fizibilite raporu; yatırım yapmak istenilen ülkenin pazar büyüklüğü, satmak istediğiniz ürünlerin tüketim adetleri, ülkedeki üretici firma bilgileri ve devlet politikaları, araç parkı genişliği, ülkenin ithalat sürecinde ve sonrasında uyguladığı doğrudan ve dolaylı vergiler ve oluşabilecek diğer riskler gibi birçok bilgiyi kapsıyor olmasında fayda var.
Öte yandan ürünleri satışa sunmadan önce doğru bir pazarlama stratejisine sahip olmanız gerekiyor. Piyasadaki üretici ve ithalat yapan rakiplerinizi analiz ederek, marka konumlandırması yapmanız ve disiplinli bir plan çerçevesinde ilerlemek gerekiyor.
Sonuç olarak, Brezilya gibi üretici rakiplerinizin bulunduğu ülkelere yaptığınız yatırımın sonucunu alabilmek için hedef kitlenizin tüketim alışkanlıklarını değiştirmeniz gerekiyor. Markalarını fiyat-kalite endeksi açısından doğru konumlandırarak, 4-5 yıllık bir süreci göze olan firmalar bu pazarda kendilerine yer bulabilirler.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz