Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yalın Uygulamalar Eşliğinde Kültür Değişimine Karar Verdik

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 14.10.2019 12:30:00

Prometal ailesi olarak özellikle 2018 yılını dönüşüm yılı olarak hedefleyip, yalın üretim sistemlerin etkin bir şekilde devreye alınması ve yalın uygulamalar eşliğinde kültür değişimine karar verildi. Bu strateji uygulanırken eksik olan yetkinlikler için özel bir staj programı devreye alındı. Bu staj programında özel eğitim ve uygulamalarla mezun olacak mühendisler şirket uygulamalarına yönelik eğitilmekteler.

Ümmet Ayyıldız

Prometal
Ar-Ge Merkezi Direktörü

 

Başta döküm sektörü olmak üzere yetkin insanın bulunması her işletme ve her organizasyon için ciddi bir verimlilik problemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Prometal ailesi olarak özellikle 2018 yılını dönüşüm yılı olarak hedefleyip, yalın üretim sistemlerin etkin bir şekilde devreye alınması ve yalın uygulamalar eşliğinde kültür değişimine karar verildi. Bu strateji uygulanırken eksik olan yetkinlikler için özel bir staj programı devreye alındı. Bu staj programında özel eğitim ve uygulamalarla mezun olacak mühendisler şirket uygulamalarına yönelik eğitilmekteler.
Bu parkura stajer olarak giren  (2018 – 29 Stajyer) her bir gelecek çalışan adayı, yalın üretim araçları hakkında eğitilmekte ve proseslerde eğitim aldıkları konularda çalışmalar yaptırılmaktadır. Yapılan her bir çalışma Prometal Üretim Sistemi kapsamında gerçekleştirilerek, işletmede katma değere dönüştürülmektedir.
Her bir stajer çalışma süresince yaptıkları her bir aktiviteyi kayıt altına almakta ve fabrika staj sorumlusuna kayıt ettirmekte. Gerçekleşen her bir çalışma karşılığında performans puanı toplayarak adaylar arasında ki başarı durumunu anlık izlenir hale getirildi.
Uygulamalar arasında başta standardizasyon aktiviteleri, hat yönetimi, 5S , TPM, Kaizen gibi tüm yalın aktivitelerine ilave olarak dağıtılan konular üzerinde sunum hazırlamaları istenmektedir. Hazırlanan sunumlar fabrika yöneticilerine ve tüm staj yapanlarla paylaşılarak sunum becerileri kritik edilmekte ve ileri sunum teknikleri konusunda yöneticilerden geri bildirim alarak yetkinlik kazandırılmakta. Aynı zamanda hazırlanan sunumlarla katılanların bilgilerini paylaşma fırsatı sağlanmakta.
Tüm bu staj boyunca değerlendirmeye alınan adaylar arasında en başarılı olanlara hazırlanan kanıt unsurlarıyla birlikte staj sonrası antetli kağıtta ve karekodlu referans videosuyla başarılı staj performans referans mektubu verilmekte.
Prometal bünyesinde ihtiyaç duyulan pozisyonlar için stajer bilgi havuzu taranarak başarılı olanlardan işe alımda öncelik tanınmakta. Hali hazırda bu program dahilinde Ar-Ge merkezimizde iki stajerimiz iş başı yapmıştır.
İş başı yapılması sonrasında , her bir çalışma istasyonuna has düzenlenmiş yıllık eğitim parkuruna tabi tutulan çalışanlarımız iç ve dış eğitimlere katılımı sağlanır. Tüm ihtiyaç duydukları eğitimler bu parkur doğrultusunda verilerek performans izlemesine tabi tutulur. Her bir eğitim sonrası kazanılması gereken yetkinliklerin ölçümü ilgilinin ilk amiri tarafından standart performans kriterlerine göre ele alınmaktadır. Bu sayede farkındalık gösterenler ayrıca takdir sistemine dahil edilmektedir.
Devreye aldığımız bireysel görüşme uygulamalarıyla gerek mavi gerekse beyaz yakanın orta ve uzun vadede duyulan yetkinlik istekleri ortak görüşle ele alınarak aksiyon planları hazırlanmaktadır.
Şirketin orta ve uzun vadede hedeflerine uyumlu olarak yıl sonu değerlendirme ve swot analizlerinde ise gerekli yetkinlik ihtiyaçları belirlenip karara bağlanmaktadır.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz