Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yeni Nesil Araçlar Pandemiyle Yeniden Tasarlanacak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 11.05.2021 06:34:00

Covid-19 için uygulamalar geliştiren firmalar oldu. Kendi kendini dezenfekte edebilen ve yapay zeka uygulamalarını entegre etmek isteyen firmalar hızla değişime ayak uydurmaya çalışmaktadır.

 

Ceyhun FINDIK

Sirena Marine

Otomotiv ve Raylı Sistemler 

Grup Müdürü

 

Bireysel mobilite öne çıkıyor

Covid-19 ile beraber dünyadaki bütün insanların tüketim, seyahat ve çalışma alışkanlıkları kökten hızla değişmeye başladı. Mobilite de en önemli faktör yüksek hızlı olmaktan güvenlik ve sağlık konularına yöneldi. İnsanların mobilite de en önemli kriteri sağlıklı olmak üzerine evrildi. İnsanlar toplu taşıma yerine bireysel seyahat yöntemlerine yöneldi. Bütün üreticilerin ön plana çıkardığı dünyadaki kullanıcıların sağlığını ve sürdürülebilir güvenliklerini sağlamak üzerine yeniden kurgulandı. Ayrıca sıfır emisyon hedefi de bu aşama da önceliğini korur hale geldi.

Çevresel etkisi olumsuz olan motorların yok olma süreci hızlanacak ve elektrikli araca geçiş süreci ciddi anlamda hızlanacak diyebiliriz.

Bu duruma kendimizi ve firmalarımızı hazırlarken gelecek trendleri gözönünde bulunduruyoruz. Örneğin şehirlerarası uçak seyahatları yerine araç ile seyahat etmek; toplu taşıma araçlarını mecbur olmadığımız zaman kullanmamak ve yüz yüze toplantıları nerdeyse sıfırlamak yönünde tedbirler uyguluyoruz.

Bağlantılı ve otonom araçların gelişimi

Firmamız ticari araç sektöründe faaliyet gösterdiğinden bizleri çok fazla etkilemeyecek diye düşünüyorum. Bunun yanında otonom otobüsler üretilmeye başladı fakat bizim tedarik ettiğimiz ürünler bu değişimden herhangi bir şekilde etkilenmedi. Gelecekte ise ürettiğimiz ürünlerin özellikle malzeme kısımlarında iyileştirmeler ve daha kalitesi yüksek; dayanımlı hammaddelere

yönelim olacağını düşünüyorum. Firmamızda özellikle farklı malzeme alternatifleri konusunda araştırma çalışmaları devam etmektedir. Kendi kendini yönetebilir araçlar pazarda payını alırken bunu destekleyecek altyapı çalışmalarına devletler hız vermelidir. Yapay zeka uygulamaları, sarj istasyonları, veri analizi, 5G gibi uygulamalar da ülkelerin otonom araç ile eş zamanlı geliştirmesi gereken konulardır.

Sonuç olarak yeni nesil araçlar yeniden dizayn edilecek ve zaten başlayan bazı dijital uygulamalar hızlı bir şekilde araçlara entegre edilecek. Bu hızlı değişime ayak uyduramayanlar yok olmaya mahkum olacaklardır. Gelecekte rekabet her alanda çok karmaşık bir hale dönüşecektir.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz