Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Ağır Ticari Araçlarda Generation F Hareketi

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 16.08.2023 09:21:00

Ağır ticari araçlarda ‘Generation F hareketi’ ile sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojilerle büyük bir dönüşüm başlattık. Bu doğrultuda tasarımı ve üretimi tamamen Ford Otosan mühendislerinin imzasını taşıyan, %100 elektrikli kamyonumuzu 2022 yılında Hannover’de gerçekleşen Uluslararası Taşımacılık Fuarı’nda (IAA) tanıttık

FORD TRUCK

 

Türkiye son yıllarda ağır ticari araç üretiminde önemli bir oyuncu olarak öne çıkıyor
 
Avrupa, Asya ve Orta Doğu gibi çeşitli pazarlara erişimimizin olması ticaret bağlantılarını kolaylaştırıyor. Bu avantajlı konum, geniş bir müşteri tabanına hitap etmeyi ve pazar erişimlerini genişletmeyi sağlıyor. Ayrıca gelişmiş altyapı ve teknolojik uzmanlığımızla, uluslararası standartları karşılayan ağır ticari araçlar üretme kabiliyetine sahibiz. Bu durum hem yerli hem de uluslararası şirketlerin yatırımlarını çekerek sektörün büyümesini destekliyor. Ağır ticari araç üretimi de dahil olmak üzere genel anlamda otomotiv endüstrisini teşvik etmek için uygulanan politika ve teşvikler de yatırımcıları cezbediyor. Bu durum ayrıca sektörümüzü ileriye taşıyacak olan Ar-Ge’yi teşvik ediyor ve rekabet gücümüzü yükseltiyor.
 
Nitekim OSD verilerine baktığımızda ağır ticari araç sektöründe her yıl istikrarlı bir büyüme ivmesine sahip olduğumuzu görüyoruz: 2023 yılının ilk altı ayında üretim yüzde 23 arttı. Geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre ağır ticari araç pazarı yüzde 43 artarak 25 bin 242 adet seviyesinde gerçekleşti. Artış kamyon pazarında yüzde 45, otobüs pazarında yüzde 25 ve midibüs pazarında yüzde 26 oranında kaydedildi.
 
Genel olarak yıllar içinde Türkiye'deki ağır ticari araç üretimi kayda değer bir büyüme yaşadı ve daha fazla genişleme potansiyeline de sahibiz. Stratejik konumumuz, güçlü üretim kapasitemiz, rekabet avantajlarımız ve Ar-Ge yatırımlarımızla Türkiye, bu sektörde önemli bir oyuncu olarak konumunu sağlamlaştırmaya devam edecektir.
 
Ağır ticari markamız Ford Trucks ile 2040 itibarıyla sadece sıfır emisyonlu araç satışına ulaşmayı taahhüt ediyoruz. 
 
Sıfır emisyonlu bir geleceğe ulaşma konusundaki bu kararlılığımızı, Avrupa Otomobil Üreticileri Birliği'nin (ACEA) Ağır Vasıta Yol Haritası Ortak Bildirisi'ne imzacı olarak ortaya koyduk. Bu kapsamda önümüzdeki yıllara ilişkin ürün ve hizmet stratejimizi ağırlıklı olarak elektrikli araçlar, mobilite ve bağlantılı araç odaklı teknolojiler odağında belirledik.
 
Ağır ticari araçlarda ‘Generation F hareketi’ ile sıfır emisyonlu, bağlantılı ve otonom teknolojilerle büyük bir dönüşüm başlattık. Bu doğrultuda tasarımı ve üretimi tamamen Ford Otosan mühendislerinin imzasını taşıyan, %100 elektrikli kamyonumuzu 2022 yılında Hannover’de gerçekleşen Uluslararası Taşımacılık Fuarı’nda (IAA) tanıttık. Sıfır emisyonlu, sessiz, verimli yeni nesil kamyonumuz aynı zamanda bağlantılı ve yenilikçi teknolojilere sahip. Elektrikli kamyonumuzu 2024 yılında hattan indireceğiz.
 
Yol kamyonları ile başlayan elektrik dönüşüm yolculuğumuz 2. fazda çekici araçlarımızla devam edecek. Bunların ardından uzun mesafe ve inşaat segmentindeki elektrikli araçlarımızı hattan indirmeye odaklanacağız.
 
Bunların yanı sıra, farklı filo gereksinimlerini karşılamak ve 2040 hedefine uyum sağlamak için yakıt hücresi, elektrikli güç aktarma organları seçenekleri ve içten yanmalı hidrojen motoru dahil olmak üzere çeşitli projeler üzerinde çalışıyoruz. Ar-Ge faaliyetlerimizde geldiğimiz son noktada hidrojenle çalışan tek silindirli içten yanmalı motorun tasarımını gerçekleştirip, ilk motor çalıştırma ve ateşleme faaliyetini başarıyla tamamladık.
 
Ayrıca otonom sürüş teknolojisini aktif olarak geliştiriyoruz. Odaklandığımız önemli bir alan, orta mesafeli taşımacılığı otomatikleştirmeyi amaçlayan Seviye 4 Otoyol Pilot teknolojisi. Lojistik merkezleri arasında, hub-to-hub (Uçtan-Uca) operasyonlar olarak adlandırılan malların otonom olarak taşımasını sağlayan teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Uzaktan araç kontrol teknolojimiz operatörlerin araçlarına uzaktan bağlanmasını sağlayarak öngörülemeyen veya insan gözetiminin gerekli olduğu durumlarda sürüşü devralmalarına olanak tanıyor. Yükleme ve boşaltma istasyonlarına yerleştirilen otonom ters park teknolojimiz, bizi nihai hedefimiz olan tam otonom sürüş kabiliyetlerine yaklaştırıyor. 
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz