Son 3 yılda endüstrideki büyük OEM’lerin küresel platformda stratejik, teknolojik ve çevreci araç projelerini kazanmış olmamız, Teklas Kauçuk olarak gelecekteki pozisyonumuzu güçlendirmiştir.
Necati FAKKUSOĞLU Teklas Satış Müdürü
Değişimin parçasıyız Elektrikli araçlar için gelecek parlak görünmekte olup, yeni nesil teknolojiler, artan menziller ve sunulan teşvikler, tüketicilerin elektrikli araç tercihlerini pozitif yönde etkilemektedir.
2021 yılı dikkate alındığında konvansiyonel araç satışları toparlanmaya çalışırken elektrikli araç satışları arttı ve küresel pazarda pay kazanmaya devam etti. Elektrikli araç satışlarının 2021'de 4,8 milyondan 2026'da 40 milyon adede kadar yaklaşık sekiz kat veya yıllık yüzde 53 oranında artacağı tahmin edilmektedir. Bu durum da değişime ayak uydurabilen OEM tedarikçileri için büyük fırsatlar sunmaktadır. Biz de Teklas Kauçuk olarak bu fırsatlardan yararlanabilmek adına proaktif bir şekilde Ar-Ge ve kapasite yatırım faaliyetlerimize hız vermiş durumdayız.
Diğer yandan, ana ürün grubumuz olan motor bölümü ısıtma-soğutma hattı parçalarının araç set miktarı konvansiyonel araçlardan elektrikli araçlara geçişte 2-3 kat artış göstermiştir. Ayrıca özellikle son 3 yılda endüstrideki büyük OEM’lerin küresel platformda stratejik, teknolojik ve çevreci araç projelerini kazanmış olmamız, Teklas Kauçuk olarak gelecekteki pozisyonumuzu güçlendirmiştir.
Bununla birlikte, son dönemde ürün portföyümüze eklediğimiz klima hortumları ile OEM’lere sistem tedarikçisi olarak hizmet etme hedefimize daha da yaklaşmış durumdayız.
Ancak madalyonun diğer yüzüne baktığımızda tecrübe ettiğimiz problemler de göz ardı edilemeyecek kadar büyüktür. Şu bir gerçek ki, OEM’ler son yıllarda piyasaya sürdükleri küçük-orta segment elektrikli araçlardan kar etmemekte ve birkaç premium model dışında satılan elektrikli araçlarda para kaybetmeye devam etmektedir. Bu durum tüm endüstrinin geleceği için sürdürülebilir bir iş modeli değildir. Bu bağlamda hem OEM’ler hem de tedarikçiler için hayatta kalmanın tek yolu maliyetlerin düşürülmesidir. Maliyetlerin düşürülmesinin de genel anlamda iki yolu bulunmaktadır;
• Üretimdeki otomasyonun arttırılması • Yeni (üretim) teknolojilerin (modellerinin) entegrasyonu.
Her ne kadar pandemi, enflasyon, yarı-iletken darboğazı ve son dönemde Doğu Avrupa’da meydana gelen kriz nedeniyle hammadde, enerji ve lojistik gibi alanlarda maliyetler ciddi oranda arttıysa da Teklas Kauçuk olarak yukarıdaki iki madde için de yoğun çalışmalarımız mevcuttur. Detaya inecek olursak tüm tesislerimizde üretim proseslerinde yüzde 60 oranında robotik uygulamalarımız entegre edilmiş durumda olup, bu oranı arttırarak akıllı fabrikalara ulaşma yolunda çabalarımız devam etmektedir..
MÜŞTERİLERİMİZE HEM MALİYET HEM AĞIRLIK AVANTAJI SAĞLIYORUZ
Yeni elektrikli araç projeleri devreye alındıkça ve OEM’ler tarafından talep edilen minimum gereksinimler de değiştiğinden ürün grubumuzda kauçuktan plastiğe ciddi oranda bir geçiş hissedilmekte olup, halihazırda sunduğumuz plastik çözümlere yeni konstrüksiyon ve üretim modellerini de entegre ederek müşterilerimize hem maliyet hem de ağırlık avantajı sağlamaktayız.
5 yıl sonrasında yapacağımız satışların yüzde 50’sini şu an portföyümüzde bulunmayan ürün ve teknolojilerin oluşturacağı gerçeği de endüstrideki değişimin aktif bir parçası olduğumuzun güçlü bir göstergesidir.