Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Çevreci Araçlarda Alüminyum Parça Kullanımı Giderek Artıyor

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 12.05.2022 10:21:00

Elektrikli ve çevreci araçlarla birlikte alüminyum parça kullanımı da artıyor. Bu da alüminyum dökümhaneleri için artan iş hacimleri ve yeni fırsatlar demek.

 

Emre GİRAY
Demisaş
Genel Müdürü

 

Elektrikli araçların yükselişi döküm sektörünü hem artı hem de eksi yönde önemli ölçüde etkileyecek. İçten yanmalı motorlar için motor bloğu ve silindir kafası üretiminde uzmanlaşmış çok sayıda dökümhane mevcut. Bu firmalar ya iş modellerinde ve pazarlarında radikal değişikliklere gidecekler ya da faaliyetlerini sürdüremeyecekler. Öte yandan elektrikli araçlarla birlikte alüminyum parça kullanımı da artıyor. Bu da alüminyum dökümhaneleri için artan iş hacimleri ve yeni fırsatlar demek.  


Demisaş özelinde hali hazırda hem şasi parçaları hem de motor ve şanzıman parçaları üretiyoruz. Önümüzdeki yıllarda motor ve şanzıman parçalarının oranını azaltıp şasi parçalarını artırma yönünde planlama yapıyoruz. Bir yandan da daha dengeli bir pazar dağılımı için otomotiv dışı sektörlerde de yeni projeler üzerinde çalışıyoruz.


Sektörün değişen dinamikleriyle birlikte döküm pazarında da Türk dökümhaneleri yenilikçi yapıları, kalite ve maliyet avantajlarıyla ön plana çıkıyor. Bu kapsamda biz de 2023 başında devreye almak üzere yeni bir fabrika yatırımına devam ediyoruz. Bir yandan da döküm parçalarımızdaki katma değeri artırmak adına talaşlı imalat tarafında da yatırımlarımıza uzun süredir devam ediyoruz.


Avrupa Yeşil Mutabakatı şu anda yatırım planlamamızda çok önemli bir parametre. Yeni fabrikamızın planlamasını da tamamen karbon emisyon değerlerimizi düşürecek ve enerji verimliliğimiz artıracak şekilde planladık. Mevcut fabrikamızda da emisyon ve enerji değerlerimizi iyileştirecek çok sayıda yatırım önümüzdeki 3 yıl planlamamızın içerisinde. Buna odaklanmış Ar-Ge projelerimiz ve VAP projelerimiz mevcut.


Şirket olarak ciddi bir değişim ve dönüşüm dönemindeyiz. Bu sürecin bir sonucu olarak görünen o ki 5 yıl sonra satışlarımızın neredeyse yarısı bugün üretmediğimiz ürünlerden oluşacak. 

E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz