Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Yeteneği Bulmak mı, Elde Tutmak mı?

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 14.10.2019 12:18:00

Gelecekle ilgili her ne kadar yapay zekanın iş hayatında bir tehdit olduğu görüşü olsa da Birinci olarak bizler inanıyoruz ki şirketlerin yaratacağı en önemli fark, ağırlıklı olarak insan kaynağındaki nitelikli ve yetkin çalışanlara sahip olmalarıdır.

Yasemin Genç

Birinci Otomotiv
İnsan Kaynakları Müdürü

 

Gelecek odaklı işletmeler her iki konuyu fazlasıyla önemsiyor ve zaman ayırıyor. Günümüzde hızla gelişen teknoloji ve artan rekabet ortamında yetenekli kişilerin bulunması, uzun süreli istihdamı insan kaynakları profesyonellerinin üzerinde çokça durduğu konular arasında yer alıyor. Çoğumuzun ajandasında önemli ve öncelikli güncel konu “Yetenek Yönetimi”. Stratejik insan kaynakları yönetimi açısından konuyu değerlendirdiğimizde sektörden bağımsız olarak işletmelerin hangi alanda faaliyet gösterdiklerine bakılmaksızın Yetenek Yönetimi ayrı bir önem kazanıyor.
Yetenek yönetiminde başlangıç noktası; işletmenin vizyonu, stratejisi doğrultusunda doğru kişileri işletmeye çekebilmek ve bunlar arasından en yetenekli olanları doğru yerlerde görevlendirmektir. Burada önemli olan sadece yeteneği bulmak değil, buna ek olarak doğru yerde de görevlendirmek ve elde tutmaktır. Buraya kadar olan kısım insan kaynakları bölümlerinin sorumluluk alanıymış gibi görünse de bütün olarak değerlendirildiğinde yetenek yönetimi işletme stratejisi olarak benimsenmelidir. Yetenek yönetiminin başarılı olmasında; yeteneğin güçlü yönleri, görev uyumu, eğitim gelişim planlarının oluşturulması, kariyer planlaması, performans yönetimiyle birlikte kapsamlı bir sistem olarak uygulanması etkili olacaktır.
Yetenekli kişilerin uzun süreli çalışanlara dönüşmeleri için izlenebilecek bazı yollar bulunmaktadır. Bunların arasında çalışanlara rotasyon uygulayarak farklı birimlerin isleyişini görmesinin sağlanması ve deneyim kazanma fırsatının verilmesi, şirket içerisinde kritik bir konu ya da yeni bir iş geliştirme önerisi gibi projelerde fırsat verilmesi gelişimleri için etkili olacaktır.  Bunlarla birlikte kariyer planları çerçevesinde yabancı dil veya teknik konularda eğitim verilmesi, bireysel gelişim programları düzenlenmesi, çalışanın gelişimini fark etmesi ve kariyer yolunun açık olduğunu bilmesi bağlılığın arttırmasında diğer araçlardır.  
Birinci Otomotiv A.Ş olarak bizlerde yetenekleri kazanma ve devamlılığını sağlama noktasında çalışmalar yürütüyoruz. İşe alımdan başlayarak mülakat, vaka, sonrasında envanter uygulayarak pozisyona uygun yeteneği bulma, doğru göreve yerleştirme çabasındayız. Çalışanlarımıza projelerde görev veriyor, teknik eğitimler başta olmak üzere, gelişim programı uygulayarak becerilerini arttırıyor, kariyer planları dahilinde terfilerini gerçekleştiriyoruz.
Gelecekle ilgili her ne kadar yapay zekanın iş hayatında bir tehdit olduğu görüşü olsa da Birinci olarak bizler inanıyoruz ki şirketlerin yaratacağı en önemli fark, ağırlıklı olarak insan kaynağındaki nitelikli ve yetkin çalışanlara sahip olmalarıdır.
 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz