Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Enerjimizin %100’ü Güneşten Olacak

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 26.04.2023 11:38:00

Toyota Boshoku Türkiye olarak kurumsal amacımız paydaşlarımızla birlikte daha mutlu yolculuklar üretmek. Stratejilerimizden biri de, amacımız doğrultusunda, daha mutlu bir toplum için sürdürülebilirliği (ESG) işimizin merkezine yerleştirmek.

 

F. Seda Özcan

Toyota Boshoku
İş Güvenliği; Sağlık ve Çevre Departmanı Müdürü
 
 
ESG’nin temellerinden biri olan çevre ve karbon nötralizasyonu çalışmalarına özel önem veriyor, çalışmalarımızı 3 temel başlıkta ele alıyoruz. 
1- Yenilenebilir Enerji Kaynakları Devreye Alınması 
2- Günlük İşlerimizde Sürekli İyileştirmelerle Enerji Tüketimimizi Azaltmak
3- Mühendislik Yaklaşımları ve Dijitalleşme Araçlarıyla Prosesleri Enerji Verimli Hale Getirmek
 
Öncelikli odak noktamız; yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanarak karbon nötr hale gelmektir. Bu kapsamda Güneş Enerjisi Santrali kurulumu için çalışmalarımızı ivmelendirerek, 2022 yılında yatırım için süreçlerimizi tamamladık. Tesisimizi 2023 yılı içinde kurmayı ve 2024 yılında  kendi enerjisininin %100’ünü üretir fabrika haline gelmeyi planlıyoruz. 2024 yılına kadar ise Yeşil Enerji Sertifikası (I-REC) kullanmaya devam edeceğiz. 
 
Enerji kullanımının karbon emisyonuyla ilişkinin farkında bir şirket olarak bütünleşik bir enerji yönetim yaklaşımı kullanıyoruz. Gündelik proseslerimizde oluşan enerji kullanımına bağlı karbon emisyonlarını azaltmak için fabrika genelinde her bir bölümümüze hedefler tayin ettik. Amacımız herkesin kendi prosesinde enerji tüketiminin farkına varmasını ve bu tüketimi azaltmak yönünde gayret göstermesini sağlamak. 
 
Operasyonlarımızda oluşan karbon ayak izimizi “beşikten mezara” prensibi ile göz önünde bulundurarak hesaplıyoruz. Bunun anlamı, fabrikamızdaki üretim faaliyetlerimize (Scope 1-2) ilave olarak personel servisleri, ürün ve alt parça nakliye, atık bertarafı gibi önemli emisyon noktalarını (Scope 3) hesaplayarak, bunların azaltılması yönünde çalışmalarımıza başlamaktır. Bu emisyonları azaltmak adına ilk odak noktamız ise müşterimiz ile aramızdaki ürün sevkiyatları oldu. Bu sevkiyatlarda kullanılan kamyonlarımızı elektrikli araçlara çeviriyoruz. 
 
Karbon nötralizasyonu süreçlerinde, bizlere en çok katkı sağlayan hususlardan biri de 2019 yılında kurmuş olduğumuz ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi ve bu sistemin önemli enerji kullanım noktalarının analizine yarayan araçları oldu. Dolayısıyla; 2019 yılında ektiğimiz tohumların bugünlerde meyvelerini topladığımızı söylemek yerinde olacaktır. Yine şirketimizde kullandığımız bir diğer güçlü uygulamamız “Yeşil Satınalma Politika”mızdır. Bu kapsamda fabrikamıza giren her ürün ve/veya ekipman, sorumlularca incelenir ve enerji verimli ürünler tercih edilir. 
 
İleriye yönelik enerji azaltım planları kapsamında en önemli atak noktamız ise makine ekipman parkımızı mühendislik yaklaşımları doğrultusunda enerji verimli hale getirmek.

 

Tüm otomotiv tedarikçilerine önerilerimiz, 
  1. Önemli enerji kullanım noktalarını analiz etmeleri ve makina ekipman parkurlarını bu doğrultuda güncellemeleri. 
  2. Makina yatırımları da dahil olmak üzere, yenilenebilir enerji kaynaklarının devreye alınması için kısa-orta vadeli yatırım planlarını gözden geçirmeleri,
  3. “Beşikten mezara” karbon ayak izini hesaplamaları ve Avrupa Yeşil Mutabakatı ile gelecek olan hedeflere ve yükümlülüklere şimdiden hazır olmalarıdır.
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz