Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Komponent Geliştirmeye ve Üretmeye Odaklıyız

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.03.2020 16:46:00

Otonom araçlarda en önemli parametre haberleşmedir. Hem nesnelerin kendi içinde hem de sürücülerle etkileşimli çalışabilecek hale getirmek önemlidir. Yamas olarak aktif süspansiyon sistemlerine geçiş başlatarak yaptığımız çalışmalar doğrultusunda özkaynaklı projeler yürütülmekte ve elde edilen sonuçlara göre patent başvurusu da yaparak sürece liderlik etme hedefimizle ilerlemekteyiz.

Ümit Okyay
Yamas Genel Müdürü

 

İçten yanmalı motorlu araçlarda, motor en büyük gürültü ve titreşim kaynaklarından biridir. Salıncak burçları ve süspansiyon sistemlerinde içten yanmalı motordan kaynaklı titreşim seviyeleri önemli bir yer tutar. Elektrikli araçlarda ise gürültü problemi de önemli bir mühendislik problemi olacaktır. Elektrikli motorların çalışma prensibi içten yanmalı motorlara göre farklıdır. Burada titreşimi ilgilendiren en önemli fark çalışma frekans aralığındadır. İçten yanmalı motorlarda düşük tahrik frekansları varken elektrikli araçlarda 2500Hz seviyelerine kadar çıkan çalışma frekanslarına ulaşabilmektedir. Bu nedenle süspansiyon sisteminin yeniden tasarlanması ve adaptasyon çalışmaları önem arz etmektedir. Yamas olarak bütün bu sürecin uzun süredir takipçisiyiz ve dönüşüme entegrasyon konusunda çalışmalar yapmaktayız.
Otonom araçlarda en önemli parametre haberleşmedir. Hem nesnelerin kendi içinde hem de sürücülerle etkileşimli çalışabilecek hale getirmek önemlidir. Yamas olarak aktif süspansiyon sistemlerine geçiş başlatarak yaptığımız çalışmalar doğrultusunda özkaynaklı projeler yürütülmekte ve elde edilen sonuçlara göre patent başvurusu da yaparak sürece liderlik etme hedefimizle ilerlemekteyiz.
Titreşim sönümleyici elemanlar konusunda uzun yıllardır çalışıyoruz. Her ürünümüzün tasarım ve analizini gerçekleştiriyor, teorik ortamdaki çalışmalarımızı fiziksel ortama aktararak prototip üretim ve testlerini gerçekleştiriyoruz. Sanal verilerle reel sonuçları korele ederek müşterilerimiz ile de paylaşıyoruz. Co-design olarak bu teknolojiyi müşterilerimiz ile paylaşarak kendi bilgi birikimimizi müşteri öngörüleriyle ile birleştirerek problem çözüm odaklı çalışmalar yapıyoruz. Rekabetçiliği sürdürebilmek için teknolojinin takip edilmesi, teknolojinin bilinen durumunun gözlenmesi çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Bu kapsamda literatür araştırmalarının yanında fuarlara katılıyor, konferanslara giderek sunum ve bildiri yayınlıyor ve geri bildirimleri toplayarak alt yapımızı güçlendiriyoruz.  Bu takip ve gözlem çalışmaları neticesinde kıyaslama çalışmaları gerçekleştirerek kendi bünyemize entegrasyon, uygulama alanları bulma ve yaygınlaştırma çalışmaları gerçekleştiriyoruz.
Yamas olarak her zaman titreşim ve gürültü problemlerini çözecek komponent geliştirme ve üretmeye odaklıyız. Bu nedenle ürün grubumuz sabit değildir. Yamas ilk olarak titreşim sönümleme elemanları üretimine başladığında ön salıncak burçlarını üretmekteydi, zamanla birlikte viraj denge çubukları, arka aks burçları gibi ürün gruplarında da çözümler üretmeye başladık. Titreşim sönümleme elemanları yanında, bu elemanların monte edildiği sistem olan salıncak tasarımı ve analizini de kendi bünyemize entegre etmeye başladık.  Son üç yıl içinde, aracın şasisinden kaynaklı sabit yükleri ortadan kaldırmak üzere kullanılan amortisör takozu, ağır ticari araçlarda körüklerin içinde şok emici olarak kullanılan körük takozlarını bünyemize kattık. Titreşim sönümleme problemlerinin çözümlenmesini sağlayan komponentler burçlar, izolatör, şok emici veya sabit yükler altında kalıcı deformasyon dayanım ile ilgili sorunlara çözüm bulmak bizim işimizin bir parçası olup bu ürün gamlarını da sistemimize entegre ettik ve ihracatını gerçekleştiriyoruz.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz