Türk Otomotiv Sanayicisinin Dergisi



Direkt Salınımlarda Sıfır Karbon Fabrikası Olabiliriz

Paylaş :
Haber Eklenme Tarihi : 25.07.2024 12:49:00

Sürdürülebilirlik ekosistemi içerisinde ESG maddelerini bir aksiyon planı dahilinde gündemimize alarak hayata geçirdik. Sürecin en büyük katkısı karbon azaltım hedeflerini belirlememiz oldu.

 

İbrahim POLAT

Opsan & Grup Şirketler Sürdürülebilirlik Müdürü

 

Sürecimiz küresel farkındalığın oluşması ve sürdürülebilirlik alanındaki gelişmeler ile başladı. Ana Sanayi sürdürülebilirlik anketleri bu alanda itici güç oldu. Yol haritamızı oluşturduk ve ESG maddeleri kapsamında yönetişim organizasyon şemamızı revize ettik. Bu organizasyonun çıktısı düşük emisyonlu yol haritası oldu. Bizim çevresel boyutta neredeyiz sorularından birini cevaplayabilmemiz için karbon hesabını yapmamız gerektiği kararını alarak harekete geçtik. Yolculuk boyunca emisyonlarımızı azaltarak sıfıra ulaşma hedefi ile hareket ettik. Tüm kategorilerin altında bulunan emisyon salınım noktalarımızı belirledik. Veriye ulaşmak için güvenlik ofis girişinden, kullanmış olduğumuz ERP’ye kadar düzenlemeler yaptık. Verilerimizi düzenli toplayarak aylık raporlama yapmaktayız. Karbon salımlarımızı hesaplayarak verilerimizi akredite kuruluşa onaylatarak ISO 14064 belgemizi aldık.
 
Sürdürülebilirlik ekosistemi içerisinde ESG maddelerini bir aksiyon planı dahilinde gündemimize alarak hayata geçirdik. Sürecin en büyük katkısı karbon azaltım hedeflerini belirlememiz oldu. Böylelikle sayısal anlamda neredeyiz, nereye gidiyoruz sorularının cevabına ulaştık. Sonuçları analiz ettiğimizde karbon azaltım projelerini hayata geçirmemizi hızlandırdı. I-REC sertifikalı RES (Rüzgar elektrik enerjisi) kullanımı, gri su olarak yağmur suyu kullanımına geçtik. EV şarj istasyonumuzu devreye aldık. 
 
Direkt salınımların azaltılması için kaçak ve kayıpları engellemek için online takip programlarının kullanılmasını destekliyoruz. Hava kaçaklarının, ısıtıcıların manuel takip yerine sistem üzerinden takip edilmesi gerekiyor. Hava kaçaklarını algılayan sistemlerin kurulması gibi. Örneğin alan ısıtıcıların çalışma saatlerinin hava sıcaklığına göre ayarlanması. Aydınlatmaların gün ışığına göre şiddetinin otomatik ayarlanarak olabildiğince gün ışığının kullanılması. Yağmur suyunu depolayarak wc'lerde, chillerde gri su olarak kullanma  projelerinin hayata geçirilmesi gerekiyor. Komprosör ısısı kışın üretim sahasını ısıtmada kullanılabilir. Döngüsel ekonomi ve endüstriyel simbiyoz çalışmalarının önemli olduğunun farkındayız ve sektörel buluşmalarımız devam ediyor. Mevzuata hakim olma ve iyi örnek uygulamalarına ulaşmak için kıyaslama çalışmaları önem arz etmektedir.
 
Direkt salınımlarda sıfır karbon fabrikası olabiliriz. Endirekt salınımlarda özellikle kategori-4 ham madde, yarı mamul, ve benzerleri gibi imalat için satın alınan ürünlerden kaynaklı emisyonları sıfırlamak için özellikle çelik üreticisi tedarikçilerimize büyük sorumluluk düşmektedir.
 
Tüm paydaşlarımız için sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşma amacı ile çalıştığımızı belirtmek isteriz.
E-Posta Olarak Gönder

Başarıyla Gönderildi
İşleminiz başarıyla gerçekleştirildi

Adınız Soyadınız
Haberi Göndermek İstediğiniz E-Posta Adresini Girin
Notunuz