Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Sektörümüzün DNA'sı Riskleri Fırsatlara Çevirme Kaabiliyetine Sahip

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 22.02.2024 18:00:00

Firmamız, kurulduğu 2015 yılından günümüze kadar yapmış olduğu yatırımları, öngörülebilir tahmin verilerine ve kendi öz kaynaklarına dayanarak gerçekleştirdiği için mevcut ve potansiyel müşterilerinin nazarında sürdürülebilir üretim merkezi olarak rakiplerinin arasında pozitif olarak ayrışmıştır

 
Kaan Mutlu
EMG Plastik
Yönetim Kurulu Üyesi, Fabrika Müdürü
 
 
TAYSAD genel kurulunda da pekiştirilen anketlerde, personel bulunabilirliği başta olmak üzere, kur ve faizler, işgücü maliyetleri ve finansmana ulaşma konu başlıklarında potansiyel problemlerin üreticileri beklediği konusunda bir ortak kanaat oluşmuştu. Biz de bu tespitlere katılmaktayız. Burada 2024 yılı öncesinde çalışan politikaları başta olmak üzere dengeli ve kontrol edilebilir büyüme planlarını oluşturarak pandemi sonrasında devreye almış olan firmaların yukarıda bahsettiğimiz potansiyel sıkıntılardan daha az etkilenerek 2024 yılını geçirebileceklerini düşünmekteyim.
 
Düşük büyüme beklentilerinin oluşmasının temelini enflasyon ve sıkılaştırılmış para politikaları gibi girdiler oluşturmaktadır. Jeopolitik gerilimler ise bulunduğumuz coğrafyada her dönem için varlığını koruyan kaçınılmaz bir gerçektir. Bu nedenle, ürün, pazar ve müşteri portföyümüzü belirlerken oluşturduğumuz iş planlarımızda jeopolitik riskleri her zaman göz önünde bulundurmaya özen göstermekteyiz. Global otomotiv sektörü bu risklerden olumsuz olarak etkilendiği gibi ülkemiz de bu olumsuzluklardan payını almıştır fakat ülke DNA’mız gereği sahip olduğumuz hızlı ve proaktif yaklaşımlar ile mevcut olumsuz durum içinde konuyu lehimize çevirdiğimiz birçok alan oluşmuştur. Finansmana kolay ulaşma dönemlerinde edinilen doğal alışkanlık ile artan yatırımlar ve buna bağlı ortaya çıkan yüksek büyüme rakamlarının oluştuğu habitat artık değişmiştir. Bu dönemde mevcut alışkanlıklarımızı katma değerli ürünlerin üretimi ile mevcut finansman kaynaklarının değer katan faaliyetlere yönlendirilmesini 2024 için önemli görmekteyiz. Firmamız, kurulduğu 2015 yılından günümüze kadar yapmış olduğu yatırımları, öngörülebilir tahmin verilerine ve kendi öz kaynaklarına dayanarak gerçekleştirdiği için mevcut ve potansiyel müşterilerinin nazarında sürdürülebilir üretim merkezi olarak rakiplerinin arasında pozitif olarak ayrışmıştır.
 
Gücümüz Ekibimizden Geliyor
Yeni iş alanları ve büyüme stratejilerimizde gücümüzü, yıllardır beraberce öğrenme ve üretme yeteneklerimizi geliştirerek ekip olmayı başardığımız çalışma arkadaşlarımızdan almaktayız. 2K projeler ve montajlı ürünler başta olmak üzere mevcut ürün gamımız dışındaki ürün gruplarındaki müşterilerde kapasite edinmeye çalışmaktayız. Burada kalıp imalatından, final montajlı ürün üretimine kadarki süreçte ihtiyaç duyulan otomasyon montaj hatları dahil çok geniş yelpazede inhouse olarak hizmet üretebiliyor olmamız müşterilerimize toplam proje maliyetlerini düşürmeleri konusunda çok yardımcı olmaktadır. Bu minvalde V710, J74 ve milli gururumuz olan TOGG projesinde birçok referansta nomine olarak 2024 yılında yaklaşık yüzde 20'lik bir büyümeyi yakalayacağız. 
 
Yeni teknolojilik eğilimleri yakalamanın en önemli yolu 
çözüm ortaklığından geçiyor
Dönüştürücü teknolojilerdeki en büyük zorluğu ilgili teknolojilerin çok süratle değişmesi olarak tanımlandırabiliriz. Pazar eğilimlerin değişmesinde artık 12 ay çok uzun bir süre olarak değerlendirilmektedir. Bizler gibi üretim sektöründe faaliyet gösteren ve üretim ekipmanlarının geliştirilmesi ve üretiminin ciddi süreleri aldığı sektörlerde dönüştürücü teknolojiler konusunda eğilimleri yakalamak ancak bu konuda ciddi stratejisi olan sektörün ana aktörleri ile çözüm ortaklığı yapabilmekten geçtiğini görebilmekteyiz. Üretim konusundaki ciddi bilgi ve tecrübe birikimimiz ile projelerin devreye alınması süreçlerinde bu tür teknolojileri geliştiren firmalara avantaj yaratma hedefi ile geleceğe yürüyüşümüzü sürdürmekteyiz. 
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz