Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Suptex Yağ Keçeleri Teknik Koordinatörü Fatih Al: “Çalışanlarımızın yetkinliğini rekabet stratejimizin merkezine yerleştiriyoruz”

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 23.08.2017 15:31:00

Bugün her türlü üretim süreci için “çalışan yetkinliğinin” yani “eğitimin” çok önemli olduğunu, gelecekte ise bu önemin çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Basit bir örnekle robotik teknolojilerin ve dijital istasyonların yer aldığı üretim hatlarını sadece kontrol edecek personeli yetiştirmek ve istihdam etmek bile üretici firmalar için başlı başına bir zorluk olacaktır.

Üretim sektöründe yeni araçlardan beklenenler genelde benzer oluyor; daha hızlı, daha doğru ve daha ucuz üretim. Son yıllarda özellikle Endüstri 4.0’a ithaf edilen yeni teknolojiler bizim işletmemizde de karşılığını “gerçek zamanlı izleme” ve “süreç kontrolü” şeklinde buldu. Misal geçen yıl bu konuda bir proje yaptık. Bu sayede bazı kritik üretim süreç parametrelerimizi iş merkezlerinden canlı olarak çekip izlemeye ve değerlendirmeye başladık. Şimdi bunun yaygınlaştırılması için çalışıyoruz.
Suptex olarak, “ürün çeşitliliği” ve “teknik destek”, avantaj haline getirdiğimiz iki güçlü yanımız. Bu yapının sağlanması gereken kritik üçüncü ayağı da “operasyonel mükemmeliyet”. Verimlilik arttırıcı ve maliyetleri kontrol edici her türlü teknoloji ve tekniğe yatırım bu noktada devreye giriyor bizim için. Bu elbette aynı zamanda gerçekleştirmesi en zor ve en maliyetli ayak.
Bugün her türlü üretim süreci için “çalışan yetkinliğinin” yani “eğitimin” çok önemli olduğunu, gelecekte ise bu önemin çok daha fazla artacağını düşünüyorum. Basit bir örnekle robotik teknolojilerin ve dijital istasyonların yer aldığı üretim hatlarını sadece kontrol edecek personeli yetiştirmek ve istihdam etmek bile üretici firmalar için başlı başına bir zorluk olacaktır.
Çalışanlarımızın ve yöneticilerimizin liderlik becerilerini geliştirme noktasında etkin olduğunu düşündüğümüz yöntem “kurum kültürü” şemsiyesi altında “sorumluluk paylaşımı” ve “delegasyonu” teşvik etmek. Geleneksel “tek adam” ya da “birkaç adam” tipi yapılardan lider karakterli çalışanların çıkması ve yetişmesi çok olası değil. Orta ve alt yönetim kadrosu için de bu geçerli. Kararları takımla ortak alma ve işi o işte yetkin en geniş kadroya dağıtma eğilimi arttıkça lider adayları da kendilerini gösterme fırsatı buluyorlar.
Suptex olarak şirket yönetimindeki aile üyeleri için bir aile anayasası hazırlıyoruz. Bu özellikle şirkette çalışmaya başlayan yeni nesiller için kurumun kendine özgü değerleri ile devam edebilmesi ve ticari faaliyetlerin sürdürülebilirliği adına çok önemli. Çalışanlarımız için ise profesyonel yetkinliklerini arttırmaya yönelik ve “eğitim”i rekabet stratejimizin merkezine yerleştiren kapsamlı bir program üzerinde çalışıyoruz.
Gelecek Önceliklerimiz
Kurumsal değerler beyanımız içinde kendimize atfettiğimiz “uyum sağlayan” şeklinde bir sıfatımız var. Bunu özetle değişen koşullara hızlı tepki verebilmek diye tanımlayabiliriz. Bizce bu özellik kurumların ayakta kalması adına her daim anahtar bir vasıf. İster teknoloji odaklı olsun, ister hizmet odaklı, isterse marka oluşturmayı hedeflemiş olsun değişen pazar koşullarını değerlendirmekte ve buna doğru tepki vermekte geç kalan işletmeler konumlarını kaybetme riski ile her zaman karşı karşıya olacaklar. Kurum olarak geride bıraktığımız 50 yılda bunun faydasını gördüğümüzü düşünüyorum. Bunun da en kritik bileşeni “hızlı ve doğru karar verme”. Dolayısıyla karar verme süreçlerini destekleyen veri toplama, analiz ve anlamlandırmaya yönelik dijital teknolojiler bizim için gelecekte de öncelikli olacak.

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz