Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Borusan Mannesmann Otomotiv ve Beyaz Eşya Segmentinden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kağan Arı: “İddialı olduğumuz pazarlarda yerelleşmek, stratejimizin bir parçası”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 6.02.2018 10:48:00

Herhangi bir pazara ihracat ya da yatırım yapsanız da en önemli konulardan biri tartışmasız dağıtım kanalıdır. Müşteriye kolay ulaşabilmek, nabzını iyi tutabilmek için güçlü bir kanalınızın olması şart. Bu da çok uzun süreli bir deneyim yolculuğu gerektiriyor.

Borusan Grubu’nun ilk sanayi girişimi olarak, 1958 yılında İstanbul Halkalı’da küçük bir atölyede 27 çalışanı ve 7 bin ton üretim kapasitesi ile kurulan şirketimiz, bugün Türkiye’nin ve Avrupa’nın lider çelik boru üreticilerinden biri olarak 3 kıtada 6 tesis ile üretim faaliyetlerine devam etmektedir. İlk ihracatımızı gerçekleştirdiğimiz 1960’lı yıllardan bu yana yurtdışı pazarlardaki ağırlığımızı artırmaktayız. Halen 35’in üzerinde ülkeye ihracat yapıyoruz ve ciromuzun yüzde 70’i yurtdışı müşterilerimizden geliyor.
Yurtdışında potansiyel gördüğümüz ve iddialı olduğumuz pazarlarda yerelleşmek, bir başka deyişle yerel üretici olmak, Borusan Mannesmann’ı Türkiye’nin global oyuncusu yapma stratejimizin bir parçasıdır. Bir pazarın yerel üreticisi olmak; teknoloji, insan kaynakları ve müşteriye daha kolay ulaşmak gibi olanaklardan yararlanmayı getirirken, günümüzde devletlerin kendi şirketlerini korumak için uyguladıkları ticari engellemeleri de aşma olanağı sağlamaktadır.  
Bu yaklaşımımızı ilk olarak 2001 yılında İtalya’daki Structo Vobarno Boru Fabrikası’nı satın alarak hayata geçirdik. Bu fabrikamızda toplam 90 çalışanımız ile otomotiv sektörüne yönelik özel borular üretiyoruz. Bugün Avrupa otomotiv boruları üretiminde 5. büyük oyuncu olmamızda Vobarno fabrikamızın önemli bir payı bulunuyor. 75 milyon ABD doları yatırımla; Gemlik’te kuracağımız yeni tesisimizin ve Halkalı tesisimizde sağlayacağımız kapasite artışının bizi bu ürün gamında Avrupa pazarında üçüncülüğe taşıyacağını düşünüyoruz.
2014 yılında ise bizim için çok önemli bir pazar olan ABD’de bir adım attık. 150 milyon ABD doları yatırımla Houston’da sıfırdan kurduğumuz tesisimiz üretime geçti. Yıllık 300 bin ton kapasiteye sahip olan Houston fabrikamızda 300 çalışanımız ile petrol ve doğal gaz çıkarımında kullanılan kuyu ve sondaj boruları üretiyoruz. ABD’deki şirketimiz Borusan Mannesmann Pipe US fabrikamızla, American Metal Market tarafından verilen “Çelik Mükemmellik Ödülleri” kapsamında 2014 yılında “Yılın Teknoloji Tedarikçisi” ödülünü,  2015 ve 2017 yıllarında ise iki kez “Yılın Boru Üreticisi” ödülünü kazandı.
Dış pazarlarda yaptığımız her bir yatırım bizim için önemli bir bilgi birikimi sağladı. Bir pazara Türkiye’de üretim yapıp ihracat yapmakla, o pazarda yerli üretici olarak satış yapmak arasında çok ciddi bir fark bulunmakta. Zira, sadece bir bina içindeki makina ekipman vasıtasıyla üretim yapmak yerel üretici olmanın çok küçük ve göreceli olarak en kolay yapılabilen kısmı. Öncelikle, yatırım yaptığınız yere özgü olan iş yapma kültürüne uyum sağlayabilmeniz gerekmekte. İhtiyaç duyduğunuz insan kaynağını temin edebilmek, bu insan kaynağı ile yönetsel ve sendikal ilişkileri kurabilmek, yerel idari otoriteler ile ilişkileri sağlamak, yatırım sonrasında ana şirketiniz ile raporlama yapısından tutun da bilişim alt yapısına kadar birçok iş sürecinizin entegrasyonunu sağlayabilmek gibi birçok kritik konu ile karşılaşmaktasınız. Tüm bu yatırım ve yatırım sonrası süreçlerinizde görev alabilecek deneyimli insan kaynağınızın hazırda bulunması bu açıdan çok önemli. Ayrıca yatırım sonrasında piyasa koşullarından da kaynaklanabilecek birçok zorluk karşısında ani kararlar alıp yatırımdan desteklerini çekmemeleri ve pazarda sürekli olduklarını tüm paydaşlara gösterebilmeleri de önemli. Örneğin, Amerika yatırımını ilk yaptığımız dönemde petrol fiyatlarında beklenmeyen çok büyük düşüşler yaşadık. O dönemde birçok büyük rakibimiz fabrikasını kapattı, pazardan çıktı. Tüm zorluklara rağmen biz sabrettik müşterilerimizin yanında kaldık, onları zor zamanlarında destekledik. Bu sayede şu anda da hedeflediğimiz Pazar payına tahmin ettiğimizden daha önce ulaştık. Dolayısıyla yatırım safhasında sabit kıymet yatırımı için ayırdığınız finansal kaynaklara ek olarak pazar penetrasyonunu sağlamak üzere de kaynak ayırmanız ve bunun için finansal gücünüzün yeterli olması da önemli bir unsurdur.
Herhangi bir pazara ihracat ya da yatırım yapsanız da en önemli konulardan biri tartışmasız dağıtım kanalıdır. Müşteriye kolay ulaşabilmek, nabzını iyi tutabilmek için güçlü bir kanalınızın olması şart. Bu da çok uzun süreli bir deneyim yolculuğu gerektiriyor. Zaman içinde faaliyet gösterdiğiniz pazarlarda strateji değiştirebilme esnekliğine ulaşmak çok önemli, ancak o zaman o bölgede gerçekten yerelleşmişsiniz demektir.
Borusan Mannesmann çelik boru sektöründe Türkiye’nin küresel markasıdır ve yurtdışındaki yatırımlarını geliştirmeye, gerekli gördüğünde yeni yatırımlar yapmaya devam edecektir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz