Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yaratıcı Yıkımın İçinde Otomotiv Sektörü

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.02.2024 13:11:00

Yurt içi otomotiv pazarında ekonomik çalkantılı dönemi, her zamanki gibi güçlü finansal yapımızı müşterilerimizi korumaya odaklayarak aşmayı hedeflemekteyiz. Yurtdışı ve yurtiçi dinamiklerin üzerine bir de otomotiv pazarı dinamiklerinde gerçekleşmeye başlayan değişimleri hatırlamakta fayda bulunmaktadır.

 

İsmail Özpekin

Ravago Petrokimya Üretim A.Ş.
TPE Otomotiv Division Proje Müdürü
 
2018 yılına kadar küresel otomotiv endüstrisi, kesintisiz büyüme ve karlı bir dönemi uzun yıllar yaşamıştır. Bu eğilim 2019'da Covid-19 ile tersine dönmüştür. Covid-19 birçok sektör gibi otomotiv pazarını da vuran ilk fırtına olmuştur. Sonrasındaki büyük etkili fırtınalar olan çip krizi, konteynır krizi, Rusya-Ukrayna savaşının patlak vermesini takip eden enerji krizi ve en son Kızıldeniz de yaşanan saldırılar neticesinde Süveyş lojistik rotasının kullanılamaz hale geldiğini saydığımızda 2019 öncesindeki meltem rüzgarlarını güzel anılar olarak saklamamız ve artık bol fırtınalı bir döneme girdiğimizi kabul etmemiz gerektiğini düşünmekteyiz.
 
Bu bağlamda 2024’ün öncelikli dışsal etkisi Süveyş kanalı rotasının kullanılamaz hale gelmesidir. Polimer, kauçuk ve yağ üreticileri; Ümit Burnu etrafından uzayan rotanın neticesinde navlun artışları bildirmeye başlamışlardır. Konu sadece navlun artışında mı kalacak, yoksa yolun uzaması sonucu teslim süreleri de etkilenecek mi? İşte bunu hep birlikte yaşayıp göreceğiz. 
 
Yurt içi piyasasındaki ekonomik çalkantılı dönemi, her zamanki gibi güçlü finansal yapımızı müşterilerimizi korumaya odaklayarak aşmayı hedeflemekteyiz. Yurt dışı ve yurtiçi dinamiklerin üzerine bir de otomotiv pazarı dinamiklerinde gerçekleşmeye başlayan değişimleri hatırlamakta fayda bulunmaktadır.
  • Elektrikli araçların toplam araç üretim miktarından ciddi paylar almaya başlaması.
  •  Çinli OEM’ lerin global arenada EV bataryalı araçlar ve hatta ICE motorlar ile birlikte görülmesi.
  • Araçtaki toplam geri dönüştürülmüş ürün ve karbon ayak izi hedefleri.

 

Rekabetçi ve Büyüme Stratejilerimiz

“Global düşün-yerel uygula” stratejimizin etkin ve geçerli olduğunu görmekteyiz. Dünya üzerinde farklı kıtalardaki fabrikalarımız ile teknik yetkinliğimizi global olarak yönetebilmekte ancak lokal ihtiyaçları göz önünde bulundurarak karar verip üretimimizi şekillendirmekteyiz.

EV dönüşümü neticesinde pazara yeni sunulacak ürünler için portföyümüzde değişikliklere gitmekteyiz. Beklentiyi karşılayacak parça tasarım ve geliştirme faaliyetlerini, müşterilerimiz ile iş birliği altında geliştirip üretime almaktayız.

Toplam araç geri dönüşüm hedeflerine ulaşmayı sağlayacak Ravago-recycle ürünlerinin pazara sunulmasını yürütmekteyiz.

Geri dönüşüm pazarına katkı sağlamak için Aliağa’ya geri dönüşüm fabrikası kurulmasını 2024 yılı sonunda tamamlamayı hedeflemekteyiz.

Karbon ayak izi azaltılmasını sağlayacak güneş panelleri yatırımının devreye alınması ile birlikte negatif karbon hedefleyen ileri aşama Ar-Ge faaliyetlerinin sürdürülmesine de devam etmekteyiz.

Yukarıda bahsettiğim pazar beklentilerine uygun ürün portföyümüzdeki çeşitliliği OEM ve müşterilerimiz ile paylaşarak sektöre katkı sağlamayı planlamaktayız. Güçlü Ar-Ge yapımızın desteği bu konudaki ilerlememizin itici gücü olmakta, teknik servis kabiliyetimizi müşterilerimizin ihtiyacına göre şekillendirebilmemiz en güçlü kasımızı oluşturmaktadır.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz